Prathama Gramin Bank Officers Exam, 2011 : English Solved Paper

Prathama Gramin Bank Officers Exam., 2011
(Held on 25-9-2011)
English Language : Solved Paper



Directions–Read the following passage carefully and answer the questions given below them. Certain words/expressions are given in bold to help you locate them while answering some of the questions.

The Battle of Gettysburg was fought during the first three days of July, 1863. During the night of July 4, Lee began to retreat southward while storm clouds' deluged the country with rain. When Lee reached the Potomac river with his defeated army, he found a swollen, impassable river in front of him, and a victorious Union army behind him. Lee was in a trap. He couldn't escape. US President, Abraham Lincoln saw that. Here was a golden, heaven-sent opportunity - the opportunity to capture Lee's army and end the war immediately. So, with a surge of high hope, Lincoln ordered General Meade not to call a council of war but to attack Lee immediately. Lincoln telegraphed his orders and then sent a special messenger to Meade demanding immediate action.

And, what did General Meade do ? He did the very opposite of what he was told to do. He called a council of war in direct violation of Lincoln's orders. Finally the water receded and Lee escaped over the Potomac with his forces.

Lincoln was furious. "What does this mean ?" Lincoln cried "Great God ! What does this mean ? We had them within our grasp, and had only to stretch forth our hands and they were ours; yet nothing that I could say or do could make the army move. Under the circumstances, almost any general could have defeated Lee.

In bitter disappointment, Lincoln sat down and wrote Meade this letter. And remember, at this period of his life, he was extremely conservative and restrained in his phraseology. So this letter coming from Lincoln in 1863 was tantamount to the severest rebuke.

"My dear' General,

"I do not believe you appreciate the magnitude of the misfortune involved in Lee's escape. He was within our easy grasp, and to have closed upon him would, in connection with our other late successes, have ended the war. As it is, the war will be prolonged indefinitely. If you could not safely attack Lee last Monday, how can you possibly do so south of the river, when you can take with you very few -not more than two-thirds of the force you then had in hand ? It would be unreasonable to expect and I do not expect that you can now effect much. Your golden opportunity is gone, and I am distressed immeasurably because of it."

What do you suppose Meade did when he read that letter ?

Meade never saw that letter. Lincoln never mailed it. It was found among Lincoln's papers after his death.

My guess is – and this is only a guess – that after writing that letter, Lincoln looked out of the window and said to himself, "Just a minute. May be I ought not to be so hasty. It is easy enough for me to sit here in the quiet of the White House and order Meade to attack; but if I had been up at Gettysburg, and if I had seen as much blood as Meade had seen during the last week, and if my ears had been pierced with the screams and shrieks of the wounded and dying, maybe I wouldn't be so anxious to attack either."

1. Which of the following is the author's guess about the reason for Lincoln's withholding the letter to General Meade ?
(A) There was no point in lamenting over spilt milk as the matter was already over
(B) Decisions taken while sitting in ivory tower may not be as appropriate as those taken after witnessing the battle field
(C) The blood seen at the battle field and the shrieks of the dying heard by Lincoln
(D) General's views should be considered by President not-withstanding their merits
(E) He wanted to avoid confrontation with the General at that critical hour
Ans : (B)

2. What would have been the probable consequences had General Meade followed Lincoln's orders ?
(a) It would have prolonged the war further, indefinitely
(b) Lee's army would have got enough time for a safe escape
(c) The Council of war would not have granted permission to carry out the orders
(A) (a) and (b) only
(B) (a) and (c) only
(C) (b) and (c) only
(D) All the three (a), (b) and (c)
(E) None of these
Ans : (E)

3. Abraham Lincoln had ordered General Meade not to……………..
(a) attack Lee while he had been at a disadvantage due to flooded river
(b) let Lee escape so that the war could be ended immediately
(c) call a council of war to discuss the attack on Lee's forces
(A) All the three
(B) (a) and (b) only
(C) (a) and (c) only
(D) (b) and (c) only
(E) None of these
Ans : (D)


4. In the context of the passage, all of the following statements are true EXCEPT……………..
(A) General Meade would have found it difficult to win the war after Lee's safe escape
(B) General Meade failed to end the war because of the swollen Potomac river
(C) Abraham Lincoln's orders were violated by General Meade
(D) When Potomac river was in spate, Lincoln considered it as a golden opportunity
(E) Abraham Lincoln refrained from sending the letter to General Meade
Ans : (B)

5. What was the situation that made Lee uncomfortable on the fourth day of war while retreating ?
(A) His army had been defeated in a very humiliating manner
(B) He was trapped in an ambush laid down by the enemy's army
(C) His army was sandwiched between enemy's forces and a swollen river
(D) Storm clouds had deluged the country with heavy rains
(E) None of these
Ans : (C)

6. What could be the probable reason why General Meade didn't follow Lincoln's orders ?
General Meade……………..
(A) knew that Lincoln was not empowered to issue such orders
(B) did not wish to terminate war so early
(C) was rule-bound and wanted to follow orders of Council of War
(D) having defeated the enemy, wanted to avoid further bloodshed
(E) was aware of the danger of crossing the swollen Potomac river
Ans : (D)

7. What was the outcome of General Meade' s inaction on Abraham Lincoln's orders ?
(a) Lee and his army could escape safely
(b) It infuriated Abraham Lincoln
(c) Lee's army was defeated and had to retreat
(A) (a) and (b) only
(B) (a) and (c) only
(C) (b) and (c) only
(D) All the three
(E) None of these
Ans : (A)

8. The contents of the passage reveal which qualities of General Meade ?
(A) Timidity and arrogance
(B) Courage and humanitarian consideration
(C) Obedience and bravery
(D) Treachery and lack of patriotism
(E) Undue compassion for enemy and lawlessness
Ans : (B)

9. Abraham Lincoln was extremely annoyed with General Meade because…………….. (A) the latter had hurt his ego by violating his orders
(B) the General had procrastinated on his orders due to inertia
(C) a golden opportunity to win the war early was lost
(D) the latter had colluded with the enemy General
(E) None of these
Ans : (C)

Directions–(Q. 10-12) Choose the word or group of words which is MOST NEARLY THE SAME in meaning as the word printed in bold.
10. Conservative
(A) Traditional
(B) Negative
(C) Backward
(D) Biased
(E) Unsymmetrical
Ans : (A)

11. Distressed
(A) Relieved
(B) Annoyed
(C) Sad
(D) Anxious
(E) Devastated
Ans : (B)

12. Grasp
(A) Understand
(B) Seize
(C) Knowledge
(D) Reach
(E) Assimilate
Ans : (B)

Directions–(Q. 13-15) Choose the word or group of words which is MOST OPPOSITE in meaning of the word/group of words printed in bold.

13. Surge
(A) Thinning
(B) Flash
(C) Drought
(D) Iota
(E) Miniscule
Ans : (A)

14. Violation
(A) Breach
(B) Honouring
(C) Obedient
(D) Confirmation
(E) Regulation
Ans : (B)

15. Receded
(A) Accumulated
(B) Extended
(C) Deflated
(D) Reflected
(E) Advanced
Ans : (E)

Directions–(Q. 16-20) Rearrange the following six sentences (a), (b), (c), (d), (e) and (f) in the proper sequence to form a meaningful paragraph; then answer the questions given below them.
(a) What made him one of the richest men in the USA ?
(b) He had hundreds of men working for him.
(c) And he knew how to handle these knowledgeable men.
(d) What made Andrew Carnegie a successful businessman?
(e) They knew far more about steel than he did.
(f) He was called the steel king, yet he himself knew little about manufacture of steel.

16. Which of the following will be the FOURTH sentence after rearrangement ?
(A) (a)
(B) (b)
(C) (c)
(D) (d)
(E) (e)
Ans : (B)

17. Which of the following will be the FIFTH sentence after rearrangement ?
(A) (a)
(B) (b)
(C) (c)
(D) (d)
(E) (e)
Ans : (E)

18. Which of the following will be the SECOND sentence after rearrangement ?
(A) (a)
(B) (b)
(C) (c)
(D) (d)
(E) (e)
Ans : (A)

19. Which of the following will be the THIRD sentence after rearrangement ?
(A) (f)
(B) (e)
(C) (d)
(D) (c)
(E) (b)
Ans : (A)

20. Which of the following will be the FIRST sentence after rearrangement ?
(A) (f)
(B) (e)
(C) (d)
(D) (c)
(E) (b)
Ans : (C)

Directions–(Q. 21-25) Against each question number, an incomplete statement is provided. In the next column, there are fillers denoted by (a), (b), (c), (d), (e), (f), (g), (h) and (i). You have to find out which one, two or more of these can grammatically and meaningfully complete the incomplete statement provided against the question number. Accordingly, mark your answer where .answer choices are provided against question number repeated below the statement and fillers.
(a) he had to pay what the vendor had insisted on.
(b) yet, he seldom wins any easy bargain.
(c) yet, he somehow manages to maintain a win-win situation.
(d) and therefore, he always gets an edge over others.
(e) still, he rarely succeeds in being a beneficiary.
(f) but he refrains from seeking any benefits out of that strength.
(g) people are carried away by his perceived quality.
(h) he uses it for the society and not for self
(i) how can one expect him to benefit ?

21. His misunderstanding is that he acquired a good trick of the trade…………..
(A) (i) only
(B) Either (d) or (e)
(C) (g) only
(D) (d) only
(E) None of these
Ans : (B)

22. He projects himself as a likeable person without really being so…………..
(A) (e) only
(B) (g) only
(C) (c) only
(D) (a) only
(E) Either (c) or (g)
Ans : (B)

23. His persuasive skills are of a higher order…………..
(A) (i) only
(B) (a) only
(C) (c) only
(D) (g)only
(E) None of these
Ans : (E)

24. Despite being good at negotiations…………..
(A) (a) only
(B) (b) only
(C) Either (a) or (c)
(D) Either (a) or (b)
(E) Either (b) or (c)
Ans : (A)

25. He has serious limitations in convincing others…………..
(A) (e) only
(B) (a) only
(C) (c) only
(D) (d) only
(E) Either (d) or (e)
Ans : (C)

Directions –(Q. 26-35) Which of the following phrases (A), (B), (C) and (D) given below should replace the phrase given in bold in the following sentence to make the sentence grammatically meaningful and correct. If the sentence is correct as it is and no correction is required, mark (E) as the answer i.e. "No Correction Required".

26. Favourable changes would be visible if proper information will be shared without any reservations.
(A) will be visible if proper information would be shared
(B) would be visible if proper information is shared
(C) would be visible through proper share of information
(D) were visible after share of information will be proper
(E) No Correction Required
Ans : (B)

27. In the monsoon, large branches of trees suddenly break up and fall, wreck parked cars or a passing pedestrian.
(A) break up and fall suddenly, wreck
(B) suddenly break up, fall and wreck
(C) suddenly break off and fall, wrecking
(D) suddenly wreck, fall and break off
(E) No Correction Required
Ans : (C)

28. People had been motivated to join the movement to fight poverty and use the armed struggle to get social justice.
(A) are motivated to join
(B) were motivated to joining
(C) had motivation for joining
(D) had been motivated for joining
(E) No Correction Required
Ans : (E)

29. The Government discovered that though the scientist's seniority was entitled the highest grade in the service, his claims had been over-looked.
(A) scientist was entitled to the I highest grade by his seniority
(B) seniority of the scientist had been entitled to the highest grade .
(C) highest grade was entitled to the scientist with his seniority
(D) seniority was a factor to decide entitlement of the scientist to highest grade
(E) No Correction Required
Ans : (A)

30. Through the experiment, the boy, had gained just enough knowledge to whet his appetite for more.(A) just enough knowledge to his appetite whetting for more
(B) enough knowledge just to whet his appetite much more
(C) just enough knowledge for whetting more and more appetite
(D) knowledge enough to whet is much more appetite
(E) No Correction Required
Ans : (E)

31. The relationship has perceived by people of both countries as mutually beneficial and rewarding, so that they will develop trust and confidence.
(A) perception of relationship between people
(B) perceived relationship among people
(C) relationship as perceived by people
(D) relationship has to perceived by people
(E) No Correction Required
Ans : (D)

32. While acknowledging his knowledge and technical competence, the official sources lay down stress on his Integrity.(A) lay upon stress on the integrity
(B) lay off stress on his integrity
(C) lay stress on his integrity
(D) lay stress on him being a person on integrity
(E) No Correction Required
Ans : (C)

33. There is an impact assessment zone where radiation levels are regularly monitoring.
(A) level is regularly monitoring
(B) level is regular to monitor
(C) levels are regularly monitored
(D) level is monitoring regularly
(E) No Correction Required
Ans : (C)

34. What should they do with the enormous wealth is their lookout.
(A) they should have done with the enormous wealth have
(B) should they do if the wealth is enormous is
(C) should they be doing for the enormous wealth is
(D) they should do with the enormous wealth is
(E) No Correction Required
Ans : (E)

35. Those who voted for change in the region now wonder about its whereabouts.(A) are now wonderful about its whereabouts
(B) have now wondered of its whereabouts
(C) now wonder at whereabouts of themselves
(D) wonder about their whereabouts now
(E) No Correction Required
Ans : (D)

Directions–(Q. 36-40) In each sentence below there are two blank spaces. Below each sentence, there are five pairs of words denoted by (A), (B), (C), (D) and (E). Find out which pair best fits 'in the blanks in the same serial order to make the sentence meaningfully complete. The letter of that pair is the answer.

36. She had done her graduation and has……………..working in the company……………..nearly twenty years.
(A) is, since
(B) is, from
(C) was, since
(D) been, for
(E) started, about
Ans : (D)

37. Although I was……………..in front of the house, I could not……………..it due to lot of changes around.
(A) facing, find
(B) standing, recognize
(C) right, believe
(D) working, help
(E) alighted, sense
Ans : (B)

38. Spending time is not a……………..as there are numerous……………..to keep me busy.
(A) boon, action
(B) disaster, works
(C) difficulty, occasions
(D) solution, problems
(E) problem, activities
Ans : (E)

39. He realized that poverty can be……………..not by raising slogans, but by……………..more and more jobs for the unemployed.
(A) eliminated, doing
(B) handled, enhancing
(C) eradicated, creating
(D) elevated, assigning
(E) dealt, offering
Ans : (C)

40. When the suppliers came to know that the li1aterial we purchased was for……………..work, they offered generous discount and also made free……………..
(A) relief, delivery
(B) personal, supply
( C) our, manufacture
(D) exceptional, resources
(E) trivial, passage
Ans : (A)

Directions–(Q. 41-50) In the following passage, there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.

The latest official figures of 2010 on ...(41)... say this: "A typical Indian worker is male,
...(42)... working in his midtwenties, is presumably better educated than before, ...(43)... most likely to find work as casual labour the ...(44)... secure of jobs. He is also more likely to ...(45)... a job, less likely to be interested in one, and will surely earn better money. His wife is less likely to work."

This is just the sort of ...(46)... that the government cautions observers not to paint, pointing to the formidable armies of the self-employed-those who ...(47)... your shoes, sell you roadside tea, and build a dhaba or a mechanic's shop-in the workforce. But be it the 'casual" workers or the self-employed, these are not the big, sweeping. ..( 48) ...that one expects to see 20 years after a big country starts liberalizing. ...(49) ..., the pro-portion of Indians in manufacturing jobs hasn't changed significantly ...(50)... the 90's.

41. (A) development
(B) economy
(C) employment
(D) education
(E) statistics
Ans : (C)

42. (A) decides
(B) starts
(C) neglects
(D) avoids
(E) pretends
Ans : (B)

43. (A) yet
(B) hence
(C) obviously
(D) and
(E) although
Ans : (A)

44. (A) financially
(B) more
(C) certainly
(D) least
(E) better
Ans : (D)

45. (A) assign
(B) seek
(C) create
(D) get
(E) delegate
Ans : (B)

46. (A) image
(B) guess
(C) riddle
(D) happening
(E) forecast
Ans : (A)

47. (A) wear
(B) polish
(C) handle
(D) sell
(E) steal
Ans : (B)

48. (A) realities
(B) tones
(C) alarms
(D) events
(E) changes
Ans : (A)

49. (A) Hence
(B) Liberally
(C) Subsequently
(D) Luckily
(E) Sadly
Ans : (E)

50. (A) before
(B) in
(C) since
(d) during
(E) over
Ans : (D)

Loading...

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *