Malwa Gramin Bank Office Assistant Exam, 2011 : General English Solved Paper

Malwa Gramin Bank Office Assistant Exam., 2011
(Held on 18-12-2011)
General English : Solved Paper

Directions– (Q. 1-10) In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.

In the modem times, few Indians stay put for a lifetime. They move from town to city and from city to suburb. They complete high school from a different state and ...(1)...college in a different one. They hop from a job in a particular region to a better job elsewhere. With each move, they make new friends, who become part of their ...(2)... lives at that time. For many of them, the summer is a special ...(3)... for new friendships. Today millions of Indians holiday abroad, and they go not only with an intent to see new ...(4)... but ...(5)... with the ...(6)... of meeting new people. No one really expects a casual ...(7)... to produce a close friend. But ...( 8) ...the beginning of a ...(9)... association is ...(10)…..

1. (A) like
(B) go
(C) move
(D) study
(E) attend
Ans : (E)

2. (A) usual
(B) daily
(C) common
(D) main
(E) society
Ans : (B)

3. (A) month
(B) seasonal
(C) era
(D) time
(E) week
Ans : (D)




4. (A) sights 
(B) area
(C) place 
(D) flowers
(E) palaces
Ans : (A)

5. (A) again 
(B) aim
(C) also 
(D) addition
(E) besides
Ans : (C)

6. (A) nope 
(B) ideal
(C) expect 
(D) visions
(E) ideas
Ans : (A)

7. (A) leave 
(B) trip
(C) experience 
(D) space
(E) holiday
Ans : (B)

8. (A) acceptably
(B) evidence
(C) surely
(D) immediately
(E) fastly
Ans : (C)

9. (A) lifelong 
(B) imaginative
(C) closely 
(D) friendship
(E) tourist
Ans : (A)

10. (A) accept 
(B) thought
(C) planned 
(D) plausibly
(E) possible
Ans : (E)

Directions– (Q. 11-20) Read each sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The letter of that part is the answer. If there is no error, the answer is (E). (Ignore the errors of punctuation, if any .)

11. A great (A) / speaker can (B) / keep the audiencing (C) / spell bound. (D) No error (E)
Ans : (C)

12. You must (A) / concentration on (B) / the work allotted (C) / to you. (D) No error (E)
Ans : (B)

13. You can (A) / borrow this books (B) / if you promise (C) / to return them. (D) No error (E)
Ans : (B)

14. We spent (A) / the entire (B) / evening listen (C) / to songs. (D) No error (E)
Ans : (C)

15. The committee (A) / discussed many (B) / things in its (C) / annual meeting. (D) No error (E)
Ans : (C)

16. I writing him (A) / a letter to (B) / congratulate him (C) / on his success. (D) No Error (E)
Ans : (A)

17. Everybody knows (A) / regard the (B) / ill effects smoking has (C) / on health. (D) No Error (E)
Ans : (B)

18. Someone hit (A) / myself as (B) / I came (C) / into the room. (D) No error (E)
Ans : (B)

19. Somebody has (A) / broken the window (B) / by throwing (C) / many stone at it. (D) No error (E)
Ans : (D)

20. The picture (A) / is too heavy (B) / to be hang (C) / on the wall. (D) No error (E)
Ans : (C)

Directions– (Q. 21-25) Rearrange the following six sentences (1), (2), (3), (4), (5) and (6) in the proper
sequence so as to form a meaningful paragraph, and then answer the questions given below:
(1) The poor Iamb was very scared to die and decided to trick the wolf.
(2) When the wolf began to play, the shepherd and the dogs heard the sound of the flute, and they came to rescue the lamb.
(3) It continued by saying that it had heard the wolf play the flute and had liked it very much.
(4) The lamb requested the wolf to grant it a last wish.
(5) Once, a wolf carried off a baby lamb from its flock in order to eat it.
(6) The wolf was pleased and decided to grant the lamb its last wish.

21. Which of the following should be the FIRST sentence ?
(A) 5 
(B) 1
(C) 6 
(D) 4
(E) 2
Ans : (A)

22. Which of the following should be the THIRD sentence ?
(A) 2 
(B) 1
(C) 4 
(D) 6
(E) 3
Ans : (C)

23. Which of the following should be the LAST (SIXTH) sentence ?
(A) 1 
(B) 4
(C) 3 
(D) 5
(E) 2
Ans : (E)

24. Which of the following should be the SECOND sentence ?
(A) 5 
(B) 2
(C) 4 
(D) 3
(E) 1
Ans : (E)

25. Which of the following should be the FOURTH sentence ?
(A) 1 
(B) 3
(C) 4 
(D) 2
(E) 6
Ans : (E)

Directions– (Q. 26-35) In each question below a sentence with four words printed in bold type is given. These are lettered as (A), (B), (C) and (D). One of these four words printed in bold may either be misspelt or inappropriate in the context of the sentence. Find out the word which is wrongly spelt or inappropriate if any. The letter of that word is your answer. If all the words printed in bold are correctly spelt and also appropriate in the context of the sentence, mark (E) i.e., All Correct' as your answer.

26. He used (A) all his skills to calm the agitated (B) union leddar (C) and bring him to the negotiation (D) table. All correct (E)
Ans : (C)

27. I had a toothache, (A) so I took an appointment (B) with a famous (C) dentistry. (D) All correct (E)
Ans : (D)

28. The city senter (A) is always (B) crowded (C) with tourists. (D) All correct (E)
Ans : (A)

29. You can borrow (A) this book (B) if you promise (C) to return (D) it. All correct (E)
Ans : (E)

30. It isn't safe (A) to swim (B) in a weather (C) like these. (D) All correct (E)
Ans : (D)

31. Patiense (A) and humility (B) have unlimited (C) power. (D) All correct. (E)
Ans : (A)

32. The delicious (A) lunch at the hotel satiated (B) my hungry (C) and desire. (D) All correct. (E)
Ans : (C)

33. I don't have enough (A) money to be able to afford (B) an expansive (C) holiday. (D) All correct (E)
Ans : (C)

34. I expected (A) your house (B) to be very big, but it's not biggest (C) than mine. (D) All correct (E)
Ans : (C)

35. You can ask your unkle (A) for anything (B) you want (C) as your birthday present. (D) All correct (E)
Ans : (A)

Directions– (Q. 36-50) Read the following passage carefully and answer the questions given below it. Certain words have been printed in bold to help you locate them while answering some of the questions.

Once, there was a boy who was afraid of the dark. He thought that when it was dark his bedroom filled up with monsters. But there came a time when he was too old to be allowed to keep. sleeping with the light on. That first night he was paralysed with fear , and his mind was full of monsters. So much so, that he went over to his wardrobe to get a torch. But when he opened the wardrobe door he came face to face
with a monster, and he let out the loudest scream in the world. 

The monster was equally shocked. It grabbed its multicoloured hair and started crying. The monster cried for so long that the boy's shock and fear subsided. He calmed the monster as much as he could, and started talking to him, asking him why he was crying, and what he was doing there. The monster told him it lived in the wardrobe, but never went out, because it was afraid of the boy. When the boy asked for the reason, the monster told that the boy's face seemed to be the most horrible thing it had ever seen with eyes, ears and a nose. The boy felt exactly the same way about the monster, who had an enormous head full of hair.

Eventually, they realized that both of them had been afraid of the same thing: the unknown. To lose their fear of each other all they had to do was get to know each other. They applied the same strategy to the other things. Together they travelled the world, seeing lions, tigers, crocodiles and even dragons. It was the first time either of them had seen such creatures, but they made the effort to get to know them, and ended up dispelling their fear, and becoming friends. All kinds of creatures visited the boy's bedroom each night and, instead of fearing them he learnt to get to know them and befriend them.

Directions– (Q. 36-39) Choose the word which is MOST SIMILAR in MEANING to the word printed in bold as used in the passage. 

36. HORRIBLE
(A) strange 
(B) offensive
(C) humorous 
(D) unholy
(E) appealing
Ans : (B)

37. DISPELLING
(A) eliminating
(B) ignoring
(C) assembling
(D) recalling
(E) accumulating
Ans : (A)

38. LOSE
(A) suffer 
(B) overcome
(C) gain 
(D) failure
(E) yield
Ans : (B)

39. CALMED
(A) relieved 
(B) freed 
(C) imposed 
(D) consoled
(E) attended
Ans : (D)

Directions– (Q. 40-42) Choose the word which is MOST OPPOSITE in MEANING to the word printed in bold as used in the passage.

40. ALLOWED
(A) granted 
(B) oppressed
(C) caged 
(D) punised
(E) denied
Ans : (E)

41. SUBSIDED
(A) decreased 
(B) fulfilled
(C) ended 
(D) enhanced
(E) created
Ans : (D)

42. ENORMOUS
(A) repulsive 
(B) strange
(C) sparse 
(D) tiny
(E) foul
Ans : (D)

43. What happened to the boy when he slept with the lights off ?
(A) He dreamt of monsters with multicoloured hair.
(B) The boy cried all night and couldn't sleep.
(C) The monsters filled up the boy's room.
(D) The monster screamed so loudly that it woke the boy.
(E) The monster in the boy's wardrobe went to his parents' room.
Ans : (C)

44. What were the boy and the monster afraid of ?
(A) They were both afraid of playing in the dark.
(B) The monster was afraid of the dark, while the boy was afraid of light.
(C) They were both afraid of the same thing-the unknown.
(D) They were both afraid of the boy's parents.
(E) They were both afraid of the dragons that ate children and monsters.
Ans : (C)

45. Which of the following can be the most appropriate title for the story ? 
(A) The monster who was afraid of the creatures.
(B) Monsters are not friendly creatures.
(C) Why should we sleep in the dark.
(D) The boy and the creatures.
(E) The boy who was afraid of the dark.
Ans : (D)

46. Which of the following is NOT TRUE about the boy as per the passage ?
(A) The boy slept with the lights switched off.
(B) The boy finally conquered his fear of the unknown.
(C) The boy had befriended the monster.
(D) The boy travelled the world and became friends with creatures .
(E) All are true.
Ans : (A)

47. Which of the following is TRUE about the monster as per the passage ?
(A) The monster mocked the boy.
(B) The monster was afraid of the boy's parents.
(C) The monster was envious of the boy.
(D) The monster had multicoloured hair.
(E) None is true.
Ans : (D)

48. Why did the monster start crying ?
(A) The boy had hurt the monster while opening the wadrobe.
(B) The monster was afraid of the boy as he looked strange to him.
(C) The monster had been locked inside the wadrobe.
(D) The monster thought that the boy would capture him.
(E) None of these.
Ans : (B)

49. Why was the boy afraid of sleeping in the dark ?
(A) He had terrible nightmares whenever he slept in the dark.
(B) He thought that the monster will eat him up in the dark.
(C) He thought that his hair would turn muticoloured in the dark.
(D) He thought that monsters filled up his bedroom in the dark.
(E) None of these.
Ans : (D)

50. Why did the creatures visit the boy every night ?
(A) The monster had called them to scare the boy.
(B) The creatures were afraid of staying in the jungle.
(C) The creatures had plotted to kill the monster in the boy's bedroom.
(D) The boy had befriended them.
(E) None of these
Ans : (D)

Loading...

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *