Uttarakhand High Court Subordinate Civil Court Clerical Cadre Service Exam, 2011 : Solved Paper

Uttarakhand High Court Subordinate Civil Court
Clerical Cadre Service Exam., 2011

(Held on 28-8-2011)

1. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists—
List-I
(a) Govind National Park
(b) Sonanadi Wild Life Sanctuary
(c) Tiger fall
(d) Gorakhnath Ki Dhuni
List-II
1. Dehradun
2. Champawat
3. Pauri Garhwal
4. Uttarkashi
Code :
(a) (b) (c) (d)
(A) 4 3 2 1
(B) 4 3 1 2
(C) 3 4 2 1
(D) 1 2 3 4
Ans : (B)

2. Which National Highway does not pass through Distt. Udham Singh Nagar ?
(A) NH-125
(B) NH-74
(C) NH-87
(D) NH-123
Ans : (B)

3. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists—
List-I
(a) Kotgarhi Devi
(b) Pataal Rudreshwar
(c) Raichand Devta
(d) Dunagiri
List-II
1. Pithoragarh
2. Champawat
3. Bageshwar
4. Almora
Code :
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 3 4 2
(B) 3 1 2 4
(C) 1 2 3 4
(D) 2 1 4 3
Ans : (C)


4. ‘Indian Institute of Management’ IIM in Uttarakhand is situated—
(A) Srinagar
(B) Dehradun
(C) Nainital
(D) Kashipur (U.S. Nagar)
Ans : (B)

5. Match List-I and II—
List-I (Hill)
(a) Nanda Devi
(b) Panchachuli
(c) Bhagirathi
(d) Trishul
List-II (Place)
1. Uttarkashi
2. Chamoli
3. Pithoragarh
4. Almora
Code :
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 3 1 4
(B) 1 2 3 4
(C) 4 3 2 1
(D) 2 1 3 4
Ans : (A)

6. Where is Industrial Taxological Research Centre situated ?
(A) Dehradun
(B) Roorkee
(C) Nainital
(D) Ranikhet
Ans : (A)

7. An electric bulb has a filament made of—
(A) Copper
(B) Iron
(C) Lead
(D) Tungsten
Ans : (D)

8. The Nainital Lake was discovered by (in 1841)—
(A) Shankaracharya
(B) Pradhumna Shah
(C) P. Bairan
(D) Frank Smith
Ans : (A)

9. Stainless steel contains—
(A) Chromium, Nickel, Iron and Carbon
(B) Nickel, Iron and Carbon
(C) Chromium, Iron and Carbon
(D) Iron and Carbon only
Ans : (A)

10. Where is the BHEL (Bharat Heavy Electricals Limited) situated ?
(A) Dehradun
(B) Haridwar
(C) U. S. Nagar
(D) Pauri
Ans : (B)

11. Where is National Lal Bahadur Shastri Academy of Administration situated ?
(A) Dehradun
(B) Nainital
(C) Mussoorie
(D) Haridwar
Ans : (C)

12. Mussoorie wild life sanctuary is established in—
(A) 1983
(B) 1993
(C) 1971
(D) 2001
Ans : (B)

13. Kedarnath wild life sanctuary is situated at—
(A) Almora
(B) Nainital
(C) Uttarkashi
(D) Chamoli
Ans : (D)

14. Where is Udaishankar Dance Academy situated ?
(A) Almora
(B) Dehradun
(C) Srinagar
(D) Haridwar
Ans : (A)

15. Most of the weather phenomenon takes place in the—
(A) Photosphere
(B) Exosphere
(C) Stratosphere
(D) Troposphere
Ans : (D)

16. Chemically, dry ice is—
(A) Solid Carbondioxide
(B) Solid Sulphurdioxide
(C) Ice formed from distilled water
(D) Ice kept at Sub-zero temperature
Ans : (A)

17. Who is the first Chairman of Public Service Commission of Uttarakhand ?
(A) N.P. Nawani
(B) K. Arya
(C) Ajay Vikram Singh
(D) Ashok Kant Saran
Ans : (A)

18. Where is the Tiffin top situated ?
(A) Dehradun
(B) Nainital
(C) Mumbai
(D) Roorkee
Ans : (B)

19. The planet nearest to sun is—
(A) Mars
(B) Jupiter
(C) Mercury
(D) Saturn
Ans : (C)

20. Excessive Consumption of alcoholic drinks causes damage to—
(A) Lungs
(B) Liver
(C) Kidney
(D) Heart
Ans : (B)

21. How many colour are there in white light ?
(A) 6
(B) 7
(C) 8
(D) 9
Ans : (B)

22. Corbett National Park aims mainly on protection of which animal ?
(A) Elephant
(B) Rhinoceros
(C) Panther
(D) Tiger
Ans : (D)

23. How many districts touch the international boundary in Uttarakhand ?
(A) 3
(B) 5
(C) 4
(D) 6
Ans : (C)

24. Which is the oldest Veda ?
(A) Yajurveda
(B) Rigveda
(C) Samveda
(D) Atharvaveda
Ans : (B)

25. Average blood-pressure of human is—
(A) 60/100
(B) 20/80
(C) 60/140
(D) 120/80
Ans : (D)

26. The number of chromosomes in human beings is—
(A) 36
(B) 46
(C) 56
(D) 26
Ans : (B)

27. The branch of Science that deals with tumors is known as—
(A) Serology
(B) Oncology
(C) Chromology
(D) Urology
Ans : (B)

28. What line connects the point on a map that receive equal amount of rainfall ?
(A) Isobar
(B) Isohel
(C) Isotherm
(D) Isohyet
Ans : (D)

29. Which Indian born physicist invented the ‘Optical Fibre’ ?
(A) C. V. Raman
(B) Satyendra Nath Bose
(C) Homi J. Bhabha
(D) Narinder Singh Kapany
Ans : (D)

30. ‘Ace’, ‘Double fault’, ‘Smash’, ‘Second Service’ and‘Gamepoint’ terms are related with which sport ?
(A) Tennis
(B) Squash
(C) Table Tennis
(D) Badminton
Ans : (A)

31. Who authored ancient Sanskrit plays ‘Malti Madhava’, ‘Mahavir-Charita’ and Uttar Ramcharita ?
(A) Kalidas
(B) Bhavabhuti
(C) Banabhatta
(D) Vishakhadatta
Ans : (B)

32. Which Indian lady writer authored Onasis award winning play ‘Harvest’, highlighting the controversial issue of Organ trading in poverty stricken areas ?
(A) Kiran Desai
(B) Jhumpa Lahiri
(C) Manjula Padmanabhan
(D) Arundhati Roy
Ans : (C)

33. Who was the first person to calculate the height of the Mount Everest ?
(A) Andrew Waugh
(B) George Everest
(C) Nain Singh Rawat
(D) Radhanath Sikdar
Ans : (D)

34. The transfer of Capital of British Indian from Calcutta to Delhi was effected during the period of—
(A) Lord Minto
(B) Lord Hardinge
(C) Lord Chelmsford
(D) Lord Reading
Ans : (B)

35. The scheme which identify creative children within the age group of 5 to 16 years in creative art creative performance, creative scientific innovations and creative writing ?
(A) Bal Shree Scheme
(B) Bal Bodh
(C) Bal Sadan
(D) Bal Shiksha
Ans : (A)

36. The right to Education provides free and compulsory education of all chidren in the age-group of 6 to 14 years. This right is inserted to which article of the Constitution ?
(A) Article-21
(B) Article-24
(C) Article-19
(D) Article-14
Ans : (A)

37. Defence Research and Development Organisation (DRDO) is the Research and developing wing of which Ministry under Government of India ?
(A) Ministry of Home affairs
(B) Ministry of defence
(C) Ministry of Agriculture
(D) Ministry of Environment
Ans : (B)

38. Which one of the following is wrongly matched ?
(A) Central Potato Research Institute — Shimla
(B) Archaelogical Survey of India — Kolkata
(C) Indian Institute of Petroleum — Dehradun
(D) National Dairy Research Institute — Panipat
Ans : (D)

39. Laprosy is caused by—
(A) Pasteurella pestis
(B) Mycobacterium
(C) Clostridium
(D) Vibrio
Ans : (A)

40. Bacteria were first discovered by—
(A) Robert Koch
(B) L. Pasteur
(C) Robert Hooke
(D) A. Von Leuwenhoek
Ans : (D)

41. Which is known as evening star ?
(A) Cirrus
(B) Saturn
(C) Uranus
(D) Venus
Ans : (D)

42. ‘Horse Latitude’ related to—
(A) Thermal Belt
(B) Sea Route
(C) Pressure Belt
(D) Eco Belt
Ans : (B)

43. Which one of the following layers have maximum density ?
(A) Exosphere
(B) Ionosphere
(C) Stratosphere
(D) Troposphere
Ans : (B)

44. The name of the founder of the Red Cross is—
(A) Henry Dunant
(B) Baden Powell
(C) Frederick Passey
(D) U-Thant
Ans : (B)

45. The city of Rome is situated on the bank of river—
(A) Vistula
(B) Avon
(C) Rhine
(D) Tiber
Ans : (D)

46. Vinegar is produced from—
(A) Ethanoic Acid
(B) Valeric Acid
(C) Methanoic Acid
(D) Butanoic Acid
Ans : (C)

47. The famous temple of ‘Neelkhanth Mahadev’ is situated in which district ?
(A) Dehradun
(B) Haridwar
(C) Pauri Garhwal
(D) Rudraprayag
Ans : (B)

48. Who is known as ‘Gandhi of Uttarakhand’ ?
(A) Late Indramani Badoni
(B) Sridev Suman
(C) Sunderlal Bahuguna
(D) Chandi Prasad Bhatt
Ans : (A)

49. Who is named as ‘Jhansi Ki Rani’ in the history of Garhwal ?
(A) Teelu Rauteli
(B) Maharani Gularia
(C) Jiarani
(D) None of the above
Ans : (C)

50. Who is the first Indian whose name is entered in ‘Guinese Book of World Records’ on making world record in shorthand ?
(A) Shri Kishan Chandra Joshi
(B) Dr. Gopal Das Bisht
(C) Shri Badri Dutt Pandey
(D) Dr. Harshavanti Bisht
Ans : (B)

51. When was the Nehru Institute of Mountaineering, Uttarkashi established ?
(A) 14 November, 1951
(B) 14 November, 1965
(C) 9 November, 2000
(D) 9 November, 1991
Ans : (B)

52. The confluence of Alaknanda and Bhagirathi river is—
(A) Devprayag
(B) Rudraprayag
(C) Nandprayag
(D) Karnaprayag
Ans : (A)

53. L.P.G. mainly contains—
(A) Methane
(B) Methane and Ethane
(C) Hydrogen, Methane and Ethane
(D) Butane and Propane
Ans : (D)

54. ‘Fire Temple’ is the worship place of which religion ?
(A) Christianity
(B) Yahudi
(C) Muslim
(D) Parsi
Ans : (B)

55. Where in 1943, Netaji Subhash Chandra Bose announced the temporary Government for the freedom of India ?
(A) Colombo
(B) Manila
(C) Singapore
(D) Rangoon
Ans : (C)

56. Which one is not one of the four Vedas ?
(A) Rigveda
(B) Samveda
(C) Atharvaveda
(D) Ayurveda
Ans : (D)

57. Name of Shivaji’s mother—
(A) Ahilya Bai
(B) Jodhabai
(C) Jeeja Bai
(D) Panna Bai
Ans : (C)

58. Which city is called ‘City of Lakes’ ?
(A) Udaipur
(B) Jabalpur
(C) Jammu
(D) Mumbai
Ans : (A)

59. Which out of the following rivers terminates in the Arabian Sea ?
(A) Krishna
(B) Indus
(C) Yamuna
(D) Gomti
Ans : (B)

60. Who wrote ‘Geetanjali’ ?
(A) Sharat Chandra
(B) Ishwar Chandra Vidyasagar
(C) Rabindra Nath Tagore
(D) Bankim Chandra Chaterjee
Ans : (C)

61. ‘Uber Cup’ is related to which game ?
(A) Baseball
(B) Badminton
(C) Football
(D) Basket Ball
Ans : (B)

62. Veer Chandra Singh Garhwali is related to—
(A) Kakori-Case
(B) Meerut-Armed Revolt
(C) Chauri-Chaura Case
(D) Peshwar Military Revolt
Ans : (D)

63. Which of the following is/are treated as artificial currency ?
(A) ADR
(B) GDR
(C) SDR
(D) Both ADR and SDR
Ans : (C)

64. In India, the interest rate on saving accounts in all the nationalized commercial banks is fixed by—
(A) Union Ministry of Finance
(B) Union Finance Commission
(C) Indian Banks Association
(D) None of the above
Ans : (D)

65. What does S and P 500 relate to ?
(A) Super Computer
(B) A new technique in e-business
(C) A new technique in bridge building
(D) A index of stock of large companies
Ans : (D)

66. Gilt-edged market means—
(A) Bullion market
(B) Market of Government Securities
(C) Markets of Guns
(D) Market of Pure metals
Ans : (B)

67. Which one of the following ports of India handles the highest tonnage of import cargo ?
(A) Calcutta
(B) Kandla
(C) Mumbai
(D) Visakhapatnam
Ans : (C)

68. ‘Chapchar Kut’ festival is celebrated in—
(A) Arunachal Pradesh
(B) Assam
(C) Mizoram
(D) Sikkim
Ans : (C)

69. First Indian actress to be awarded ‘Padamshri’—
(A) Smita Patil
(B) Nargis Dutt
(C) Meena Kumari
(D) Madhubala
Ans : (B)

70. ‘Charak Sanhita’ is related to which of the following ?
(A) Art
(B) Law
(C) Adminstration of State
(D) Medicine
Ans : (D)

71. During which five year plan was the Emergency clamped, new election took place and Janta Party was elected ?
(A) Third
(B) Fourth
(C) Fifth
(D) Sixth
Ans : (C)

72. If a Panchayat is dissolved, elections are to be held within—
(A) 1 month
(B) 3 months
(C) 6 months
(D) 1 year
Ans : (C)

73. Who was the speaker of the first Lok Sabha ?
(A) Hukum Singh
(B) G. V. Mavalankar
(C) K.M. Munshi
(D) U.N. Dhebar
Ans : (B)

74. The resolution for removing the Vice-President of India can be moved in the—
(A) Lok Sabha alone
(B) Either House of Parliament
(C) Joint Sitting of Parliament
(D) Rajya Sabha Alone
Ans : (D)

75. The salaries and allowances of the Judges of the High Court are charged to the—
(A) Consolidated Fund of India
(B) Consolidated Fund of the State
(C) Contingency Fund of India
(D) Contingency Fund of the State
Ans : (B)

76. Which one of the following rights was described by Dr. B. R. Ambedkar as the heart and soul of the constitution ?
(A) Right to freedom of religion
(B) Right to property
(C) Right to equality
(D) Right to Constitutional Remedies
Ans : (D)

77. The state which has the largest number of seats reserved for the scheduled tribes in Lok Sabha is—
(A) Bihar
(B) Gujarat
(C) Uttar Pradesh
(D) Madhya Pradesh
Ans : (D)

78. Which one among the following has the highest energy ?
(A) Blue light
(B) Green light
(C) Red light
(D) Yellow light
Ans : (A)

79. The marine animal called dugong which is vulnerable to extinction is a/an—
(A) Amphibian
(B) Bony fish
(C) Shark
(D) Mammal
Ans : (D)

80. In making the saffron spice, which one of the following parts of the plant is used ?
(A) Leaf
(B) Petal
(C) Sepal
(D) Stigma
Ans : (D)

81. The full name of EONR is—
(A) East Organisation for North Region
(B) European Organisation for Nuclear Research
(C) English Organisation for Nuclear Research
(D) None of these
Ans : (B)

82. In the context of alternative sources of energy, Ethanol as a viable bio-fuel can be obtained from—
(A) Potato
(B) Rice
(C) Sugarcane
(D) Wheat
Ans : (C)

83. In the following matching which one of them does not match ?
(A) Baki Etihas—Badal Sarkar
(B) Sita Swayamber—Vishnu Das Bhave
(C) Yayati—Girish Karnad
(D) Gidha—Jabar Patel
Ans : (D)

84. The ‘Instrument of Instructions’ contained in the Government of India Act, 1935 have been incorporated in the Constitution of India in the year 1950 as—
(A) Fundamental Rights
(B) Directive Principle of State Policy
(C) Extent of executive power of State
(D) Conduct of business of the Government of India
Ans : (B)

85. Reserve Bank of India was Established in—
(A) 1929
(B) 1942
(C) 1935
(D) 1947
Ans : (C)

86. Hereditary information in animals and plants is stored in—
(A) DNA
(B) RNA
(C) Ribosomes
(D) None of these
Ans : (A)

87. Point out the wrong match—
(A) Plague — Rat
(B) Rabies — Dog
(C) Polio — Monkey
(D) Tapeworm — Pig
Ans : (C)

88. Diabetes is caused due to lack of—
(A) Sugar
(B) Insulin
(C) Calcium
(D) Iron
Ans : (B)

89. The satellite launching center in India is located at—
(A) Thumba
(B) Bangalore
(C) Sri Harikota
(D) Trombay
Ans : (C)

