Bihar Secondary Teacher Eligibility Test Solved Paper - Political Science

Bihar Secondary Teacher Eligibility Test, 2011
(Held on 17-2-2012)

Social Science : Political Science Solved Paper


Note–There are four subjects in this Section-History, Geography, Political Science and Economics each comprising 50 questions. Candidate has to answer 100 questions all from any two subjects as per his/her application form.

Political Science
Note– There are 50 questions in all in this subject. All questions are compulsory.

1. According to Rousseau where does sovereignty exist ?
(A) Parliament (B) Common interest
(C) State (D) Citizen
Ans : (B)

2. What is not necessary in democracy?
(A) Education (B) People's opinion
(C) Judiciary (D) Corruption
Ans : (D)

3. Who was the propounder of decentralization of power ?
(A) Blackstone (B) Montesquieu
(C) Willowby (D) Garner
Ans : (B)

4. Who is called the father of Political Science ?
(A) Plato (B) Kautilya
(C) Aristotle (D) Rousseau
Ans : (C)

5. Who is the author of the book 'Das Kapital' ?
(A) Lenin (B) Stalin
(C) Karl Marx (D) Trotsky
Ans : (C)

6. Where did the Chipko Movement start ?
(A) Uttar Pradesh (B) Madhya Pradesh
(C) Bihar (D) Uttarakhand
Ans : (D)

7. Who among the following was the main leader of Indian Peasants Union ?
(A) Morarji Desai (B) Jai Prakash Narayan
(C) Mahendra Singh Tikait (D) Choudhary Charan Singh
Ans : (C)

8. What was the rate of economic development in the democratic poor countries from 1950 to 2000 ?
(A) 2.24% (B) 3.95%
(C) 4.42% (D) 4.28%
Ans : (C)

9. What is the rate of woman participation in politics of England ?
(A) 16.3% (B) 14.2%
(C) 13.9% (D) 9.3%
Ans : (A)

10. Which of the following is not according to the Democratic system ? .
(A) Equality before laws (B) Free and fair election
(C) Responsible administrative system (D) Government of the majority
Ans : (D)

11. According to the study of Tata Institute of Social Sciences, what per cent of Non–Residents is engaged in production work ?
(A) 40% (B) 45%
(C) 49% (D) 50%
Ans : (C)

12. According to National Sample Survey of 1999-2000, what per cent of Rural Scheduled Castes live below poverty line ?
(A) 35.9% (B) 45.8%
(C) 26.8% (D) 9.6%
Ans : (B)

13. According to 2001 Census, what per cent of women is attached to agricultural sector ?
(A) 53% (B) 40%
(C) 75% (D) 85%
Ans : (B)

14. In the 15th Lok Sabha Election what per cent of women members of the Parliament is Graduate ?
(A) 90% (B) 70%
(C) 60% (D) 50%
Ans : (B)

15. Which is the first country to give the right to vote to women ?
(A) India (B) America
(C) China (D) England
Ans : (B)

16. The last stage of election campaign is called–
(A) voting (B) re-polling
(C) counting of votes (D) filing the nomination
Ans : (C)

17. Who allocates the election symbols for election ?
(A) The President (B) The Prime Minister
(C) The Chief Justice (D) Election Commission
Ans : (D)

18. Who elects the President of India ?
(A) Public (B) Chief Justice of the Supreme Court
(C) Chief Justice of the High Court (D) None of these
Ans : (D)

19. The emergency powers of President of India have been changed under which of the Amendments of the Constitution of India ?
(A) 42nd Constitutional Amendment
(B) 44th Constitutional Amendment
(C) 85th Constitutional Amendment
(D) 86th Constitutional Amendment
Ans : (B)

20. When the joint session of both the Houses of Parliament is called, who presides over the session ?
(A) The President (B) The Speaker of Lok Sabha
(C) The Chairman of Rajya Sabha (D) The Prime Minister
Ans : (B)

21. When was the first Constitution of Nepal drafted ?
(A) 1948 (B) 1951
(C) 1952 (D) 1955
Ans : (B)

22. When was Soviet Union (USSR) disintegrated ?
(A) 1992 (B) 1991
(C) 1985 (D) 1990
Ans : (B)

23. Who rules in democracy ?
(A) People (B) Army
(C) Judge (D) Election Commission
Ans : (A)

24. What is the minimum age for voting in India ?
(A) 20 years (B) 21 years
(C) 18 years (D) 16 years
Ans : (C)

25. Of the following which is not the characteristic of the Constitution of India?
(A) Secularity (B) Written Constitution
(C) Single citizenship (D) Communist rule
Ans : (D)

Loading...

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *