Bihar Secondary Teacher Eligibility Test Question Paper - Geography

Bihar Secondary Teacher Eligibility Test, 2011
(Held on 17-2-2012)

Social Science : Geography Solved Paper

Note–There are four subjects in this Section-History, Geography, Political Science and Economics each comprising 50 questions. Candidate has to answer 100 questions all from any two subjects as per his/her application form.

Geography
Note– There are 50 questions in all in this subject. All questions are compulsory.
(Question No 1-25)

26. Which of the following passes is situated in South India ?
(A) Nathu La (B) Bomdi La
(C) Shipki La (D) Pal Ghat
Ans : (D)

27. In North-East states of India the farmers change their places from time to time for cultivation. This type of learning is called–
(A) Plantation cropping (B) Mixed farming
(C) Jhoom cultivation (D) Deepa farming
Ans : (C)

28. Which of the following conditions may occur in due course because of Global warming ?
(A) Rise in the water level of sea (B) Danger to the existence of glaciers
(C) Flood in the rivers (D) All of these
Ans : (D)

29. Which of the following countries imports maximum Iron-ore from India ?
(A) Bangladesh (B) Japan
(C) Indonesia (D) U.S.A.
Ans : (B)

30. The parts of Shivalik range of Himalayas in Bihar are called–
(A) Hills of Kharagpur (B) Mandar Hills
(C) Someshwar Hills (D) Griddhakut Hills
Ans : (C)

31. Which is the first Iron and steel Company established in India ?
(A) Indian Iron and Steel Company (IISCO)
(B) Bokaro Steel City
(C) Visvesarayya Iron & Steel Industry
(D) Tata Iron and Steel Company (TISCO)
Ans : (A)

32. Which gas was leaked in Bhopal Gas tragedy ?
(A) Carbon monoxide (B) Methyle Isocyanate
(C) Sulphur dioxide (D) Carbon dioxide
Ans : (B)

33. Which state ranks first in view of the length of metalled road in India ?
(A) Maharashtra (B) Bihar
(C) Tamil Nadu (D) Madhya Pradesh
Ans : (A)

34. In which year was the Indian Airlines named as 'Indian' ?
(A) 2008 (B) 2006
(C) 2005 (D) 2003
Ans : (C)

35. India is divided in how many postal regions ?
(A) 6 (B) 8
(C) 5 (D) 7
Ans : (B)

36. Up to how many NM area from the coastal line is called exclusive economic zone ?
(A) 100 NM (B) 200 NM
(C) 150 NM (D) 250 NM
Ans : (B)

37. Up to how many kilometers of political boundary are national resources included in oceanic region ?
(A) 10.2 km (B) 15.5 km
(C) 12.2 km (D) 19.2 km
Ans : (C)

38. What is the chemical that destroys the reproduction of frog ?
(A) Benzene (B) Urea
(C) Andrin (D) Phosphorus
Ans : (A)

39. In which state is terrace farming found ?
(A) Haryana (B) Punjab
(C) Bihar (D) Uttarakhand
Ans : (D)

40. Where is the first Oil Refinery located ?
(A) Barauni (B) Guwahati
(C) Digboi (D) Mathura
Ans : (C)

41. The river Indus flows–
(A) From North to South (B) From East to West
(C) From South to North (D) None of these
Ans : (A)

42. In measurement denominator expresses distance in the–
(A) Surface (B) Map
(C) Both (A) and (B) (D) None of these
Ans : (A)

43. In Geography Field study is a/an–
(A) Law system (B) Model
(C) Approach (D) Theory
Ans : (C)

44. Sometimes in Northern India there is less rainfall than normal due to–
(A) La Nina (B) Gulf Stream
(C) Labrador (D) El Nino
Ans : (D)

45. Which of the following is the longest river of Continental India ?
(A) The Mahanadi (B) The Godavari
(C) The Narmada (D) The Krishna
Ans : (B)

46. Which of the following rivers flows through Rift Valley ?
(A) Krishna (B) Tungabhadra
(C) Tapti (D) Godavari
Ans : (C)

47. Why there is rain in the coastal part of Tamil Nadu during winter ?
(A) North-Eastern Monsoon (B) Temperate cyclone zonal
(C) South-West Monsoon (D) None of these
Ans : (A)

48. What is called the dusty storm that occurs in West Bengal in the month of May ?
(A) Loo (B) Norwester
(C) Trade wind (D) None of these
Ans : (B)

49. When was Wildlife Conservation' Act enacted in India ?
(A) 1982 (B) 1985
(C) 1992 (D) 1972
Ans : (D)

50. In which state is Bharatpur Bird Sanctuary located ?
(A) Bihar (B) Madhya Pradesh
(C) Rajasthan (E) Haryana
Ans : (C)

Loading...

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *