Prathama Gramin Bank Officers Exam, 2011 : GK Solved Paper

Prathama Gramin Bank Officers Exam., 2011
(Held on 25-9-2011)
General Knowledge : Solved Paper

1. Who amongst the following is a Classic Russian author and had written famous book ‘Anna Karenina’ ?
(A) Anton Chekhov
(B) Leo Tolstoy
(C) Maxim Gorky
(D) Vladimir Nabokav
(E) Boris Pasternak
Ans : (B)

2. What is the full form of the letter ‘D’ in the abbreviation ‘MPLADS’ which was recently in news ?
(A) Damaging
(B) Decorating
(C) Development
(D) Dealing
(E) Delimitation
Ans : (C)

3. The World Bank has given a US $ 1 billion loan to clean which of the following rivers in India ?
(A) Narmada
(B) Krishna
(C) Ganga
(D) Jhelum
(E) Beas
Ans : (C)

4. India is a member of which of the following group of countries ?
(C) European Union
(D) Least Developed countries
Ans : (E)

5. Prime Minister of India was recently on a visit to Ethiopia and Tanzania. This means he visited two—
(A) European countries
(B) African countries
(C) Asian countries
(D) American countries
(E) Middle East countries
Ans : (B)

6. The 34th National Games were organized in which of the following States ?
(A) Bihar
(B) Assam
(C) Maharashtra
(D) Gujarat
(E) Jharkhand
Ans : (E)

7. Who among the following has taken over as Union Minister of Railways ?
(A) Dinesh Trivedi
(B) Lalu Prasad Yadav
(C) Kamal Nath
(D) Sharad Pawar
(E) Anand Sharma
Ans : (A)

8. India recently decided to provide US $ 500 million to which of the following nations in its neighbourhood to help it in its redevelopment projects as the country is trying to come up after a long civil war and control of UN peace keeping forces ?
(A) Bangladesh
(B) Pakistan
(C) Afghanistan
(D) Nepal
(E) Bhutan
Ans : (C)

9. As per the amendments made in the Right to Education Act, now free-education will be available to the children upto Standard—
(A) 4th
(B) 6th
(C) 8th
(D) 10th
(E) 12th
Ans : (D)

10. Which of the following State Govts. signed a historical pact on Gorkhaland Administration a few months back ?
(A) Uttarakhand
(B) Uttar Pradesh
(C) West Bengal
(D) Assam
(E) Manipur
Ans : (C)

11. NATO recently attacked and bombarded which of the following countries as it wanted to control violence between the Govt. of that country and a group of protestors ?
(A) Russia
(B) Iran
(C) Pakistan
(D) Bangladesh
(E) Libya
Ans : (E)

12. India’s population is approximately—
(A) 1 billion
(B) 1•5 billion
(C) 1•75 billion
(D) 1•21 billion
(E) 1•6 billion
Ans : (D)

13. Who amongst the following is the Speaker of the Lok Sabha at present ?
(A) Ambika Soni
(B) Meira Kumar
(C) Pranab Mukherjee
(D) Sushma Swaraj
(E) Sonia Gandhi
Ans : (B)

14. India recently resumed Foreign Ministerial level talks with which of the following countries which was suspended sometimes back due to deadlock on certain crucial issues ?
(B) Bangladesh
(C) China
(D) Pakistan
(E) Sri Lanka
Ans : (D)

15. Which of the following was the issue which was discussed in a specially convened session of the Parliament on August 27, 2011 ?
(A) Land Acquisition Amendment Bill
(B) Constitutional Reforms Bill
(C) Women’s Reservation Bill
(D) Anti Commercial Violence Bill
(E) Lok Pal Bill after its redrafting
Ans : (E)

16. ‘Dhanush’ is an indigenously developed by India—
(A) Missile
(B) Sub-marine
(C) Patton tank
(D) Fighter plane
(E) Passenger aircraft
Ans : (A)

17. Islam Karimov who was on a visit to India is the President of—
(A) Iraq
(B) Iran
(C) Ethiopia
(D) Tanzania
(E) Uzbekistan
Ans : (E)

18. Which of the following is the name of a missile developed by India ?
(A) Dhruva
(C) Vivian
(D) Trishul
Ans : (D)

19. Who among the following is not a Cricket Player ?
(A) Ashish Nehra
(B) James Anderson
(C) Shivnarine Chanderpaul
(D) Jade Dernbach
(E) Vishwanathan Anand
Ans : (E)

20. The 11th Five Year Plan will be over in—
(A) December 2011
(B) January 2012
(C) March 2012
(D) December 2012
(E) March 2013
Ans : (C)

21. Who amongst the following is a well known name in the field of Banking in India ?
(A) H. R. Bharadwaj
(B) S. Y. Qureshi
(C) Yusuf Pathan
(D) D. Subbarao
(E) Ashok Gehlot
Ans : (D)

22. Who among the following is not a Chief Minister of a State at present ?
(A) Tarun Gogoi
(B) Ghulam Nabi Azad
(C) N. Rangaswamy
(D) Raman Singh
(E) Arjun Munda
Ans : (B)

23. Mamta Banerjee belongs to which political party ?
(A) Congress
(B) CPM (I)
(D) Trinamool Congress
Ans : (D)

24. Who among the following was given Lifetime Achievement Award in 12th IIFA Awards Ceremony held in Toronto in June 2011 ?
(A) Asha Bhonsle
(B) Lata Mangeshkar
(C) Amitabh Bachchan
(D) Rajesh Khanna
(E) Hema Malini
Ans : (A)

25. Asian Cup Women’s Boxing Tournament was organized in May 2011 in—
(A) Japan
(B) China
(C) South Korea
(D) India
(E) Malaysia
Ans : (B)

26. Which of the following States won the National Hockey Championship 2011 ?
(A) Karnataka
(B) Haryana
(C) Punjab
(D) Maharashtra
(E) Kerala
Ans : (B)

27. Which of the following is an ore of a metal ?
(A) Bauxite
(B) Lime Stone
(C) Sulphur
(D) Menthol
(E) Camphor
Ans : (A)

28. The 43rd Jnanpith Award was given to whom among the following ?
(A) S. L. Bhyrappa
(B) Vishwanath Prasad Tiwari
(C) O. N. V. Kurup
(D) Javed Akhtar
(E) Malti Joshi
Ans : (C)

29. Who among the following is a famous Chess Player ?
(A) Koneru Humpy
(B) Pargat Singh
(C) Baichung Bhutia
(D) Ajit Pal Singh
(E) Ishant Sharma
Ans : (A)

30. Which of the following is the full form of ‘CBS’ as used in banking system ?
(A) Corporate Business Strategies
(B) Core Banking Solution
(C) Common Banking Strategies
(D) Common Business Strategies
(E) Corporate Banking Solution
Ans : (B)

31. Which of the following is the name of a Private Sector Bank in India ?
(A) Dena Bank
(B) Syndicate Bank
(C) IDBI Bank
(D) Corporation Bank
(E) South Indian Bank
Ans : (E)

32. Which of the following terms is used in the field of Banking and Finance ?
(A) Accrued interest
(B) Assimilation
(C) Deviance
(D) Diffusion
(E) Stagnant population
Ans : (A)

33. Which of the following is not a Public Sector Unit ?
(A) Mishra Dhatu Nigam
(B) Hindalco Industries
(C) Bharat Bhari Udyog Nigam
(D) Container Corporation of India
(E) Hindustan Organic Chemicals
Ans : (E)

34. Which of the following terms is used in the game of Cricket ?
(A) Back hand
(B) Volley
(C) Follow on
(D) Jockey
(E) Deuce
Ans : (C)

35. Which of the following books is written by Arundhati Roy ?
(A) The God of Small Things
(B) A House for Mr. Biswas
(C) The Glass Palace
(D) The Namesake
(E) A Fine Balance
Ans : (A)

36. Which of the following is grown as a Spice used in daily cooking and also to be used as a quick remedy of many common ailments ?
(A) Marigold
(B) Turmeric
(C) Jatropha
(D) Cactus
(E) Fern
Ans : (B)

37. Which of the following prizes / awards is given by the Govt. of India ?
(A) Kalinga Award
(B) Pulitzer Prize
(C) Padma Bhushan
(D) Jamanalal Bajaj Award
(E) Saraswati Samman
Ans : (D)

38. Which of the following is grown as a vegetable ?
(A) Groundnut
(B) Cotton seed
(C) Custard apple
(D) Radish
(E) Castor
Ans : (D)

39. Which of the following cups/trophies is associated with the game of Hockey ?
(A) Irani Cup
(B) Duleep Trophy
(C) Rovers Cup
(D) Agha Khan Cup
(E) Ranji Trophy
Ans : (D)

40. ‘Kathakali’ is a form of dance drama originated in—
(A) Kerala
(B) Tamil Nadu
(C) Orissa
(D) Uttar Pradesh
(E) Manipur
Ans : (A)

41. Who among the following was a famous Scientist of Indian origin and was awarded Nobel Prize during his life time ?
(A) C. V. Raman
(B) Meghnad Saha
(C) Jagdish Chandra Basu
(D) Birbal Sahni
(E) Homi Bhabha
Ans : (A)

42. Which of the following agencies/organizations is closely associated with the functioning of the banking and finance companies in India ?
Ans : (C)

43. Which of the following is not a member of South Asian Association for Regional Cooperation (SAARC) ?
(A) Pakistan
(B) Afghanistan
(C) Nepal
(D) Bhutan
(E) Japan
Ans : (E)

44. Which of the following is called the upper House of the Parliament in India ?
(A) The Lok Sabha
(B) Office of the President of India
(C) The Union Cabinet
(D) Office of the Prime Minister of India
(E) The Rajya Sabha
Ans : (E)

45. What is the full form of ‘KYC’ as used in banking world ?
(A) Keep Your Credibility
(B) Know Your Credibility
(C) Know Your Clients
(D) Keep Your Customer
(E) Know Your Customer
Ans : (E)

46. Which of the following is the name of a bank having offices and branches in India ?
(A) Kotak Mahindra
(C) Wipro
Ans : (A)

47. Which of the following is a software and allied services company functioning in India ?
(D) Infosys
(E) Ambuja
Ans : (D)

48. What is full form of ‘NGO’ a term we listen very often these days ?
(A) National Growth and Opportunities
(B) Non-Governmental Organisation
(C) New Growth & Organisation
(D) Not Growing Organisation
(E) Net Growing Options
Ans : (B)

49. Nirupama Rao is appointed new Ambassador of India to—
(A) Germany
(B) France
(C) Russia
(E) China
Ans : (D)

50. Financial Inclusion does not include which of the following ?
(A) Having a bank account
(B) Micro credit during emergency
(C) Free registration of business enterprises
(D) Access to all kinds of commercial/personal loans
(E) Access to credit/debit cards
Ans : (C)


Comments & Contact Form


Email *

Message *