90. The Indian Institute of Remote Sensing is located in—
(A) Nainital
(B) Dehradun
(C) Haridwar
(D) Delhi
Ans : (B)

91. Central Building Reserach Institute is located at—
(A) Lucknow
(B) Varanasi
(C) Roorkee
(D) Chennai
Ans : (C)

92. Optical fiber are used in—
(A) CAT Scans
(B) X-ray photos
(C) Ultrasonic Scans
(D) Endoscopy
Ans : (A)

93. The concept of carbon credit is originated from which one of the following ?
(A) Earth Summit, Rio-de Janerio
(B) Kyoto Protocol
(C) Montreal Protocol
(D) G-8, Summit Helligendamm
Ans : (B)

94. Who is known as ‘Missile Man of India’ ?
(A) Arjun Singh
(B) Dr. C. V. Raman
(C) Dr. A.P.J. Abdul Kalam
(D) H.J. Bhabha
Ans : (C)

95. The largest gland of body is—
(A) Liver
(B) Pancreas
(C) Pituitary
(D) Adrenal
Ans : (A)

96. Cryogenic Engine is used in—
(A) Sub-marine
(B) Glider
(C) Aeroplane
(D) Satellite Launch Vehicle
Ans : (D)

97. On which of the following rivers Hirakund Dam is built ?
(A) Godawari
(B) Ganga
(C) Narmada
(D) Mahanadi
Ans : (D)

98. Kaziranga Sanctuary is for the protection of—
(A) Birds
(B) Tiger
(C) Rhinoceros
(D) Elephant
Ans : (C)

99. Pt. Ravishankar is an exponent of—
(A) Sitar
(B) Sarod
(C) Tabla
(D) Flute
Ans : (A)

100. The Eiffel Tower is situated at—
(A) London
(B) Berlin
(C) Paris
(D) Washington
Ans : (C)

101. The second largest delta is on the river of—
(A) Narmada
(B) Krishna
(C) Brahamputra
(D) Godawari
Ans : (B)

102. Volume of blood in normal body is—
(A) 3-4 litre
(B) 10-12 litre
(C) 8-10 litre
(D) 5-6 litre
Ans : (D)

103. ‘Lord Buddha’ was born at—
(A) Vaishali
(B) Lumbini
(C) Kapilvastu
(D) Patliputra
Ans : (B)

104. Who is known as ‘Father of Computer’ ?
(A) Blaze Pascal
(B) Charles Bavage
(C) A.P.J. Abdul Kalam
(D) Homi Bhabha
Ans : (B)

105. Who is known as ‘Lady with the lamp’ ?
(A) Sarojini Naidu
(B) Jone of Arc
(C) Mother Teresa
(D) Florence Nightingale
Ans : (D)

106. ‘Garba Dance’ is associated with which state?
(A) Punjab
(B) Haryana
(C) Gujarat
(D) Orissa
Ans : (C)

107. ‘Alfred Noble’ is known for—
(A) Microphone
(B) Type-writer
(C) Dynamite
(D) Gramophone
Ans : (C)

108. ‘World Environment Day’ is celebrated on which date ?
(A) 5th June
(B) 2nd October
(C) 10th November
(D) 19th November
Ans : (A)

109. Jim Corebett National Park was established in the year—
(A) 1936
(B) 1947
(C) 1982
(D) 1957
Ans : (A)

110. ‘Project Tiger’ was started in the year—
(A) 1972
(B) 1973
(C) 1982
(D) 1990
Ans : (B)

111. Normal blood sugar level in human is—
(A) 80-100 mg/100 ml of blood
(B) 50-80 mg/100 ml of blood
(C) 110-170 mg/100 ml of blood
(D) 115-140 mg/100 ml of blood
Ans : (A)

112. The United Nations Organisation came into existence in—
(A) 1946
(B) 1945
(C) 1947
(D) 1950
Ans : (B)

113. The headquarters of International Labour Organisation is located in—
(A) Geneva
(B) The Hague
(C) New York
(D) Rome
Ans : (A)

114. ‘Dar-es-Salaam’ is capital of—
(A) Kenya
(B) Tanzania
(C) Japan
(D) Israel
Ans : (B)

115. ‘Kyat’ is the currency of—
(A) Myanmar
(B) Saudi Arabia
(C) Japan
(D) Libya
Ans : (A)

116. Who is called the ‘Grand Old Man of India’?
(A) Netaji Subhash Chandra Bose
(B) Gopal Krishna Gokhale
(C) Dadabhai Nauroji
(D) Mahatma Gandhi
Ans : (C)

117. Mark the incorrect pair—
(A) Frontier Gandhi—Maulana Abul Kalam Azad
(B) Deshbandhu—Chitranjan Dass
(C) Deenbandhu—C.F. Andrews
(D) Lok Nayak—Jai Prakash
Ans : (A)

118. Article-370 of the Indian Constitution is related to—
(A) Jammu and Kashmir
(B) Sikkim
(C) Punjab
(D) Assam
Ans : (A)

119. The minimum age required for an Indian citizen to become a member of the Lok Sabha is—
(A) 21 years
(B) 25 years
(C) 30 years
(D) 35 years
Ans : (B)

120. What is the principle by which is cooling system (Radiator) in a motor car works ?
(A) Conduction only
(B) Convection only
(C) Radiation only
(D) Both conduction and radiation
Ans : (D)

121. Which among the following do/does not belong/belongs to the GSM family of wireless technology ?
(A) EDGE
(B) DSI
(C) LTE
(D) None of these
Ans : (B)

122. Which one of the following types of waves are used in a night vision apparatus ?
(A) Radio wave
(B) Microwave
(C) IR wave
(D) None of these
Ans : (C)

123. Which one of the following is used as an explosive ?
(A) Phosphorous Trichloride
(B) Mercuric Oxide
(C) Graphite
(D) Nitroglycerine
Ans : (D)

124. Consider the following—
1. Camphor
2. Chicory
3. Vanilla
Which of the above is/are plant product(s)?
(A) 1 and 2 only
(B) 3 only
(C) 1 and 3 only
(D) 1, 2 and 3
Ans : (D)

125. In the context of Indian wildlife, the flying fox is a—
(A) Bat
(B) Kite
(C) Stork
(D) Vulture
Ans : (A)

126. The main chemical substance present in the bones and teeth of animal is—
(A) Sodium Chloride
(B) Sugar
(C) Calcium Phosphate
(D) Calcium Sulphate
Ans : (C)

127. What is the colour of ‘Black Box’ of an aeroplane ?
(A) Black
(B) Red
(C) Violet
(D) Orange
Ans : (D)

128. ‘Foot and Mouth Disease’ is found in—
(A) Cattles and sheep
(B) Cattles and pigs
(C) Sheep and goats
(D) All of the above
Ans : (D)

129. In Computer terminology CD means—
(A) Compact disc
(B) Compressed disc
(C) Computerised data
(D) Compressed data
Ans : (A)

130. ‘Alzeheimer Disease’ effects which organ of the body ?
(A) Ear
(B) Brain
(C) Eye
(D) Abdomen
Ans : (B)

131. Main Constituent of honey is—
(A) Glucose
(B) Sucrose
(C) Maltose
(D) Fructose
Ans : (D)

132. Which of the following is the richest source of Vitamin C ?
(A) Carrot
(B) Guava
(C) Mango
(D) Orange
Ans : (B)

133. If a potato is placed on a pure paper plate which is white and unprinted and put in a microwave oven. The potato heat up the paper plate does not. This is because—
(A) Potato is mainly made up of starch whereas paper is mainly made up of cellulose
(B) Potato contains water whereas paper does not contains water
(C) Potato transmits microwaves whereas paper reflects microwaves
(D) None of these
Ans : (A)

134. ‘Swaraj is my Birth-Right’ who gave this slogan ?
(A) Subhash Chandra Bose
(B) Bal Gangadhar Tilak
(C) Lal Bahadur Shastri
(D) Jawahar Lal Nehru
Ans : (B)

135. In India ‘Silicon Valley’ is situated in—
(A) Madras (Chennai)
(B) Mumbai
(C) Bangalore (Bengaluru)
(D) Kolkata
Ans : (C)

136. ‘Chilli Saltpetre’ is associated with—
(A) Sodium Nitrate
(B) Cupric Chloride
(C) Potassium Nitrate
(D) Sodium Chloride
Ans : (A)

137. The drug ‘Quinine’ is obtained from which plant ?
(A) Cannabis Plant
(B) Cinchona Plant
(C) Tulsi Plant
(D) Sunflower plant
Ans : (B)

138. Who invented ‘Television’ ?
(A) Edison
(B) Galelio
(C) Baired
(D) Franklin
Ans : (C)

139. Which of the following instrument is used to measure intensity of sun-rays ?
(A) Astrometer
(B) Crescograph
(C) Acteometer
(D) Barometer
Ans : (A)

140. Which of the following is the highest mountain peak of Uttarakhand ?
(A) Nandadevi
(B) Chaukhambha
(C) Kamet
(D) Mount Everest
Ans : (A)

Loading...

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *