Uttaranchal Gramin Bank Office Assistant Exam, 2011 : General English Solved Paper

Uttaranchal Gramin Bank Office Assistant Exam., 2011
(Held on 10-4-2011)
General English : Solved Paper



Directions—(Q. 1 to 12) Read the following passage carefully and answer the questions given below it. Certain words are printed in bold to help you to locate them while answering some of the question—

One of the boys in a small village was sent out to the fields to look after some sheep. He was instructed bye the villagers to mind the sheep and take care of them. ‘Don't let them stray,’ said the villagers to him. “And keep a good look out for the wolves. Don't go far away’, and if you see a wolf coming near the sheep; shout out ‘wolf!’ as loudly as you can and we will come at once to help you.” ‘All right!’ said the boy, ‘I will be careful.’ So every morning he drove his sheep out to the hillside and watched them all day. And when evening came, he drove them home again. But after a few days he got rather tired of this lonely life. Nothing happened and no wolves came. So one afternoon he said to himself. “These villagers have given me a very useless job. I think I will play a trick on them, just for fun.”

So he got up and began shouting as loudly as he could, ‘Wolf ! Wolf !’ The people in the village heard him, and at once they came running with their sticks. ‘Wolf ! Wolf !’ shouted the boy; and they ran faster. At last they came up to him out of breath. “Where is the wolf ?” they panted. But the boy only laughed and said: “There is no wolf. I only shouted for fun. And it was fun to see you all running as hard as you could !” The men were very angry. “You mischievous boy !” they said. “If you play a trick like that again, we will beat you instead of the wolf.” And they went back to their work in the village. For some days the boy kept quiet. But he got restless again, and said to himself : “I wonder if they will come running again if I cry wolf once more. It was so much fun the last time.”

So once more he began shouting, ‘Wolf ! Wolf’ ! The villagers heard him. Some said, “That boy is up to his tricks again”. But others said, “it may be true this time; and if there really is a wolf, we shall lose some of our sheep.” So they seized their sticks, and ran out of the village to the sheep.

“Where is the wolf ? ” they shouted, as they came up. ‘Nowhere!’ said the boy laughing. “It was fun to see you running up the hill as fast as you could.” “We will teach you to play jokes,” shouted the angry men; and they seized the boy and gave him a good beating, and left him crying instead of laughing.

A few days later a wolf really did come. When the boy saw it, he was very frightened and began shouting ‘Wolf ! Wolf !’ The villagers heard him, but they said. “We won't make a fool of ourselves for a third time. You can't believe a boy after you have caught him lying twice.” So no one went to help him, and the wolf killed several sheep and frightened the boy nearly out of his wits. But he learnt his lesson.

1. What was the task given to the boy in the village ?
(A) The boy was asked to mind the sheep
(B) The boy was instructed to play a prank on the villagers
(C) The boy was asked to count the sheep on the hill side
(D) The boy was instructed to capture the wolf
(E) The boy was asked to feed the sheep to the wolf
Ans : (A)

2. Why did the boy yell out ‘Wolf’ the first time ?
(A) He was practising in case a wolf really appeared
(B) He wanted to scare the sheep
(C) He wanted to play a trick on the villagers
(D) He thought he saw a wolf
(E) He wanted to call out to the wolf
Ans : (C)

3. Why did the villagers beat the boy ?
1. The boy refused to look after the sheep.
2. The boy made them run up the hill for fun.
3. He let the wolf eat some of the sheep.
(A) Only (1)
(B) Only (2)
(C) Only (3)
(D) Only (2) and (3)
(E) Only (1) and (3)
Ans : (B)


4. Why did the villagers ignore the boy's shouts the third time?
(A) They were tired of playing games with the boy
(B) They could not understand what the boy was saying
(C) The boy had lied to them twice earlier
(D) They were tired of running after the boy
(E) They could not leave their work in the village
Ans : (C)

5. What could be an appropriate moral of the story ?
(A) Never tell lies
(B) Never play with animals
(C) Never shout ‘Help’
(D) Jokes do no harm
(E) Never chase wolves
Ans : (A)

6. What lesson did the boy learn from the villagers ?
1. The boy learnt not to joke around about serious matters.
2. The boy learnt never to make people run unnecessarily .
3. The boy learnt how to mind the sheep.
(A) Only (1)
(B) Only (2)
(C) Only (3)
(D) Only (2) and (3)
(E) Only (1) and (3)
Ans : (A)

7. Why did the boy feel that he was given a useless job?
(A) The sheep were always lethargic
(B) He could not play any tricks on the wolves
(C) There were no wolves in the area
(D) He felt he was wasting his time as no wolf came around
(E) The sheep never troubled him
Ans : (D)

8. Which of the following sentences is true of the boy as given in the passage ?
(A) The boy was poor
(B) The boy was trustworthy
(C) The boy had no friends
(D) The boy was useless
(E) The boy was mischievous
Ans : (E)

9. What could be an appropriate title for the story ?
(A) The boy who cried ‘Wolf’
(B) The imaginary ‘Wolf’
(C) The Lost Sheep
(D) The Honest Shepherd Boy
(E) The Villain Villagers
Ans : (C)

Directions—(Q. 10 to 12) Choose the word which is most nearly the SAME in meaning as the word printed in bold as used in the passage.

10. Hard
(A) Comfortably
(B) Calmly
(C) Tough
(D) Long
(E) Fast
Ans : (E)

11. Several
(A) Limited
(B) Large
(C) Few
(D) Many
(E) Unlimited
Ans : (D)

12. Useless
(A) Carefree
(B) Easy
(C) Fun
(D) Secure
(E) Futile
Ans : (E)

Directions—(Q. 13 to 17) Read each sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The letter of that part is the answer. If there is no error, the answer is (E) i.e., ‘No error’. (Ignore the errors of punctuation, if any).

13. You can help (A) / yourself to some biscuits, (B) / although there are (C) / a less left. (D) No error (E)
Ans : (D)

14. Each soldier were (A) / praised for his bravery, (B) / and was each (C) / given a medal. (D) No error (E)
Ans : (A)

15. The aim of (A) / the organisation is to (B) / educate the public about (C) / the dangers of the smoking. (D) No error (E)
Ans : (E)

16. People who smoke (A) / are not the only ones (B) / to be affect (C) / by lung cancer. (D) No error (E)
Ans : (C)

17. There was no one`(A) /`from America (B) / between the many tourists (C) / in the train. (D) No error (E)
Ans : (C)

Directions—(Q. 18 to 24) Which of the group of words/phrases (A), (B), (C) and (D) given below each sentence should replace the group of words printed in bold in the sentence to make it grammatically correct ? If the sentence is correct as it is given and no correction is required, mark (E) as the answer.

18. He has played for the national team in 65 matches so far—
(A) is playing
(B) have played
(C) playing
(D) play
(E) No correction required
Ans : (E)

19. Wait here until I will call you—
(A) am calling
(B) am going to call
(C) call
(D) shall call
(E) No correction required
Ans : (C)

20. Since the car broke down we must get a taxi—
(A) must have got
(B) had got to get
(C) had to get
(D) getting
(E) No correction required
Ans : (C)

21. The students made some research on the benefits of irrigation in agriculture—
(A) did some researches
(B) did some research
(C) made research
(D) took some research
(E) No correction required
Ans : (A)

22. The children were enjoyed taken to the zoo—
(A) enjoyed being taken
(B) were enjoyed taking
(C) enjoyed taking
(D) enjoyed
(E) No correction required
Ans : (A)

23. The park attendant told us not to throws litter on the ground—
(A) to don't throw
(B) not to have thrown
(C) not to throw
(D) not to thrown
(E) No correction required
Ans : (C)

24. There was too many people trying to get into the football stadium—
(A) There was too much
(B) There were too many
(C) There were too much
(D) It was too many
(E) No correction required
Ans : (B)

Directions—(Q. 25 to 29) Pick out the most effective word from the given words to fill in the blanks to make the sentence/group of sentences meaningfully complete in the context of the sentence.

25. Why do I always have to stay at home ? Anita …… her parents.
(A) questioned
(B) exclaimed
(C) said
(D) answered
(E) felt
Ans : (A)

26. My friends went to see the film …… our favourite actress was acting in it.
(A) if
(B) because
(C) so
(D) but
(E) also
Ans : (B)

27. …… we have a television set we do not watch anything on it.
(A) Although
(B) Inspite
(C) Besides
(D) But
(E) Just
Ans : (A)

28. We have not had a spare moment …… the morning.
(A) for
(B) since
(C) even
(D) by
(E) over
Ans : (C)

29. Amit is working …… for his examination.
(A) badly
(B) easily
(C) usually
(D) heavily
(E) hard
Ans : (E)

Directions—(Q. 30 to 34) In each question below, four words printed in bold type are given. These are lettered (A), (B), (C) and (D). One of these words printed in bold may either be wrongly spelt or inappropriate in the context of the sentence. Find out the word that is inappropriate or wrongly spelt, if any. The letter of that word is your answer. If all the words printed in bold are correctly spelt and appropriate in the context of the sentence then mark (E) i.e. ‘All Correct’ as your answer.

30. My friend (A) was bruised (B) quiet (C) badly in a recent accident. (D) All correct (E)
Ans : (C)

31. If you should (A) need more information, (B) please telefone (C) our main office. (D) All correct (E)
Ans : (C)

32. If you resist (A) the first temptation, (B) the next will be easier (C) to overcome. (D) All correct (E)
Ans : (E)

33. Stones (A) should not be throne (B) by those who live (C) in glass houses. (D) All correct (E)
Ans : (B)

34. Success (A) or failure (B) depends largely (C) on our own efferts. (D) All correct (E)
Ans : (D)

Directions—(Q. 35 to 40) Rearrange the following six sentences (1), (2), (3), (4), (5) and (6) in the proper sequence to form a meaningful paragraph; then answer the questions given below them.
1. The inscription read : Greed is the root of all evil, remember this and you will be a better man.
2. But there was no treasure there, only an inscription on the underside of the rock.
3. The Arab felt sure there was a great treasure hidden beneath it and worked hard to turn it over.
4. An Arab while crossing a desert came across a huge rock half buried in the sand.
5. After several hours he finally succeeded.
6. Engraved on the rock were words turn me over and you will benefit from it.\

35. Which of the following should be the THIRD sentence after the rearrangement ?
(A) 1
(B) 4
(C) 6
(D) 3
(E) 5
Ans : (E)

36. Which of the following should be the SECOND sentence after the rearrangement ?
(A) 2
(B) 3
(C) 6
(D) 1
(E) 5
Ans : (B)

37. Which of the following should be the FIRST sentence after the rearrangement ?
(A) 4
(B) 3
(C) 6
(D) 2
(E) 5
Ans : (A)

38. Which of the following should be the FIFTH sentence after the rearrangement ?
(A) 4
(B) 3
(C) 2
(D) 1
(E) 6
Ans : (E)

39. Which of the following should be the FOURTH sentence after the rearrangement ?
(A) 3
(B) 4
(C) 6
(D) 2
(E) 5
Ans : (D)

40. Which of the following should be the SIXTH (LAST) sentence after the rearrangement ?
(A) 5
(B) 1
(C) 3
(D) 4
(E) 6
Ans : (B)

Directions—(Q. 41 to 50) In the following passage there are blanks each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.

A rich landowner was on his deathbed. Gasping for breath, he told his three sons to dig under his bed when he was gone, and saying that, gave up his life. Some days later, the sons dug at the spot and unearthed three pots. …41… one above the other. The topmost pot contained mud; the middle pot contained dried cow dung and the …42… pot contained straw. Below this pot there was a silver coin. The brothers were puzzled. “Obviously, father meant to …43… some message to us through the pots and their contents,” said the oldest brother. ‘But what ?’ They …44… for a while but …45… of them could come up with an explanation.

Finally they decided to …46… their doctor who was also a family friend. The doctor laughed when the brothers put their problem before him. “Your father loved puzzles.” he said, “and I think he could not resist setting up one last one. The interpretation is simple. The topmost pot contains mud you say, that …47… he wants his eldest son to have his fields. The second pot contains cow
dung. It means he wants his second son to have his …48… of cattle. The last pot contains straw. Now straw is golden-coloured, that means he wants his youngest son to have all his gold.” The brothers were happy with the way their father had apportioned his wealth and marvelled at the doctor's …49…. “But one thing remains unexplained,” said the youngest brother. “The silver coin at the bottom of the pots.” “Your father knew you would come to consult me,” smiled the doctor. “The coin is my …50…”.

41. (A) looking
(B) only
(C) stand
(D) stood
(E) placed
Ans : (E)

42. (A) least
(B) lowest
(C) less
(D) deep
(E) lesser
Ans : (B)

43. (A) convey
(B) tell
(C) say
(D) order
(E) teach
Ans : (A)

44. (A) think
(B) thought
(C) ponder
(D) relaxed
(E) taught
Ans : (B)

45. (A) no
(B) one
(C) either
(D) some
(E) none
Ans : (E)

46. (A) go
(B) asked
(C) told
(D) consult
(E) take
Ans : (D)

47. (A) meaning
(B) telling
(C) suggesting
(D) reflecting
(E) means
Ans : (E)

48. (A) flock
(B) herd
(C) gathering
(D) school
(E) all
Ans : (B)

49. (A) wisdom
(B) suggestion
(C) effort
(D) brilliant
(E) witty
Ans : (A)

50. (A) friendship
(B) pot
(C) keep
(D) fee
(E) desire
Ans : (D)

Loading...

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *