Bihar Secondary Teacher Eligibility Test Question Paper - History

Bihar Secondary Teacher Eligibility Test, 2011

(Held on 17-2-2012)

Social Science : History Solved Paper

Note–There are four subjects in this Section-History, Geography, Political Science and Economics each comprising 50 questions. Candidate has to answer 100 questions all from any two subjects as per his/her application form.

Note– There are 50 questions in all in this subject. All questions are compulsory.
(Questions No 1-25)

26. When was the First Battle of Panipat fought ?
(A) 1526 A.D. (B) 1529 A.D.
(C) 1527 A.D. (D) 1520 A.D.
Ans : (A)

27. When was Chaitanya Mahaprabhu born ?
(A) l0th February, 1486 (B) 12thFebruary, 1486
(C) 14th February, 1486 (D) 18th February, 1486
Ans : (D)

28. The rule of Aram Shah is considered to be–
(A) 1242-1246 A. D. (B) 1266-1287 A. D.
(C) 1210-1211 A. D. (D) 1246-1266 A. D.
Ans : (C)

29. Where did Akbar erected to tomb of his father Humayun ?
(A) Delhi (B) Agra
(C) Fatehpur sikri (D) Secunderabad
Ans : (A)

30. Who trained shivaji to become skillful in the warfare ?
(A) Jijabai (B) Dadaji Kondadev
(C) Guru Ramdas (D) Baji Rao
Ans : (B)

31. Which is the biggest revolution during the modern age in the economical sphere ?
(A) Commercial Revolution (B) Industrial Revolution
(C) Communist Revolution (D) Geographical Discovery
Ans : (B)

32. From which part of Bihar were the 'indentured labours' being sent ?
(A) Eastern Region (B) Western Region
(C) Northern Region (D) Southern Region
Ans : (D)

33. Who introduced printing in England?
(A) Hamilton (B) Caxton
(C) Edison (D) Smith
Ans : (B)

34. "Printing is the greatest Godly gift, the biggest gift." Who said this?
(A) Martin Luther (B) Mahatma Gandhi
(C) Prophet Mohammed (D) Rousseau
Ans : (B)

35. Where was printing started first in the world ?
(A) India (B) Russia
(C) China (D) America
Ans : (C)

36. Who were the first traders to reach Indo-China ?
(A) British (B) French
(C) Portuguese (D) Dutch
Ans : (C)

37. Narottam Sinhanuk was the ruler of–
(A) Vietnam (B) Laos
(C) Thailand (D) Cambodia
Ans : (D)

38. When did Civil Disobedience Movement start ?
(A) 1920 (B) 1919
(C) 1930 (D) 1928
Ans : (C)

39. When did Rampa Rebellion take place ?
(A) 1916 (B) 1917
(C) 1918 (D) 1919
Ans : (* 1922-24)

40. When was Spinning Jenny discovered ?
(A) 1769 (B) 1770
(C) 1773 (D) 1775
Ans : (*1764)

41. Where is the headquarters of the UNO situated ?
(A) Geneva (B) Washington
(C) New York (D) London
Ans : (A)

42. At present, the number of members of the UNO is–
(A) 111 (B) 193
(C) 190 (D) 290
Ans : (B)

43. Where is 'Shahi Lichi' grown in Bihar?
(A) Hajipur (B) Samastipur
(C) Muzaffarpur (D) Siwan
Ans : (C)

44. In which season is 'Ganna' crop grown?
(A) Summer season (B) Autumn season
(C) Rainy season (D) Spring season
Ans : (A)

45. Which of the following is a fibrous crop ?
(A) Mango (B) Lichi
(C) Wheat (D) Cotton
Ans : (D)

46. When was Bastille destroyed ?
(A) 5th May, 1789
(B) 20th June, 1789
(C) 14th July, 1789
(D) 27th August, 1789
Ans : (C)

47. Who was the author of the book entitled 'Spirit of the Laws' ?
(A) Voltaire (B) Rousseau
(C) Montesquieu (D) Diderrot
Ans : (C)

48. When did First World War begin?
(A) 1941 (B) 1952
(C) 1950 (D) 1914
Ans : (D)

49. Where was the first atom bomb dropped during World War II ?
(A) Hiroshima (B) Nagasaki
(C) Paris (D) London
Ans : (A)

50. Where was Hitler born ?
(A) Germany (B) Italy
(C) Japan (D) Austria
Ans : (D)


Comments & Contact Form


Email *

Message *