Common Law Admission Test Previous Question Papers for English 2012

Common Law Admission Test, 2012

(Undergraduate Programme - Held on 13-5-2012)

English : Solved Paper

(Question No. 1-25)
Directions–(Q. 26 to 30) Given below are a few commonly used foreign language phrases, select the correct answer from the four options give below.

26. Mala fide
(A) generous (B) bad intention
(C) trustworthy (D) genuine
Ans : (B)

27. Tabula rasa
(A) clean slate (B) agitated
(C) deprived (D) creative
Ans : (A)

28. Carte blanche
(A) slavery (B) complete discretion
(C) anarchy (D) dependent
Ans : (B)

29. De jure
(A) illegal (B) heir
(C) concerning law (D) forbidden
Ans : (C)

30. Raison d'etre
(A) logical conclusion
(B) reason for existence
(C) free choice
(D) dubious argument
Ans : (B)

Directions–(Q. 31 to 40) Read the given passage carefully and attempt the questions that follow:

The work which Gandhiji had taken up was not only regarding the achievement of political freedom but also the establishment of a new social order based on truth and non-violence, unity and peace, equality and universal brotherhood and maximum freedom for all. This unfinished part of his experiment was perhaps even more difficult to achieve than the achievement of political freedom. In the political struggle, the fight was against a foreign power and all one could do was either join it or wish it success and give it his/her moral support. In establishing a social order on this pattern, there was a strong possibility of a conflict arising between diverse groups and classes of our own people. Experience shows that man values his possessions even more than his life because in the former he sees the means for perpetuation and survival of his descendants even after his body is reduced to ashes. A new order cannot be established without radically changing the mind and attitude of men towards property and, at some stage or the other, the 'haves' have to yield place to the 'have-nots'. We have seen, in our time, attempts to achieve a kind of egalitarian society and the picture of it after it was achieved. But this was done, by and large, through the use of physical force.

In the ultimate analysis it is difficult, if not impossible, to say that the instinct to possess has been rooted out or that it will not reappear in an even worse form under a different guise. It may even be that, like a gas kept confined within containers under great pressure, or water held back by a big dam, once the barrier breaks, the reaction will one day sweep back with a violence equal in extent and intensity to what was used to establish and maintain the outward egalitarian form. This enforced egalitarianism contains, in its bosom, the seed of its own destruction.

The root cause of class conflict is possessiveness or the acquisitive instinct. So long as the ideal that is to be achieved is one of securing the maximum material satisfaction, possessiveness is neither suppressed nor eliminated but grows on what it feeds. Nor does it cease to be possessiveness, whether it is confined to only a few or is shared by many. 

If egalitarianism is to endure, it has to be based not on the possession of the maximum material goods by a few or by all but on voluntary, enlightened renunciation of those goods which cannot be shared by others or can be enjoyed only at the expense of others. This calls for substitution of material values by purely spiritual ones. The paradise of material satisfaction, which is sometimes equated with progress these days, neither spells peace nor progress. Mahatma Gandhi has shown us how the acquisitive instinct inherent in man can be transmuted by the adoption of the ideal of trusteeship by those who 'have' for the benefit of all those who 'have not' so that, instead of leading to exploitation and conflict, it would become a means and incentive for the amelioration and progress of society respectively.

31. According to the passage, egalitarianism will not survive if–
(A) it is based on voluntary renunciation
(B) it is achieved by resorting to physical force
(C) underprivileged people are not involved in its establishment
(D) people's outlook towards it is not radically changed
Ans : (D)

32. According to the passage, why does man value his possessions more than his life ?
(A) He has inherent desire to share his possession with others
(B) He is endowed with the possessive instinct.
(C) Only his possession helps him earn love and respect from his descendants
(D) Through his possessions he can preserve his name even after his death
Ans : (D)

33. According to the passage, which was the unfinished part of Gandhi's experiment ?
(A) Educating people to avoid class conflict
(B) Achieving total political freedom for the country
(C) Establishment of an egalitarian society
(D) Radically changing the mind and attitude of men towards truth and non-violence
Ans : (C)

34. Which of the following statement is 'not true' in the context of the passage ?
(A) True egalitarianism can be achieved by giving up one's possessions under compulsion
(B) Man values his life more than his possessions
(C) Possessive instinct is a natural desire of human beings
(D) In the political struggle, the fight was against alien rule
Ans : (B)

35. According to the passage, true egalitarianism will last only if–
(A) it is thrust upon people
(B) it is based on truth and non-violence
(C) people inculcate spiritual values instead of material values
(D) 'haves' and 'have-nots' live together peacefully
Ans : (D)

36. According to the passage, people ultimately overturn asocial order–
(A) which is based on coercion and oppression
(B) which does not satisfy their basic needs
(C) which is based upon conciliation and rapprochement
(D) which is not congenital to the spiritual values of the people
Ans : (A)

37. According to the passage, the root cause of class conflict is–
(A) the paradise of material satisfaction
(B) dominant inherent acquisitive instinct in man
(C) exploitation of the 'have-nots' by the 'haves'
(D) a social order where the unprivileged are not a part of the establishment
Ans : (B)

38. Which of the following statements is 'not true' in the context of the passage ?
(A) A new order can be established by radically changing the outlook of people towards it
(B) Adoption of the ideal of trusteeship can minimize possessive instinct
(C) Enforced egalitarianism can be the cause of its own destruction
(D) Ideal of new order is to secure maximum material satisfaction
Ans : (A)

39. Which of the following conclusions can be deduced from the passage ?
(A) A social order based on truth and non-violence alone can help the achievement of political freedom
(B) After establishing the social order of Gandhiji's pattern, the possibility of a conflict between different classes of society will hardly exist
(C) It is difficult to change the mind and attitude of men towards property
(D) In an egalitarian society, material satisfaction can be enjoyed only at the expense of
others
Ans : (A)

40. According to the passage, what does 'adoption of the ideal of trusteeship' mean ?
(A) Equating peace and progress with material satisfaction
(B) Adoption of the ideal by the 'haves' for the benefit of 'have-nots'.
(C) Voluntary enlightened remuneration of the possessive instinct by the privileged class
(D) Substitution of spiritual values by material ones by those who live in the paradise of material satisfaction
Ans : (B)

Loading...

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *