Latest Banking and Financial Awareness 2013

1. Finance Minister in his rollback announcements in budget proposals 2012-13 deferred GAAR for—
(A) One year (B) Two years
(C) Three years (D) Till end of 12th plan
Ans : (A)

2. What is not true in rollback decisions of Finance Minister regarding budget proposals
2012-13 ?
(A) Deferred GAAR for one year
(B) 1% levy on all branded jewellery reduced to 0•5%
(C) Long-term capital gains tax on PE investors reduced to 10%
(D) Withdrawal of 1% TDS on transfer of immovable property
Ans : (B)

3. India’s industrial growth during 2011-12 (base 2004-05 = 100) stood at 2•8% for March 2012 IIP growth stood at—
(A) 2•9% (B) 1•3%
(C) – 1•3% (D) – 3•5%
Ans : (D)

4. Government has constituted a study group for Common Tax Code (CTC) headed by M. K. Gupta will cover—
(A) Custom Duty and Excise Duty
(B) Excise Duty and Service Tax
(C) Excise Duty, Custom Duty and Service Tax
(D) All Indirect Taxes
Ans : (B)

5. FDI inflow in India’s service sector registered……per cent growth in April-January period of 2011-12.
(A) 52 (B) 62
(C) 78 (D) 90
Ans : (B)

6. Eight core industries registered the growth rate of …… per cent during 2011-12 as compared to 6•6% obtained in 2010-11.
(A) 2•8% (B) 4•3%
(C) 6•7% (D) 8•2%
Ans : (B)

7. South Sudan has become a member of International Monetary Fund (IMF). It became IMF’s—
(A) 186th Member (B) 187th Member
(C) 188th Member (D) 189th Member
Ans : (C)

8. National Dairy Plan (Phase I) has been launched to give a boost to milk production in the country. In first phase this plan will cover—
(A) Only Gujarat (B) Only 5 states
(C) Only 14 states (D) All states except NE region
Ans : (C)

9. 6 MMTPA pellet making plant in Odisha has been commissioned by—
(A) Essar Steels (B) Tata Steels
(C) Steel Authority of India Ltd. (D) Jindal Steels
Ans : (A)

10. According to the report of Registrar General of India shows country’s Total Fertility Rate (TFR) at 2•5 in 2010. The state showing the highest TFR in 2010 is—
(A) Uttar Pradesh (B) Madhya Pradesh
(C) Bihar (D) Rajasthan
Ans : (C)

11. The electricity sector in India has an installed capacity of 199870 Mw as of March 2012 which is the………largest in the world.
(A) Second (B) Third
(C) Fourth (D) Fifth
Ans : (D)

12. Among Fortune 500’s ‘Female Powerbrokers’ list, India-born CEO of PepsiCo, Indra Nooyi has been ranked at—
(A) 2nd rank (B) 4th rank
(C) 6th rank (D) 10th rank
Ans : (B)

13. How many Indian companies have been included in Forbes-2000 list of the year 2012 ?
(A) 57 (B) 61
(C) 65 (D) 71
Ans : (B)

14. 20th Summit of ASEAN was held on April 3-4, 2012 in—
(A) Singapore (B) Jakarta (Indonesia)
(C) Phnom Penh (Cambodia) (D) Bangkok (Thailand)
Ans : (C)

15. As per the third advance estimates of foodgrains released by Ministry of Agriculture on April 23, 2012, the total foodgrain production stood at—
(A) 244•77 MT (B) 248•73 MT
(C) 250•42 MT (D) 252•56 MT
Ans : (D)

16. The new President of the World Bank to take charge w.e.f. July 2012 is—
(A) Obiageli Katryn Ezekwesili (B) Robert Zoellick
(C) Jim Yong Kim (D) Christine Lagarde
Ans : (C)

17. In ‘Meritorious Awards’ of SCOPE for the year 2010-11, which of the following Public Sector company has been awarded the Gold Trophy for the best corporate governance ?
Ans : (B)

18. As per the latest estimates of Planning Commission, what was the total population percentage was below poverty line in the year 2009-10 ?
(A) 25•5% (B) 29•8%
(C) 37•2% (D) 42•0%
Ans : (B)

19. ‘Environment Excellency’ award under SCOPE Meritorious Awards 2010-11 has been given to—
Ans : (A)

20. India has opened an ‘Integrated Check Post’ in Indian territory for promoting bilateral trade with—
(A) Bangladesh (B) Pakistan
(C) Nepal (D) China
Ans : (B)

21. On April 17, 2012, RBI has made a sharp 50 bps reduction in Repo Rate which reduced Repo Rate from—
(A) 8•75% to 8•25% (B) 8•5% to 8•0%
(C) 8•0% to 7•5% (D) 8•25% to 7•75%
Ans : (B)

22. As on April 17, 2012 after RBI’s Annual Statement 2012-13, the Cash Reserve Ratio (CRR) stands at—
(A) 5•25% (B) 5•0%
(C) 4•75% (D) 4•5%
Ans : (C)

23. India’s trade deficit for the year 2011-12 stood at—
(A) $ 162•8 billion (B) $ 184•9 billion
(C) $ 203•2 billion (D) $ 213•8 billion
Ans : (B)

24. A s i a n Development Outlook 2012 (released by Asian Development Bank has projected India’s GDP growth for 2012-13 at—
(A) 6•5% (B) 6•75%
(C) 7•0% (D) 7•5%
Ans : (C)

25. In Forbes’ list of top 10 Indian billionaires 2012 (released in March 2012), who is not among top five ?
(A) Mukesh Ambani (B) Anil Ambani
(C) Laxmi Mittal (D) Azim Premji
Ans : (B)


Comments & Contact Form


Email *

Message *