Corporation Bank Clerk Exam, 2011 : English Language Solved Paper

Corporation Bank Clerk Exam., 2011
(Held on 12-6-2011)
English Language : Solved Paper


Directions– (Q. 1–10) Read the following passage carefully and answer the questions given below it. Certain words are printed in bold to help you to locate them while answering some of the questions.

In a village by the Ganges, there once lived a Brahmin. He was a religious and God-fearing man. He earned his living by performing prayers in other people's home. One day the Brahmin was called to the neighbouring village to perform some ceremony. In return for his services, he received a goat as a present.

The Brahmin was very pleased and he set off for home with a goat on his shoulders, he thought to himself, "this was a generous family, to have given me a goat. My wife and children will be very pleased. As he walked down the path to his village he did not notice that he was being followed by three thieves. "We have to get that plump goat" said the first thief. It will make a great dinner for us," said the second thief. "We need to think of a plan fast," said the third. The three thieves then decided to fool the Brahmin.

The first thief approached the Brahmin saying "Dear Brahmin, you are a holy man, Why are you carrying a dirty dog on your shoulders ?" "A dirty dog," can't you see that it is a poor little goat. Are you blind ?" said the Brahmin angrily. The first thief laughed and walked away.

The Brahmin looked at the goat, indeed it was a goat, and so he resumed his journey homeward. A little further down the path, the Brahmin came across the second thief. The second thief said in astonishment, "You are a holy man, why are you carrying a dead calf on your shoulders”? The Brahmin was furious, "This is a live goat and not a dead calf."

The Brahmin had barely walked some distance when the third thief came running waving his arm towards the Brahmin "Drop that donkey at once, If people see you carrying a donkey on your shoulders, what will they think of you ?" By now the Brahmin was very confused. Three different people had told him that he was carrying an animal other than a goat. Something must be wrong he thought. "This is not a goat; this must be some monster that keeps changing its form." The terrified Brahmin threw the goat and ran home as fast as he could.

The three thieves had a great laugh. They had succeeded in their plan. They picked up the goat and left. How foolish the Brahmin had been to have believed them.

1. Why did the Brahmin let go off the goat ?
(A) He believed the first thief
(B) He believed the second thief
(C) He believed the third thief
(D) He thought the goat was a monster
(E) He did not want the goat
Ans : (D)

2. How did the Brahmin get the goat ?
(A) He bought it from the market
(B) He stole it from the three thieves
(C) It was given to him as a present
(D) He found the lost goat while on his way home
(E) He took it on loan
Ans : (C)

3. The thieves were following the Brahmin because-
(A) he was carrying a nice plump goat
(B) they wanted his blessings
(C) they did not know the way to the village
(D) he was a rich man
(E) he was unknown to them
Ans : (A)


4. How did the Brahmin earn his living ?
(A) By selling goats
(B) By performing prayer's
(C) By making sacrifices
(D) By donations
(E) None of these
Ans : (B)

5. The various forms taken by the goat were-
(A) Form of a dirty dog
(B) Form of a dead calf
(C) Form of a donkey
(D) All (A), (B) and (C)
(E) Only (A) and (B)
Ans : (D)

6. Why was the Brahmin confused ?
(A) He noticed three different people following him to his village
(B) His wife was upset to see him with the plump goat
(C) He was surprised that the goat could take so many different forms
(D) Three different people told him he was carrying an animal other than a goat
(E) He lost his way to the village after performing the ceremony
Ans : (D)

Directions–(Q. 7 and 8) Choose the word which is most nearly the SAME in meaning as the word printed in bold as used in the passage.

7. Resumed
(A) Started
(B) Commenced
(C) Continued
(D) Changed
(E) Directed
Ans : (C)

8. Generous
(A) Kind
(B) Rich
(C) Selfish
(D) Liberal
(E) Fortunate
Ans : (A)

Directions– (Q.9 and 10) Choose the word which is most OPPOSITE in meaning of the word printed in bold as used in the passage.

9. Plump
(A) Hungry
(B) Thin
(C) Stout
(D) Pampered
(E) Innocent
Ans : (C)

10. Terrified
(A) Baffled
(B) Alarmed
(C) Confused
(D) Scared
(E) Fearless
Ans : (D)

Directions–(Q. 11–15) Read each sentence to find out whether 1here is any grammatical error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The letter of that part is the answer. If there is no error, the answer is (E) i.e., 'No Error'. (Ignore the errors of punctuation, if any.)

11. The bus waiting (A) / for all the passengers (B) / to enter (C) / before it took off. (D) No Error (E)
Ans : (A)

12. Daily prayer and meditation (A) / is the keys (B) / to a peaceful (C) / and happy life. (D) No Error (E)
Ans : (B)

13. The fruit vendor (A) / would rather (B) / let the fruit get spoiling than (C) / sell them for a lesser price. (D) No Error (E)
Ans : (C)

14. The police making (A) / everyone leave (B) / the building premises (C) / immediately. (D) No Error (E)
Ans : (A)

15. Mother and I (A) / generally go to the store (B) / and pick up food items (C) / for the charitable. (D) No Error (E)
Ans : (D)

Directions–(Q. 16–20) Pick out the most effective word from the given words to fill in the blanks to make the sentence meaningfully complete.

16. You will have to undergo a ………………….of tests before the interview.
(A) large
(B) series
(C) design
(D) booklet
(E) delegation
Ans : (B)

17. If you………………….fast, we will reach on time.
(A) journey
(B) travel
(C) walk
(D) talk
(E) react
Ans : (C)

18. The boy was curious to know what was ………………….the parcel.
(A) into
(B) with
(C) in
(D) beyond
(E) within
Ans : (C)

19. For every school going child, studying is a………………….
(A) skill
(B) success
(C) achievement
(D) luxury
(E) priority
Ans : (E)

20. The Board members could not arrive at a ………………….regarding the employee.
(A) judgement
(B) progress
(C) policy
(D) consensus
(E) action
Ans : (D)

Directions–(Q. 21–25) In each question below four words which are lettered (A), (B), (C) and (D) have been printed, of which, one word may be wrongly spelt. The letter of that word is the answer. If all the four words are correctly spelt, mark (E) i.e. "All Correct" as the answer.

21. (A) Dimention
(B) Enlighten
(C) Canvass
(D) Unfortunate
(E) All Correct
Ans : (A)

22. (A) Raging
(B) Extensive
(C) Priviledge
(D) Exorbitant
(E) All Correct
Ans : (C)

23. (A) Respectable
(B) Excessive
(C) Lament
(D) Manupilate
(E) All Correct
Ans : (D)

24. (A) Presentable
(B) Commodity
(C) Exept
(D) Rebate
(E) All Correct
Ans : (C)

25. (A) Continuos
(B) Mourn
(C) Leisure
(D) Rampant
(E) All Correct
Ans : (A)

Directions–(Q. 26–30) Rearrange the following six sentences (a), (b), (c), (d), (e) and (f) in the proper sequence to form a meaningful paragraph; then answer the questions given below them.
(a) So the Sun retired behind a cloud, and the Wind began to blow hard upon the traveller.
(b) The Sun and the Wind were disputing who was stronger amongst them.
(c) But the harder he blew the more closely the traveller wrapped his coat around him.
(d) Then the Sun came out and shone in all his glory upon the traveller, who soon found it too hot to walk with his coat on.
(e) Suddenly they saw a traveller walking down the road, and the Sun said, "I see a way to settle our dispute"
(f) Whichever of us can cause the traveller below to take off his coat shall be regarded as the stronger one.

26. Which of the following should be the SIXTH (LAST) sentence after the rearrangement ?
(A) (f)
(B) (e)
(C) (d)
(D) (c)
(E) (b)
Ans : (C)

27. Which of the following should be the FOURTH sentence after the rearrangement ?
(A) (d)
(B) (b)
(C) (e)
(D) (c)
(E) (a)
Ans : (E)

28. Which of the following should be the FIFTH sentence after the rearrangement ?
(A) (b)
(B) (c)
(C) (a)
(D) (e)
(E) (f)
Ans : (B)

29. Which of the following should be the FIRST sentence after the rearrangement ?
(A) (b)
(B) (e)
(C) (c)
(D) (d)
(E) (a)
Ans : (A)

30. Which of the following should be the SECOND sentence after the rearrangement ?
(A) (b)
(B) (a)
(C) (f)
(D) (e)
(E) (c)
Ans : (D)

Directions–(Q. 31–40) In the following passage, there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.

Once upon a time, there lived a pair of geese and a tortoise and the three were the best of friends. One day they were faced by a huge drought and the lake in which they lived was ...(31)... up. They ...(32)... to leave the lake and look for new lake, but the tortoise could not ...(33)... So, the geese thought of a ...(34)..., whereby, the tortoise would have to hold a piece of stick by its mouth which would be ...(35)... by the two geese. The only condition was that the tortoise should not. speak or it would ...(36) ...from the stick to his death.
The tortoise agreed to be ...(37) ….

But on seeing this strange ...(38)..., people on the way started laughing at the tortoise. Unable to control his ...(39)..., he spoke aloud "What are they ...(40)... about ?" and so he fell to his death.

31. (A) rising
(B) vaporising
(C) soaring
(D) soaking
(E) drying
Ans : (E)

32. (A) advised
(B) confided
(C) decided
(D) thought
(E) suggested
Ans : (C)

33. (A) understand
(B) swim
(C) fly
(D) talk
(E) think
Ans : (C)

34. (A) magic
(B) plan
(C) game
(D) plot
(E) trick
Ans : (E)

35. (A) agreed
(B) manufactured
(C) designed
(D) carried
(E) produced
Ans : (D)

36. (A) balance
(B) choke
(C) fall
(D) slipped
(E) hang
Ans : (C)

37. (A) disciplined
(B) rescued
(C) flew
(D) good
(E) silent
Ans : (B)

38. (A) bargain
(B) arrangement
(C) friendship
(D) matrix
(E) object
Ans : (B)

39. (A) excitement
(B) grip
(C) curiosity
(D) destiny
(E) devotion
Ans : (C)

40. (A) looking
(B) talking
(C) thinking
(D) pointing
(E) laughing
Ans : (E)

Loading...

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *