Bihar Secondary Teacher Eligibility Test Solved Paper - History

Bihar Secondary Teacher Eligibility Test, 2011
(Held on 17-2-2012)

Social Science : History Solved Paper

Note–There are four subjects in this Section-History, Geography, Political Science and Economics each comprising 50 questions. Candidate has to answer 100 questions all from any two subjects as per his/her application form.

History
Note– There are 50 questions in all in this subject. All questions are compulsory.

1. In which of the following books is the history of Tughlaq dynasty compiled ?
(A) Tariq-e-Ferozshahi (B) Prithviraj Raso
(C) Surajan Charitra (D) Tariq Fakruddin
Ans : (A)

2. When Mohammed Ghori died ?
(A) 1207 A. D. (B) 1206 A. D.
(C) 1208 A. D. (D) 1210 A. D.
Ans : (B)

3. When did Iltutmish become the Sultan of Slave dynasty ?
(A) 1210 A. D. (B) 1209 A. D.
(C) 1211 A. D. (D) 1212 A. D.
Ans : (A)

4. When did Alauddin conquer Gujarat ?
(A) 1298 A. D. (B) 1299 A. D.
(C) 1297 A. D. (D) 1301 A. D.
Ans : (A)

5. Which of the following is also called' Adharvayu' Veda ?
(A) Rigveda (B) Yajurveda
(C) Samveda (D) Atharveda
Ans : (A)

6. Who discovered Safety Lamp ?
(A) James Hargreaves (B) John
(C) Crompton (D) Humphrey Davy
Ans : (D)

7. Where is the population density high ?
(A) Village (B) Town
(C) City (D) Metropolitan
Ans : (D)

8. From 1810 to 1880 the population of London increased from ten lakh to reach–
(A) 20 lakh (B) 30 lakh
(C) 40 lakh (D) 50 lakh
Ans : (C)

9. The Compulsory Elementary Education in England was implemented in–
(A) 1850 (B) 1885
(C) 1860 (D) 1870
Ans : (D)

10. Which city emerged as the first world market ?
(A) Alexandria (B) Dilmun
(C) Manchester (D) Bahrain
Ans : (C)

11. To which organisation was Mazzini associated ?
(A) Red Army (B) Carbonari
(C) Phillic Hetaria (D) Diet
Ans : (B)

12. Victor Emanuel appointed Count Cavour as–
(A) General (B) Ambassador
(C) Prime Minister (D) Home Minister
Ans : (C)

13. When did Bolshevik Revolution take place ?
(A) February 1917 (B) November 1917
(C) Apri11917 (D) June 1917
Ans : (B)

14. Who constituted the Red Army ?
(A) Karl Marx (B) Stalin
(C) Trotsky (D) Kerensky
Ans : (C)

15. Where is the Ankorvat temple situated ?
(A) Vietnam (B) Thailand
(C) Laos (D) Cambodia
Ans : (D)

16. Who is the author of Mein Kampf ?
(A) Mussolini (B) Hitler
(C) Hindenberg (D) Straussman
Ans : (B)

17. When was Indian Forest Act passed?
(A) 1864 (B) 1865
(C) 1885 (D) 1874
Ans : (B)

18. When was Tilak Manjhi born ?
(A) 1750 A. D. (B) 1774 A. D.
(C) 1785 A. D. (D) 1850 A. D.
Ans : (A)

19. When was Jharkhand given the status of a state ?
(A) 5th November, 2000 (B) 15th November, 2000
(C) 15th December, 2000 (D) 15th November, 2001
Ans : (B)

20. In which year was the UNO established ?
(A) 1945 (B) 1925
(C) 1920 (D) 1895
Ans : (A)

21. Who discovered the Cape of Good Hope ?
(A) Columbus (B) Vasco da Gama
(C) Magelan (D) Bartolomeu Diaz
Ans : (B)

22. In which year was America discovered ?
(A) 1453 (B) 1492
(C) 1498 (D) 1519
Ans : (B)

23. In which year did the downfall of Constantinople occur ?
(A) 1420 (B) 1453
(C) 1510 (D) 1498
Ans : (B)

24. Who was the first President of USA?
(A) George Washington (B) Abraham Lincoln
(C) Roosevelt (D) Algore
Ans : (A)

25. When did French Revolution start ?
(A) 1776 A. D. (B) 1789 A. D.
(C) 1785 A. D. (D) 1832 A. D.
Ans : (B)

Loading...

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *