Bihar Secondary Teacher Eligibility Test Question Paper - Political Science

Bihar Secondary Teacher Eligibility Test, 2011
(Held on 17-2-2012)

Social Science : Political Science Solved Paper


Note–There are four subjects in this Section-History, Geography, Political Science and Economics each comprising 50 questions. Candidate has to answer 100 questions all from any two subjects as per his/her application form.

Political Science
Note– There are 50 questions in all in this subject. All questions are compulsory.
(Question No. 1-25)

26. Who is the author of the book 'The Political Man' ?
(A) Robert Dahl (B) Leapset
(C) Herman Finer (D) Dicey
Ans : (B)

27. The best example of unwritten constitution is–
(A) British Constitution (B) American Constitution
(C) French Constitution (D) Swiss Constitution
Ans : (A)

28. Who has defined Political Science as 'moral science' ?
(A) Laswell (B) Mariot
(C) Lowel (D) Powell
Ans : (A)

29. Of the following which is not a State ?
(A) Pakistan (B) Nepal
(C) Sikkim (D) Sri Lanka
Ans : (C)

30. "I have no right to eat cake when my neighbour has to live without bread." Who said this ?
(A) Laski (B) Lord Acton
(C) Austin (D) Rousseau
Ans : (A)

31. The success of democracy depends upon–
(A) Indifference of citizens
(B) Illegal activity of the people
(C) Conscientious participation of citizens
(D) To safeguard the interests of own caste by the citizens
Ans : (C)

32. "Democracy is the Government where there is a direct of participation of people." Whose statement is this ?
(A) Abraham Lincoln (B) Lord Bryce
(C) Paul Jenet (D) Sheele
Ans : (C)

33. What type of government is there at present in Nepal ?
(A) Democracy (B) Kingship
(C) Aristocracy (D) Dictatorship
Ans : (A)

34. How many seats did the United Progressive Alliance get in the 15th Lok Sabha Election of India ?
(A) 330 (B) 250
(C) 265 (D) None of these
Ans : (D)

35. Who is the President of Indian National Congress at present ?
(A) Dr. Manmohan Singh (B) Rahu1 Gandhi
(C) Sonia Gandhi (D) Pranab Mukherjee
Ans : (C)

36. The Federal State does not have the characteristic of–
(A) Written Constitution (B) Division of Power
(C) Unitary Administration (D) Supreme Court
Ans : (C)

37. The example of Federal Government is–
(A) The U.S.A. (B) China
(C) Britain (D) None of these
Ans : (A)

38. When was the Municipal Corporation established in Patna ?
(A) 1947 (B) 1950
(C) 1951 (D) 1952
Ans : (D)

39. Which High Court had decreed the election of Smt. Indira Gandhi as illegal?
(A) Delhi High Court (B) Calcutta High Court
(C) Allahabad High Court (D) None of these
Ans : (C)

40. Who was the leader of the student movement in Bihar in 1974 ?
(A) Jai Prakash Narayan (B) Ram Manohar Lohia
(C) Vinoba Bhave (D) Ram Pujan Sahay
Ans : (A)

41. Which of the following bodies may amend the existing laws of the country ?
(A) The President (B) The Supreme Court
(C) The Prime Minister (D) The Parliament
Ans : (D)

42. Which of the following is not a Fundamental Right ?
(A) Right to Equality (B) Right to Foreign visit
(C) Right against Exploitation (D) Right to Freedom of Religion
Ans : (B)

43. Who acts as the safeguard of the Fundamental Rights ?
(A) The President (B) The Prime Minister
(C) The Supreme Court (D) Supreme Court and High Court
Ans : (D)

44. During emergency the Fundamental Rights of the citizens–
(A) are withheld (B) are terminated
(C) the Constitution is silent (D) becomes useless
Ans : (A)

45. The number of Fundamental Rights in the Constitution of India is–
(A) 6 (B) 7
(C) 9 (D) 10
Ans : (D)

46. How many Fundamental Rights have been provided to the Indian citizens by the Constitution of India ?
(A) 7 (B) 8
(C) 6 (D) 9
Ans : (C)

47. Right to Education has been guaranteed as a Fundamental Right by which Amendment of Constitution of India ?
(A) 42nd Constitutional Amendment
(B) 44th Constitutional Amendment
(C) 85th Constitutional Amendment
(D) 86th Constitutional Amendment
Ans : (D)

48. By which Constitutional Amendment was the age of right to vote made 18 years instead of 21 years ?
(A) 52nd Constitutional Amendment
(B) 61st Constitutional Amendment
(C) 75th Constitutional Amendment
(D) 86th Constitutional Amendment
Ans : (B)

49. How many seats are reserved for Scheduled Castes in the Lok Sabha in India ?
(A) 79 (B) 90
(C) 95 (D) 41
Ans : (A)

50. A commission has been set up for conducting free and fair election in India. It is called–
(A) Election Commission
(B) Indian Public Welfare Commission
(C) Indian Statistical Commission
(D) Indian Census Commission
Ans : (A)

Loading...

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *