Allahabad UP Gramin Bank Office Assistant Exam, 2011 : English Solved Paper

Allahabad U.P. Gramin Bank Office Assistant Exam., 2011
(Held on 23-10-2011)
English Language: Solved Paper


Directions–(Q. 1-10) Read each sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The letter of that part is the answer. If there is no error, the answer is (E).
(Ignore the errors of punctuation, if any)

1. A cigarette (A) / is make (B) / up of (C) / tobacco and paper. (D) No error (E)
Ans : (B)

2. Sachin prefers (A) / extra (B) / sugars in (C) / his tea. (D) No error (E)
Ans : (C)

3. I like (A) / to read (B) / comics in (C) / a evening. (D) No error (E)
Ans : (D)

4. A garden (A) / usually have (B) / flowers and (C) / trees in it. (D) No error (E)
Ans : (B)

5. A ring can (A) / be comprise (B) / of either gold (C) / or silver. (D) No error (E)
Ans : (C)

6. In the (A) / room there was (B) / chairs, tables and (C) / cupboards. (D) No error (E)
Ans : (B)

7. To climb (A) / a mountain (B) / is an extremely (C) / difficulty task. (D) No error (E)
Ans : (E)

8. I would (A) / like to buy (B) / a house (C) / with a swimming pool. (D) No error (E)
Ans : (E)

9. His youngest (A) / brother is elder (B) / enough to (C) / go to school now. (D) No error (E)
Ans : (A)

10. All the child playing (A) / at the beach ran (B) / towards Sam when (C) / they heard him shout. (D) No error (E)
Ans : (A)


11. "Many news papers and magazines pay a huge sum of money for sensational stories by well known public figures who wash their dirty linen in public." In the above statement the idiom wash their dirty linen in public." suggests which of the following ?
(A) The newspapers cover news about washermen.
(B) Washing materials have become expensive.
(C) There is a community of washermen that is being covered specifically in news for its public movement.
(D) Some public figures talk to the newspapers and magazines about personal things that one should keep private.
(E) Public figures refuse to talk to media people.
Ans : (D)

Directions–(Q. 12-21) In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.

Women emancipation has had its way and there has been a change in the way women are looked at. For centuries women have been content to ...(12)... the ...(13)... of a wife, mother and home-maker. Men married with the idea of having ...(14)... to look ...(15)... their families. It seems very ...(16)... that these "talents" have remained ...(17)... for so ...(18).... These days one can ...(19)... women taking a higher proportion of jobs in shops, offices, colleges and universities than they did ten years ...(20)... It certainly makes me ...(21)... who is left at home to look after the homes, husbands and children, while the women are at work.

12. (A) terminate
(B) expect
(C) accept
(D) help
(E) humiliate
Ans : (C)

13. (A) business
(B) tact
(C) role
(D) con
(E) acting
Ans : (C)

14. (A) peace
(B) calm
(C) security
(D) someone
(E) dutiful
Ans : (D)

15. (A) after
(B) about
(C) away
(D) above
(E) beneath
Ans : (A)

16. (A) ritual
(B) curse
(C) decent
(D) ethical
(E) obvious
Ans : (D)

17. (A) hidden
(B) burden
(C) guise
(D) utility
(E) objective
Ans : (A)

18. (A) era
(B) long
(C) age
(D) duration
(E) length
Ans : (B)

19. (A) deny
(B) change
(C) point
(D) reward
(E) notice
Ans : (E)

20. (A) after
(B) ago
(C) behind
(D) time
(E) rewind
Ans : (B)

21. (A) wonder
(B) careless
(C) proud
(D) bloom
(E) disrespect
Ans : (A)

22. In the statement -"The doctors operated on her at the last minute and saved her life.", which of the following will be the most appropriate idiom to replace the phrase "last minute"?
(A) Eleventh Hour
(B) Twelfth Hour
(C) Tenth Hour
(D) Twenty Fourth Hour
(E) None of these
Ans : (A)

23. In the statement -"Even though it wasn't his mistake he decided to be calm so as not to add fuel to the names." the phrase add fuel to the flames." suggests which of the following meanings ?
(A) To shout
(B) Follow non violence
(C) Take medicines and rest
(D) Add fresh causes for anger
(E) Be violent
Ans : (D)

Directions–(Q. 24-28) Re-arrange the following five sentences (a), (b), (c), (d), (e) in the proper sequence so as to form a meaningful paragraph, and then answer the questions given below—
(a) However, there was a decline in sales following copyright issues on original songs .
(b) The trend started 3 decades ago with the advent of a Dew band in the market.
(c) Following this decline, there was tough competition between the remixes and original songs.
(d) The rise and fall in sales of remixes has been an interesting trend.
(e) The band's first few remixes met with opposition and ridicule but the youth liked them much as they had put new beats to original songs.

24. Which of the following should be the FIRST sentence ?
(A) (c)
(B) (a)
(C) (e)
(D) (d)
(E) (b)
Ans : (D)

25. Which of the following should be the THIRD sentence ?
(A) (b)
(B) (a)
(C) (d)
(D) (e)
(E) (c)
Ans : (D)

26. Which of the following should be the LAST sentence ?
(A) (b)
(B) (d)
(C) (c)
(D) (e)
(E) (a)
Ans : (C)

27. Which of the following should be the SECOND sentence ?
(A) (e)
(B) (b)
(C) (a)
(D) (c)
(E) (d)
Ans : (B)

28. Which of the following should be the FOURTH sentence ?
(A) (a)
(B) (c)
(C) (d)
(D) (b)
(E) (e)
Ans : (A)

Directions–(Q. 29-38) In each question below a sentence with four words printed in bold type is given. These are marked as (A), (B), (C) and (D). One of these four words printed in bold may either be misspelt or inappropriate in the context of the sentence. Find out the word which is wrongly spelt or inappropriate if any. The letter of that word is your answer. If all the words printed in bold are correctly spelt and also appropriate in the context of the sentence, mark (E) i.e., ‘All Correct' as your answer.

29. At some places (A) in India, people nead (B) to boil (C) the water to make (D) it pure. All correct (E)
Ans : (B)

30. All (A) the diploma courses (B) that began (C) in January funish (D) by June. All correct (E) Ans : (D)

31. Had (A) he taken the medicines (B) on time, he would (C) have been cured (D) by now. All correct (E)
Ans : (E)

32. The police (A) thoroughly examened (B) the parcel (C) that they suspected. (D) All correct (E)
Ans : (B)

33. Past (A) Tuesday Vimal went (B) to the palace (C) to take some photographs. (D) All correct (E)
Ans : (A)

34. We were (A) so late that we hardly (B) had time (C) to catch (D) the train. All correct (E)
Ans : (E)

35. This year (A) he has (B) been perfforming (C) very well. (D) All correct (E)
Ans : (C)

36. Our guide (A) told us to be prepared (B) for a hard (C) day ahead. (D) All correct (E)
Ans : (E)

37. The leed (A) role in the play (B) was played (C) by a talented (D) actor. A11 correct (E)
Ans : (A)

38. He made (A) himself a cup of coffee (B) and ate (C) some biscuits (D) with it. All correct (E)
Ans : (E)

39. In the statement – "The police could not understand anything about his story of the bandits who robbed him and vanished by magic.", which of the following idioms would best replace the phrase "could not understand anything about" ?
(A) Could not make head or tail of
(B) Could not prepare head and tail of
(C) Went tossing head and tail of
(D) Pronounced head and tail of
(E) Tossed a coin to determine head and tail of
Ans : (A)

40. In the statement – "The client wanted to hear all the aspects of the proposed deal before coming to any conclusions.", which of the following idioms would best replace the phrase "all the aspects" ?
(A) All the pros and cons
(B) All the black and white
(C) All the white and black
(D) All the hidden things
(E) None of these
Ans : (A)

Directions–(Q. 41-50) Read the following passage carefully and answer the questions given below it. Certain words have been printed in bold to help you locate them while answering some of the questions.

Raju was a lonely farmer and had an ox with which he worked all day. Raju would share every problem with the ox as he regarded it to be his friend. One day, Raju was walking home with the ox. When he felt tired and could walk no more, he tied the ox to a tree and sat down to rest for a while. There was a school nearby. Raju overheard a teacher scolding the students, 'Here I am, trying to turn you donkeys into human beings, but you just won't study!’

As soon as Raju heard these words, his ears pricked up. A man could actually turn donkeys into humans! Perhaps, it may also be possible for him to turn an ox into a human! Impatiently, he waited for school to be over that day. When everyone had gone home, and only the teacher remained behind to check some papers, Raju entered the classroom.

'How can I help You ?' asked the teacher. Raju scratched his head and said, 'I heard what you said to the children. Will it be possible for you to turn my companion ox into a. human ? If you made it human, we could have such good times together.' The teacher decided to trick Raju. He pretended to think for a while and then said, 'Give me six months and it will cost you a thousand rupees.' The farmer agreed and rushed home to get the money. He then left the ox in the teacher's care.

After the six months had passed, Raju went to the school to meet the teacher. The teacher had been using the ox for his own work. Not wanting to give it up, he said, 'Oh, your ox became so clever that it ran away. He is the headman of the nearby village-Pokhar .'When Raju reached Pokhar he found the elderly sitting under a tree, discussing serious problems. They were taken aback when Raju marched up to the headman, grabbed his arm and said, 'How dare you ? You think you are so clever that you run away ? Come home at once !'

The headman was indeed a very wise man. He immediately understood that someone had played a dirty trick on the poor farmer. 'I am not your companion!' he said. 'Go and find the sage in the forest.' Raju found the sage sitting under a tree. Raju stared at the sage. The sage did not notice Raju, as he had closed his eyes; deep in meditation. Raju crept up and grabbed the sage's beard. 'Come back home now!' he shouted. The startled sage somehow calmed Raju.

When he heard what had happened, he had a good laugh. Then he told the farmer kindly, 'The teacher made a fool of you. Your ox must still be with him. Go and take it back from him. Try to make some real friends, who will talk with you and share your troubles, no animal will ever be able to do that!' Raju returned home later that day with his ox, sadder and wiser.

Directions–(Q. 41-45) Choose the word which is MOST SIMILAR in MEANING to the word printed in bold as used in the passage.

41. TRICK
(A) Befriend
(B) Welcome
(C) Decieve
(D) Humiliate
(E) Advise
Ans : (C)

42. REMAINED
(A) Allowed
(B) Balanced
(C) Continued
(D) Survived
(E) Stayed
Ans : (E)

43. CARE
(A) Charge
(B) Residence
(C) Consideration
(D) Hospital
(E) Contradiction
Ans : (A)

44. CLEVER
(A) Respectable
(B) Domestic
(C) Loveable
(D) Shrewd
(E) Awake
Ans : (D)

45. DEEP
(A) Sleep
(B) Fear
(C) Engrossed
(D) Superficial
(E) Certain
Ans : (C)

46. Why did the farmer talk to the ox ?
(A) He felt lonely and his work was monotonous.
(B) He wanted to entertain himself.
(C) He believed that the ox was a human in disguise.
(D) He regarded the ox as his friend.
(E) None of these.
Ans : (D)

47. Which of the following can be said about the teacher ?
(A) He had the ability to transform animals into human beings.
(B) He plotted with village men to trick the farmer.
(C) He tried to take advantage of the farmer's innocence.
(D) He was honest to his students.
(E) None of these
Ans : (C)

48. Which of the following is NOT TRUE as per the passage ?
(A) Raju was a naive farmer.
(B) Raju misbehaved with the headman of a village.
(C) The sage had hidden Raju's ox.
(D) The headman advised Raju to meet the sage.
(E) The teacher was cunning by nature.
Ans : (C)

49. What was the teacher's intention for asking Raju to leave the ox with him for six months ?
(A) The teacher wanted to reduce Raju's dependency on animals.
(B) The teacher wanted to rescue the ox from Raju's trap.
(C) The teacher needed six months to convert the ox to human.
(D) The teacher presumed that the ox will forget Raju in six months.
(E) None of these.
Ans : (E)

50. What made Raju pull the sage's beard ?
(A) He believed that all sages were cheats.
(B) He was irritated, and hungry.
(C) He was angry at the sage who resembled the teacher.
(D) The ox had instructed him to do so.
(E) None of these.
Ans : (E)

Loading...

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *