Aryavarta Gramin Bank Clerk Exam, 2011 : General English Solved Paper

Aryavarta Gramin Bank Clerk Exam, 2011
(Held on 20-11-2011)
General English : Solved Paper

Directions—(Q. 1–10) Read the following passage carefully and answer the questions given below it. Certain words have been printed in bold to help you locate them while answering some of the questions.

Once upon a time, there was a stork that lived by catching fish from a particular tank. As the years went by, the stork grew older and weaker and its ability to catch fish diminished. At times it would even starve. The stork knew that it had to do something to survive.

One day it stood by the side of the tank with a very forlorn look on its face. The frogs, fish and crabs wondered why it was not trying to catch any food. A big crab asked the stork what the matter was. The stork answered that it was sad because all the fish in the tank were going to die and so it would have to starve. The stork said that it had heard that people were going to fill the tank with mud and grow crops over it. The fish were very worried and asked the stork to help them.

The stork offered to take all of them to a bigger tank some distance away. But it said that it needed to rest between trips because of old age. It would only be able to carry a few fish at a time.

On its first trip, the stork took a beakful of fish. It flew to a big rock and had a good meal. Thereafter, it rested for a while, and when it was hungry again, the stork took a second trip. In this manner, the stork took a trip each time it was hungry.

The big crab in the tank also wanted to save itself and it requested the stork to take it too. The stork thought it was a good idea to try a new dish. It agreed to take the crab on its next trip.

After the stork flew up with the crab, the crab looked down to see what the new surroundings would be like. All it could see was dry land. When the crab questioned the stork about this, the stork laughed wickedly and pointed to the rock below where the crab saw a heap of fish bones. The crab realized that it was to be the stork’s next meal. So the crab dug its claws into the stork’s neck and would not let go till the stork fell to the ground and died. The crab then cut off the stork’s head and returned home to show it to all the other fish and share the story of its adventure with the stork.

Directions—(Q. 1–3) Choose the word which is most similar in meaning to the word printed in bold as used in the passage.

1. REALIZE
(A) Confess
(B) Conclude
(C) Solve
(D) Dream
(E) Confuse
Ans : (B)

2. ADVENTURE
(A) Incident
(B) Decision
(C) Saviour
(D) Scheme
(E) Friendship
Ans : (A)

3. CATCHING
(A) Teasing
(B) Holding
(C) Detecting
(D) Sipping
(E) Eating
Ans : (E)


Directions—(Q. 4–5) Choose the word which is most opposite in meaning to the word printed in bold as used in the passage.

4. DIMINISHED
(A) Praised
(B) Developed
(C) Agitated
(D) Excited
(E) Lessened
Ans : (B)

5. FORLORN
(A) Serious
(B) Satisfied
(C) Wicked
(D) Helpful
(E) Cheerful
Ans : (E)

6. How did the crab kill the stork ?
(A) The crab dug its claws into the stork’s neck until it fell on the ground.
(B) The crab poisoned the stork’s meal at the rock.
(C) The crab starved the stork to death.
(D) The crab cut the stork’s head.
(E) None of these
Ans : (A)

7. Why did the stork agree to take the crab along ?
(A) It wanted to try a new dish
(B) It wanted to prove that it was still young
(C) It wanted to save the crab
(D) It was blackmailed by the crab
(E) None of these
Ans : (A)

8. Which of the following can be the most appropriate title for the story ?
(A) The foolish fish
(B) The brave stork
(C) The crab’s adventure with the stork
(D) The innocent stork and the fish
(E) The lazy crab
Ans : (B)

9. Why did the stork have to remain hungry ?
(A) There were not fish in the tank.
(B) The stork’s capacity to catch fish had diminished.
(C) The stork had lost its teeth due to old age.
(D) The fish had learnt to trick the stork.
(E) None of these
Ans : (B)

10. As per the stork what had the people being saying about the tank ?
(A) The tank would dry due to immense heat.
(B) The tank would be poisoned by the people.
(C) They would trap the fish and take them to aquariums.
(D) They would fill the tank with mud and cultivate crops.
(E) None of these
Ans : (D)

Directions—(Q. 11–20) In each question below a sentence with four words printed in bold type is given. These are lettered as (A), (B) (C) and (D). One of these four words printed in bold may either be misspelt or inappropriate in the context of the sentence. Find out the word which is wrongly spelt or inappropriate if any. The letter of that word is your answer. If all the words printed in bold are correctly spelt and also appropriate in the context of the sentence, mark (E) i.e., ‘All correct’ as your answer.

11. Will you be able (A) to obtain (B) the necessary (C) information immeediately. (D) All correct (E)
Ans : (D)

12. Although (A) I was angry, (B) I controlled (C) myself. (D) All correct (E)
Ans : (E)

13. He came (A) at a time (B) when I was (C) too buzy (D) to see him. All correct (E)
Ans : (D)

14. Have (A) you posted (B) the latter (C) to the lawyer ? (D) All correct (E)
Ans : (C)

15. Every habbit (A) of the parent (B) was found (C) in the child. (D) All correct (E)
Ans : (A)

16. He is not (A) as intelligent (B) a man as I accpected (C) him to be. (D) All correct (E)
Ans : (C)

17. I did (A) not see (B) the and (C) of the play. (D) All correct (E)
Ans : (C)

18. It is indeed (A) very clever (B) of him to have reefused (C) to do the task. (D) All correct (E)
Ans : (C)

19. Due to unfourseen (A) circumstances, we shall have (B) to leave earlier (C) than planned. (D) All correct (E)
Ans : (A)

20. There (A) were several (B) questions before (C) the committee. (D) All correct (E)
Ans : (B)

Directions—(Q. 21–25) Rearrange the following five sentences (1), (2), (3), (4), (5) in the proper sequence so as to form a meaningful paragraph, and then answer the questions given below :
(1) These books are collectively called Euclid’s elements.
(2) Euclid has included his findings in one of the volumes of Euclid’s elements.
(3) Euclid is known as the father of modern geometry.
(4) This information was systematically presented by him in a set of 13 books.
(5) He complied information on geometry that was already available.

21. Which of the following should be the FOURTHsentence ?
(A) 5
(B) 2
(C) 1
(D) 3
(E) 4
Ans : (C)

22. Which of the following should be the LAST sentence ?
(A) 3
(B) 1
(C) 5
(D) 4
(E) 2
Ans : (E)

23. Which of the following should be the THIRD sentence ?
(A) 1
(B) 3
(C) 4
(D) 2
(E) 5
Ans : (C)

24. Which of the following should be the FIRST sentence ?
(A) 2
(B) 4
(C) 3
(D) 5
(E) 1
Ans : (C)

25. Which of the following should be the SECOND sentence ?
(A) 2
(B) 1
(C) 4
(D) 5
(E) 3
Ans : (D)

Directions—(Q. 26–35) Read each sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The letter of that part is the answer. If there is ‘No error’, the answer is (E). (Ignore the errors of punctuation, if any.)

26. If you does (A) / not work (B) / hard, you (C) / will not succeed. (D) No error (E)
Ans : (A)

27. The candidate (A) / tried to convince (B) / the panel of the (C) / genuinely of his case. (D) No error (E)
Ans : (D)

28. He ran so hardly (A) / that he (B) / was out (C) / of breath. (D) No error (E)
Ans : (A)

29. Mohan was very (A) / concerned about (B) / is health which (C) / was deteriorating day by day. (D) No error (E)
Ans : (C)

30. He dealing (A) / sternly (B) / with the (C) / offender. (D) No error (E)
Ans : (A)

31. The man who (A) / was run on (B) / has been taken (C) / to the hospital. (D) No error (E)
Ans : (E)

32. We started (A) / at a (B) / rapidity of pace (C) / towards the shore. (D) No error (E)
Ans : (E)

33. She is (A) / the tallest (B) / of the (C) / two girls. (D) No error (E)
Ans : (B)

34. He went (A) / to finding (B) / the buried (C) / treasure. (D) No error (E)
Ans : (B)

35. No matter what (A) / they get some (B) / man always (C) / seem dissatisfied. (D) No error (E)
Ans : (C)

Directions—(Q. 36–45) In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.

Dilip Kumar’s train was late and it …(36)… Mumbai a little after midnight. It was his first …(37)… to the city and the did not …(38)… where to go. He thought he would go to a dormitory where he would not have to pay any …(39)… but he did not know how to find one at that hour. He asked a porter to get him a cheap room. The porter asked him for fifty rupees, but Dilip waved him away and walked out of the station. He …(40)… through the streets and asked a number of people, but could not find a room cheap enough. He sat down on a bench in a park to …(41)… of what he should do next. He was very tired and fell …(42)… on the bench. He woke up the next morning, stiff on every limb, but he …(43)… when he …(44)… that it was the …(45)… night lodging that he had ever had.

36. (A) leave
(B) arrived
(C) halted
(D) reached
(E) went
Ans : (D)

37. (A) ambition
(B) visit
(C) parking
(D) rest
(E) check
Ans : (B)

38. (A) want
(B) know
(C) guess
(D) ask
(E) imagine
Ans : (B)

39. (A) rent
(B) interest
(C) lease
(D) allowance
(E) hire
Ans : (A)

40. (A) crept
(B) wandered
(C) across
(D) search
(E) go
Ans : (B)

41. (A) eat
(B) free
(C) think
(D) escape
(E) rest
Ans : (C)

42. (A) sound
(B) asleep
(C) above
(D) upon
(E) right
Ans : (D)

43. (A) amazed
(B) thought
(C) smiled
(D) cried
(E) shocked
Ans : (C)

44. (A) confusion
(B) reassured
(C) regretted
(D) realised
(E) resolved
Ans : (E)

45. (A) cheapest
(B) easy
(C) comfortable
(D) reliable
(E) free
Ans : (A)

Directions—(Q. 46–50) Pick out the most effective word from the given words to fill in the blanks to make the sentence meaningfully complete.

46. They ……… very pleased to see us.
(A) foresee
(B) ignore
(C) find
(D) looks
(E) seem
Ans : (E)

47. The seating arrangement makes it difficult for the pupils to talk to ……… other.
(A) every
(B) among
(C) all
(D) for
(E) each
Ans : (E)

48. The university has ……… the government a lot of money.
(A) sanction
(B) cost
(C) asked
(D) labelled
(E) wasted
Ans : (C)

49. We ……… the whole day shopping.
(A) enjoy
(B) left
(C) had
(D) happened
(E) spent
Ans : (C)

50. I was sitting in a cafe, ……… for my friend.
(A) hoping
(B) knowing
(C) seeing
(D) waiting
(E) asking
Ans : (D)

Loading...

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *