Malwa Gramin Bank Officers Exam, 2012 : General Knowledge Solved Paper

Malwa Gramin Bank Officers Exam., 2012
(Held on 8-1-2012)
General Knowledge : Solved Paper

1. Which of the following is one of the major functions of the RBI ?
(A) Maintain India Investment Fund created by the Govt. of India
(B) Act as custodian of the foreign exchange reserves of the country
(C) Appoint (CEOs) of the foreign banks in India
(D) Appoint Finance Secretary to the Govt. of India
(E) Decide exchange rates of currencies like Yen, Yuan and Dollars
Ans : (B)

2. Who among the following is a regulator of financial/banking institutes / organizations in India ?
(A) Indian Bureau of Standards
(B) Life Insurance Corporation of India (LIC)
(C) Central Bureau of Investigation
(D) Institute of Chartered Accountants of India
(E) Reserve Bank of India (RBI)
Ans : (E)

3. Who among the following is the Union Minister of Commerce, Industry and Textiles at present in India ?
(A) Sri Anand Sharma
(B) Dr. Farooq Abdullah
(C) Sri Ghulam Nabi Azad
(D) Sri Kapil Sibbal
(E) None of these
Ans : (A)

4. Which of the following terms is used in the field of Banking / Finance ?
(A) Reflex Action
(B) RH Factor
(C) Active Asset
(D) Amendment
(E) Statement of Fact
Ans : (C)

5. Which of the following is the period of the 12th Five Year Plan of India ?
(A) 2011–16
(B) 2010–15
(C) 2012–17
(D) 2013–18
(E) 2009–14
Ans : (C)

6. Which of the following books is written by Arundhati Roy ?
(A) India Wins Freedom
(B) The God of Small Things
(C) A Himalayan Love Story
(D) A Bend in the River
(E) Adversary in the House
Ans : (B)

7. What does the letter ‘R’ denote in the term ‘RTGS’ as used in the field of banking ?
(A) Real
(B) Reasonable
(C) Rotation
(D) Rate
(E) Repo
Ans : (A)

8. Bertrand Tavernier who was honoured by Life Time Achievement Award in 42nd International Film Festival of India in November 2011 is a citizen of—
(A) India
(B) U.S.A.
(C) Germany
(D) France
(E) Britain
Ans : (D)

9. Which of the following terms is used in the game of Cricket ?
(A) Love
(B) Knock-out
(C) Deuce
(D) Silly Point
(E) Dribble
Ans : (D)

10. Which of the following is the sensitive index of National Stock Exchange ?
(A) Nifty
(B) Sensex
Ans : (B)

11. Who among the following is the Chief Minister of Rajasthan at present ?
(A) Sri Mukul Vasnik
(B) Sri Kamal Nath
(C) Sri Ashok Gehlot
(D) Sri Ashok Chandra Meena
(E) None of these
Ans : (C)

12. Novelist Julian Barnes who won Man Booker Prize for his book recently is a citizen of—
(A) France
(B) Australia
(C) U. S. A.
(D) Britain
(E) Germany
Ans : (D)

13. Muammar Gaddafi who died recently was a political leader of—
(A) Egypt
(B) Syria
(C) Kenya
(D) Turkey
(E) Libya
Ans : (E)

14. Steve Jobs was associated with which of the following fields ?
(A) Computers
(B) Sports
(C) Films
(D) Politics
(E) Literature
Ans : (A)

15. Nobel Prizes, which were announced recently, are not given in the field of—
(A) Physics
(B) Chemistry
(C) Medicine
(D) Economics
(E) Civil Administration
Ans : (E)

16. The 51st National Open Athletics Championship was held in September 2011 in—
(A) Hyderabad
(B) Mumbai
(C) Delhi
(D) Kolkata
(E) Ranchi
Ans : (D)

17. Which of the following is grown in Maharashtra in abundance ?
(A) Black Pepper
(B) Tea
(C) Jute
(D) Cotton
(E) Rubber
Ans : (D)

18. Govt. of India has made a special agreement with U.S.A. to develop which of the following modes of power generation in India ?
(A) Hydro power
(B) Thermal power
(C) Wind power
(D) Nuclear power
(E) All of these
Ans : (D)

19. Which of the following is a programme to develop Health Services in Rural India ?
Ans : (C)

20. Head Office of which of the following banks is in Delhi ?
(A) Punjab National Bank
(B) Bank of India
(C) UCO Bank
(D) Corporation Bank
(E) None of these
Ans : (A)

21. The Cattle Mela takes place in which of the following cities in Rajasthan ?
(A) Jodhpur
(B) Bharatpur
(C) Bikaner
(D) Jaipur
(E) Pushkar
Ans : (B)

22. Which of the following is the biggest stock exchange of India where maximum number of transactions take place every day ?
(A) Delhi
(B) Ahmedabad
(C) Mumbai
(D) Bengaluru
(E) Kolkata
Ans : (C)

23. The Atomic Power Station is located in which of the following places in Karnataka ?
(A) Kaiga
(B) Trombay
(C) Mangalore
(D) Hassan
(E) None of these
Ans : (A)

24. Which of the following is the abbreviated name of the organization working for the welfare of the children ?
(E) None of these
Ans : (C)

25. The World Environment Day is observed on which of the following days ?
(A) July 25
(B) June 5
(C) April 5
(D) December 15
(E) None of these
Ans : (B)

26. Saina Nehwal who was in news recently is associated with the game of—
(A) Football
(B) Badminton
(C) Basket Ball
(D) Hockey
(E) Chess
Ans : (B)

27. Who amongst the following is a member of SAARC ?
(A) Indonesia
(B) Pakistan
(C) Kuwait
(D) Iraq
(E) Fiji
Ans : (B)

28. Who amongst the following is the author of the book Diamond Dust and Other Stories ?
(A) Amrita Pritam
(B) Mulkraj Anand
(C) Anita Desai
(D) Chetan Bhagat
(E) Khushwant Singh
Ans : (C)

29. ‘Subrato Cup’ is associated with the game of—
(A) Cricket
(B) Badminton
(C) Hockey
(D) Football
(E) None of these
Ans : (D)

30. Which of the following instruments is normally used by the medical professionals ?
(A) Stroboscope
(B) Stethoscope
(C) Photometer
(D) Thermoscope
(E) None of these
Ans : (B)

31. Polio is caused by a—
(A) Fungus
(B) Bacteria
(C) Virus
(D) Either (A) or (B)
(E) None of these
Ans : (C)

32. Pulitzer Prize is given for contribution in the field of—
(A) Literature
(B) Sports
(C) Politics
(D) Cinema
(E) None of these
Ans : (A)

33. ‘Taka’ is the monetary unit of—
(A) Saudi Arabia
(B) Iraq
(C) Kuwait
(D) Afghanistan
(E) Bangladesh
Ans : (E)

34. Who among the following is the Vice President of India at present ?
(A) Ms. Meira Kumar
(B) Smt. Sonia Gandhi
(C) Mr. M. Hamid Ansari
(D) Sri Rajiv Shukla
(E) None of these
Ans : (C)

35. Which is the name of a country ?
(A) Lira
(B) Euro
(C) Peso
(D) Botswana
(E) Londo
Ans : (D)

36. Which of the following terms is used in the field of Physics ?
(A) Quarrying
(B) Herbal
(C) Halite
(D) Radiation
(E) Fern
Ans : (D)

37. Which of the following is the Capital of Vietnam ?
(A) Jakarta
(B) Manila
(C) Hanoi
(D) Prague
(E) Suva
Ans : (C)

38. Economy of which of the following countries is passing through a crisis and the Govt. is seeking help of European Union countries to stabilize the same ?
(A) Greece
(B) Russia
(C) China
(D) Japan
(E) Canada
Ans : (A)

39. Which of the following is not a metal ?
(A) Gold
(B) Silver
(C) Zinc
(D) Copper
(E) Sulphur
Ans : (E)

40. Who among the following is the President of Italy at present ?
(A) Michael D. Higgins
(B) Giorgio Napolitano
(C) Mario Monti
(D) Joe Biden
(E) None of these
Ans : (B)

41. ‘Manhattan’ is a town/city in—
(A) United Kingdom
(B) Canada
(C) Australia
(D) Japan
(E) U.S.A.
Ans : (E)

42. Term ‘Insider Trading’ is associated with—
(A) Stock markets
(B) Defence services
(C) Parliamentary procedures
(D) Book publishing business
(E) Sports
Ans : (A)

43. Which of the following agencies/bodies controls Football matches at international levels ?
Ans : (A)

44. Which of the following Awards is given to a Sportsperson for his/her excellent performance ?
(A) Kalidas Sanman
(B) Arjuna Award
(C) Dadasaheb Phalke Award
(D) Saraswati Puraskar
(E) Dronacharya Award
Ans : (B)

45. Who amongst the following was the captain of the Indian team which won ICC Cricket World Cup ?
(A) Virender Sehwag
(B) Yuvraj Singh
(C) Sachin Tendulkar
(D) Yusuf Pathan
(E) None of these
Ans : (E)

46. Which of the following films is directed by Karan Johar for which he got Filmfare Award for Best Director 2011 ?
(A) Rockstar
(B) Ra-One
(C) Dhobi Ghat
(D) Chalo Dilli
(E) My Name is Khan
Ans : (E)

47. Who amongst the following is a famous Lawn Tennis player and has represented India in many Sports events ?
(A) Anjali Bhagwat
(B) Sunita Rani
(C) Mayookha Johny
(D) Anju Bobby George
(E) Sania Mirza
Ans : (E)

48. Which of the following is not an anti poverty scheme launched by the Govt. of India ?
(A) Bharat Nirman
(B) MG National Rural Employment Guarantee Act
(C) Annapurna Yojana
(D) Antyodaya Yojana
(E) Swarnajayanti Gram Swarojgar Yojana
Ans : (C)

49. Who amongst the following is a famous Author ?
(A) Roger Federer
(B) Kiran Desai
(C) Ms. Meira Kumar
(D) Mrs. Sonia Gandhi
(E) Neha Dhupia
Ans : (B)

50. What is the full form of ‘IMF’ ?
(A) Indian Money Fund
(B) International Monetary Fund
(C) International Money Forum
(D) Institute of Money and Finance
(E) Indian Monetary Fund
Ans : (B)


Comments & Contact Form


Email *

Message *