Union Bank of India P.O. Exam, 2010 : General Awareness Solved Paper

Union Bank of India Probationary Officers Exam., 2010
(Held on 9-1-2011)
General Awareness : Solved Paper

1. The eleventh ‘five year plan’ of India is for the five years ranging from—
(A) 2009–2014
(B) 2008–2013
(C) 2007–2012
(D) 2006–2011
(E) None of these
Ans : (C)

2. DSCR indicates the ability of a company to—
(A) Meet its current liabilities
(B) Service its shareholders
(C) Meet its long term debt obligations
(D) Raise further capital
(E) None of these
Ans : (C)

3. An IPO is—
(A) Initial price offered by a private limited company to its shareholders
(B) An offer by an unlisted company for sale of its shares for the first time to the public
(C) Used to increase the share capital of an unlisted company
(D) A book building process
(E) None of these
Ans : (B)

4. A decreasing current ratio indicates—
(A) A stable liquidity
(B) An increasing liquidity
(C) A strained liquidity
(D) Satisfactory current solvency
(E) None of these
Ans : (E)

5. Private equity investors, invest in a company based mainly on—
(A) The age of the company
(B) The location of the company
(C) The activity undertaken by the company
(D) The creditability and the valuation of the company
(E) The existing profitability of the company
Ans : (E)

6. The synagogue is generally—
(A) An epic
(B) A religion
(C) Jewish House of Prayer
(D) The Parsi temple
(E) A palace
Ans : (C)

7. Deuce is a team used in—
(a) Polo
(b) Lawn tennis
(c) Badminton
(d) Boxing
(e) Volley ball
(A) a, b, c
(B) b, c, d
(C) c, d, a
(D) a, b, e
(E) b, c, e
Ans : (E)

8. ISI is the intelligence agency of—
(A) United Kingdom
(B) United States of America
(C) Israel
(D) Pakistan
(E) India
Ans : (D)

9. Air Traffic Controller's job involves—
1. Control of air traffic in and within vicinity of airport
2. Control of movement of air traffic between altitude, sectors and control centres
3. Following established procedures and policies for air traffic control
4. Control of commercial airline flights according to government regulations
5. To authorize and regulate commercial airline flights
(A) 1, 2
(B) 2, 3
(C) 1, 2, 3, 4
(D) 1, 2, 3, 4, 5
(E) 3, 4, 5
Ans : (A)

10. Animal assisted therapy is employed in—
(A) Operations
(C) Old age homes
(D) Training animals
(E) Natural healing
Ans : (D)

11. In broad gauge, the distance between the rails is—
(A) 1•00 metre
(B) 3 metre
(C) 1•67 metre
(D) 2•67 metre
(E) 0•76 metre
Ans : (C)

12. Who is Indra Nooyi ?
(A) CEO Coca Cola
(B) CFO PepsiCo.
(C) Managing Director Nano Division
(D) India's permanent representative to UNO
(E) None of these
Ans : (B)

13. ET Now and CNBC TV18, TV Channels essentially broadcast—
(A) English News
(B) Classic English Movies
(C) Political Events and News
(D) Business and Economic News
(E) All important national and international news in English
Ans : (D)

14. Amongst the following sportsmen/women, who has won the first gold medal at Guangzhou Asian Games ?
(A) Yuan Xiachao
(B) Wang Migluen
(C) Zhu Oianward
(D) Takeshi Matsuda
(E) Wu Jingbiao
Ans : (A)

15. With which one of the following fields was Satyajit Ray associated ?
(A) Films
(B) Sports
(C) Social Work
(D) Drama
(E) Short Stories
Ans : (A)

16. ‘Daniel Vettroi’ is captain of which one of the following teams ?
(A) New Zealand Cricket Team
(B) South Africa Cricket Team
(C) New Zealand Basket Ball Team
(D) West Indies Cricket Team
(E) Australia Cricket Team
Ans : (A)

17. Who amongst the following carried Indian Tricolour at Guangzhou Asian Games ?
(A) Sania Mirza
(B) Saina Nehwal
(C) Gagan Narang
(D) Suranjay Singh
(E) Randhir Singh
Ans : (C)

18. Financial ratio analysis of a company helps in understanding—
1. The long term debt raising capacity
2. The short term solvency
3. The reasons for fluctuation in its stock prices
4. The net worth of the company
5. The profitability
(A) 1, 2, 3, 4
(B) 2, 3, 4
(C) 3, 4, 5
(D) 3, 1, 2, 4
(E) 1, 2, 4, 5
Ans : (E)

19. Human breath is visible in winter but not in summer because—
(A) The difference in outside pressure gives visibility to breath
(B) Breath contains certain impurities and visible matters
(C) Water vapour in breath condenses in cold air, making it visible
(D) Breath has heat in it which evaporates in cold air giving visibility
(E) None of these
Ans : (D)

20. Which of the following is/are not the names of Seven North-Eastern States ?
1. Jorhat
2. Manipur
3. Meghalaya
4. Agartala
5. Dimapur
(A) 1, 2, 3
(B) 2, 3, 4
(C) 3, 4, 1
(D) 1, 4, 2
(E) 1, 4, 5
Ans : (E)

21. According to a recent newspaper survey, which one of the following is the most preferred language for leisure reading among the Indian Youth ?
(A) Hindi
(B) Marathi
(C) Bengali
(D) Telugu
(E) English
Ans : (E)

22. Who was Dr. C. Rangarajan ?
(A) Chairman, PMEAC
(B) Member, Planning Commission
(C) Chief Economist, IBA
(D) RBI Governor
(E) Member, Minority Commission
Ans : (D)

23. Which of the following is an oilseed ?
(A) Garlic
(B) Clove
(C) Cardamom
(D) Cumin Seed
(E) Mustard
Ans : (E)

24. The RBI reviews its credit and monetary policy at regular intervals and also in between. What is the purpose of the same ?
1. To ensure that inflation does not cross the limit
2. To ensure that banks have enough liquidity
3. To ensure that cost of the fund does not reach a very high level
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) All 1, 2 and 3
(D) Only 2 and 3
(E) None of these
Ans : (C)

25. The name of the white revolution is associated with—
(A) J. V. Narlikar
(B) J. C. Bose
(C) Kurien Verghese
(D) M. S. Swaminathan
(E) C. Rangarajan
Ans : (C)

26. The cabinet committee recently approved the ‘IGMSY’ a scheme for the welfare of the people of India. Who amongst the following will get the benefit of the scheme ?
(A) Mothers and pregnant women
(B) Children upto 12 years of age
(C) Youth
(D) Old and Senior Citizens
(E) All the above
Ans : (A)

27. The Govt. of India provides direct financial support to which of the following schemes ?
(A) Jeevan Bharati Scheme
(C) Sampoorna Grameen Rozgar Yojana
(D) Packing Credit Guarantee Scheme
(E) All of the above
Ans : (C)

28. Who amongst the following is a famous Urdu author/poet who received Jnanpith Award recently ?
(A) Akhlaq Khan Shahryar
(B) ONV Kurup
(C) Khushwant Singh
(D) Krishna Sobti
(E) None of these
Ans : (A)

29. Who amongst the following is the author of the Book ‘A Bend in the River’ ?
(A) V. S. Naipaul
(B) Arun Shourie
(C) Octavia Paz
(D) Daniel Defoe
(E) Walter Scott
Ans : (A)

30. Which of the following is called the pink city of India ?
(A) Kolkata
(B) Lucknow
(C) Kota
(D) Hyderabad
(E) Jaipur
Ans : (E)

31. Which of the following states got a new Chief Minister without new assembly elections ?
(A) Goa
(B) Madhya Pradesh
(C) Jharkhand
(D) Gujarat
(E) Delhi
Ans : (C)

32. A two days National level conference/event was organised in Chandigarh in September 2010. Which was the conference / event ?
(A) Miss India 2010
(B) Asian Women Hockey Finals 2010
(C) Conference of the Finance Ministers of SAARC
(D) National Rabi Conference
(E) None of these
Ans : (E)

33. Which of the following Summits took place in Hanoi in October 2010 ?
(A) ASEAN Summit
(B) SAARC Summit
(C) G-20 Summit
(D) G-8 Summit
(E) None of these
Ans : (A)

34. The Reserve Bank does not have an office in—
(A) Kanpur
(B) Jaipur
(C) Lucknow
(D) Bhopal
(E) Gulbarga
Ans : (E)

35. A Badminton player is supposed to know the meaning of the term—
(A) Bouncer
(B) Love
(D) Punch
(E) Booster
Ans : (B)

36. Who amongst the following is the receipient of the Rajiv Gandhi Khel Ratna Award 2010 ?
(A) Ishant Sharma
(B) Hariom Singh
(C) M. S. Dhoni
(D) Sushil Kumar
(E) Saina Nehwal
Ans : (E)

37. India extended a credit of US $ 250 million to which of the following countries, which will be used for infrastructural development there ?
(A) China
(B) Pakistan
(C) Myanmar
(D) Nepal
(E) Sudan
Ans : (D)

38. Which one of the following makes a case for intensive, modern farming ?
(A) Higher output using organic method
(B) Remunerative price
(C) Cropping pattern
(D) Land acquisition for nonagricultural needs
(E) None of these
Ans : (C)

39. In which one of the following States multi-thousand-foodgrain scam has recently been noticed by the High Court ?
(A) M. P.
(B) Orissa
(C) Bihar
(D) Jharkhand
(E) U. P.
Ans : (C)

40. Which one of the following is the objective of Corporate Social Responsibility (CSR) issued by the Government ?
(A) To ensure that Companies take steps for rehabilitation of project affected people
(B) To ensure that Companies use some of their profits for educating the project affected people
(C) To ensure that Companies provide health care to project affected people
(D) To ensure that Companies take preventive measures to avoid environmental damage
(E) None of these
Ans : (A)

41. A hockey player is supposed to know the meaning of the term—
(A) Dead Ball
(B) Bouncer
(D) Penalty Corner
(E) Frozen Ball
Ans : (D)

42. Which one of the following have provided bailout package to Ireland to deal with its debt crisis ?
(A) EU only
(B) IMF only
(C) World Bank only
(D) Only (A) and (B) above
(E) All (A), (B) and (C) above
Ans : (D)

43. Which one of the following Indian Company is the only company from India to be included in the Top Ten 2010 Value creators Global Ranking released by global management consulting firm BCG ?
(B) Tata Steel
(C) Bharti Airtel
(E) Bajaj Auto
Ans : (D)

44. Which one of the following has launched guidebook on standards for exporters ?
Ans : (D)

45. BIPA with Sudan comes into effect was the news in various newspaper recently. It is an agreement for—
(A) Investment in a country
(B) Peaceful use of atomic power
(C) Allowing students to visit each other's nation
(D) Allowing people to come for medical treatment
(E) To form an alliance with each other in case of a war
Ans : (A)

46. In which one of the following sports Sandhya Rani Devi bagged Silver in Asiad 2010 Games ?
(A) Shooting
(B) Squash
(C) Taekwondo
(D) Ten-pin bowling
(E) Wushu
Ans : (E)

47. Which of the following terms is normally not seen in the field of International Relations ?
(A) Exchange Rate
(B) Free Trade
(D) Alluvial Soil
Ans : (D)

48. According to mid term review of Indian economy, which one of the following segments will be the major contributor to GDP growth ?
(A) Agriculture
(B) Industry
(C) Services
(D) Mining
(E) None of these
Ans : (C)

49. Which of the following films directed by Aamir Khan was sent for OSCARs Award nominations from India ?
(A) Rang De Basanti
(B) Peepli Live
(C) Tare Zamin Par
(D) Lagan
(E) None of these
Ans : (B)

50. In which one of the following states, population growth rate is lower than national average ?
(A) Delhi
(B) Gujarat
(C) Chhattisgarh
(D) Himachal Pradesh
(E) Orissa
Ans : (E)


Comments & Contact Form


Email *

Message *