Bihar Secondary Teacher Eligibility Test Solved Paper - Geography

Bihar Secondary Teacher Eligibility Test, 2011
(Held on 17-2-2012)

Social Science : Geography Solved Paper

Note–There are four subjects in this Section-History, Geography, Political Science and Economics each comprising 50 questions. Candidate has to answer 100 questions all from any two subjects as per his/her application form.

Geography
Note– There are 50 questions in all in this subject. All questions are compulsory.
1. What is called the land that is formed by joining the Islands ?
(A) Angara land (B) Panagea
(C) Gondwana land (D) None of these
Ans : (B)

2. What is called the least deep part of ocean ?
(A) Continental slope (B) Continental roof
(C) Oceanic crater (D) None of these
Ans : (D)

3. Which of the following conditions is responsible for the arrival of monsoon in India ?
(A) High pressure of air (B) Low pressure of air
(C) Warm current (D) Cold current
Ans : (B)

4. What is meant by rain shadow area ?
(A) Opposite area of mountain (B) Frontal area of mountain
(C) Mountain foot area (D) North-Western area of mountain
Ans : (A)

5. Which of the following is famous for elephant sanctuary ?
(A) Gir forest (B) Corbett National Park
(C) Bandipur (D) Ranthambore
Ans : (C)

6. In which place of India was the first Atomic Energy station established ?
(A) Kalpakkam (B) Narora
(C) Rana Pratap Sagar (D) Tarapur
Ans : (D)

7. Who developed the Hachures methods for showing relief ?
(A) Lehmann (B) Gutenberg
(C) Geiger (D) Richter
Ans : (A)

8. Under the stratum colouring method, which part of the map is shown by Blue colour ?
(A) Plain (B) Mountain
(C) Water (D) Plateau
Ans : (C)

9. In the orographic shadow process, by which direction is it imagined that the light is falling on the landforms ?
(A) North-East (B) North-West
(C) East-South (D) South-West
Ans : (B)

10. The first modern cotton Mill was established in Mumbai because–
(A) Mumbai is a port (B) It is nearer to cotton producing area
(C) Capital was available in Mumbai (D) All of these
Ans : (D)

11. In which place is the Gandak Project built ?
(A) Motihari (B) Betiah
(C) Chhapra (D) Valmiki Nagar
Ans : (D)

12 Which of the following districts produces the highest sugarcane ?
(A) West Champaran (B) Muzaffarpur
(C) Rohtas (D) Darbhanga
Ans : (A)

13. What per cent of population of Bihar is engaged in cultivation ?
(A) 70% (B) 60%
(C) 85% (D) 80%
Ans : (C)

14. What type of resource is coal ?
(A) Renewable (B) Non-renewable
(C) Non-carbonic (D) Carbonic
Ans : (B)

15. What type of resource is Solar energy ?
(A) Man-made (B) Replenishable
(C) Non-cyclic (D) None of these
Ans : (B)

16. What is the population density of India as per the 2001 Census ?
(A) 425 persons per square km
(B) 325 persons per square km
(C) 525 persons per square km
(D) 625 persons per square km
Ans : (B)

17. The state with highest population density in India is–
(A) Kerala (B) West Bengal
(C) Bihar (D) Uttar Pradesh
Ans : (B)

18. What is the increase in the population of India per minute ?
(A) 15 (B) 19
(C) 29 (D) 25
Ans : (C)

19. Which state of India touches the boundary of Nepal ?
(A) Manipur
(B) Sikkim
(C) Punjab
(D) Arunachal Pradesh
Ans : (B)

20. The strait which separates Sri Lanka from India is–
(A) Sri Lanka strait (B) Harmuj strait
(C) Palk strait (D) None of these
Ans : (C)

21. What is the latitudinal expansion of India ?
(A) 7° 4' N to 36° 7' N (B) 6° 4' N to 36° 6' N
(C) 7° 6' N to 37° 3' N (D) 8° 4' N to 37° 6' N
Ans : (D)

22. Tropic of Cancer passes through how many states in India ?
(A) 5 states (B) 7 states
(C) 8 states (D) 6 states
Ans : (C)

23. .The oldest landform of India is–
(A) Continental plateau (B) Great Northern plain
(C) Northern Mountainous region (D) Coastal plain
Ans : (A)

24. The height of Anai Mudi, the highest peak of South India is–
(A) 2511m (B) 2655m
(C) 2695m (D) 2625m
Ans : (C)

25. Which of the following is a saline lake ?
(A) Dal (B) Govind Sagar
(C) Wular (D) Sambhar
Ans : (D)

 

Loading...

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *