Computer Awareness for Bank Clerk Exams

Computer Awareness for Bank Clerk Exams
1. Constant is a value written into a program instruction—
(A) that does not change during the execution of the program
(B) that can change during the execution of the program
C) that can vary during the execution of the program
(D) none of these
Ans : (A)

2. A removable direct-access storage medium containing multiple magnetic disks mounted vertically on a single-shaft is referred as—
(A) Tape pack (B) Disk pack
(C) Cylinder (D) None of these
Ans : (B)

3. Diskette is a—
(A) A low-cost, thin flexible magnetic disk storage device
(B) High volume storage device
(C) Primary storage device
(D) None of these
Ans : (A)

4. An optical input device that is used to read documents printed in a special type font is known as—
(A) Document reader (B) Documentation
(C) Printer (D) None of these
Ans : (A)

5. For checking spelling one uses—
(A) Dictionary Disk (B) Index disk
(C) Directory (D) None of these
Ans : (A)

6. APL is—
(A) A high level language for specifying complex algorithms.
(B) A real-time language primarily for scientific applications.
(C) Only A is true
(D) Both A & B true
Ans : (D)

7. The overall design, construction, organization and interconnecting of the various components of a computer system is referred as—
(A) Computer Architecture (B) Computer Flow chart
(C) Computer Algorithm (D) None of these
Ans : (A)

8. Asynchronous communication is—
(A) Communication between independently operating units
(B) Communication between dependent operating units
(C) Communication between independent and dependent operating units
(D) None of these
Ans : (A)

9. Audio response is—
(A) output medium
(B) produces verbal responses from the computer system
(C) Both A & B true
(D) None is true
Ans : (C)

10. Automated Office refers to the merger of …………… in an office environment.
(A) Computers (B) office
(C) telecommunications (D) All the above
Ans : (D)

11. Technique of placing software/programs in a ROM semiconductor chip is called—
(C) firm ware (D) microprocessor
Ans : (C)

12. Following is not true for magnetic tape ?
(A) low cost (B) direct-access storage medium
(C) compact and portable (D) highly reliable
Ans : (B)

13. The following is an nonvolatile memory?
Ans : (A)

14. The……………can be programmed one time by either the manufacturer or the computer user. Once programmed, it cannot be modified.
Ans : (C)

15. Which of the following is not true of a magnetic disk?
(A) Users can update records by writing over the old data
(B) It provides sequential access to stored data
(C) It is slow relative to magnetic tape
(D) All of the above are true
Ans : (B)

16. A term used for diskette is—
(A) disk cartridge (B) disk pack
(C) floppy disk (D) none of these
Ans : (C)

17. Following is true for the digital computer?
(A) Information is in form of a string of binary digits
(B) It can be used as analog processor
(C) It is less accurate than the analog computer
(D) None of these.
Ans : (A)

18. Comparing with secondary storage, primary storage is—
(A) slow and inexpensive (B) fast and inexpensive
(C) fast and expensive (D) slow and expensive
Ans : (C)

19. CPU performs read/write operations at any point in time in—
Ans : (C)

20. Following is not the from of secondary storage—
(A) magnetic tape (B) CD’s
(C) Disk (D) Hard disk
Ans : (D)


Comments & Contact Form


Email *

Message *