SSC CPO Sub-Inspector Exam, 2011 : GK Solved Paper

[ssc.png]

SSC C.P.O. Sub-Inspector Exam., 2011(Held on 28-8-2011)General Knowledge and General Awareness : Solved Paper


1. The adoption of High Yielding Variety Programme in Indian Agriculture started in–
(A) 1968
(B) 1967
(C) 1966
(D) 1965
Ans : (C)

2. 'Brown Revolution' is–
(A) Growth of fodder industry
(B) Growth of sea products
(C) Growth of milk and milk products
(D) Growth of food processing and soft drinks industries in India
Ans : To encourage tribal people to grow socially responsible and environment friendly coffee to cater to the demand from developed countries.

3. The total value of goods and services produced in a country during a given period is–
(A) Disposable income
(B) National income
(C) Per capita income
(D) Net national income
Ans : (B)


4. Mechanization of Indian agriculture on a considerable scale is not possible due to–
(A) Small holdings
(B) Lack of tractors
(C) Poverty of the peasants
(D) Indifference of the people
Ans : (A)

5. Which one of the following is not a function of the central bank in an economy?
(A) Dealing with foreign exchange
(B) Controlling monetary policy
(C) Controlling government spending
(D) Acting as a banker's bank
Ans : (C)

6. The three-tier Panchayat Raj System in India was proposed by the–
(A) Balwant Rai Mehta Committee
(B) Ashok Mehta Committee
(C) Royal Commission
(D) None of the above
Ans : (A)

7. Under which Article of the Constitution is the President's Rule introduced in a State due to the failure of the constitutional machinery ?
(A) 352
(B) 356
(C) 360
(D) 350
Ans : (B)

8. Through which principle / device did Mahatma Gandhi strive to bridge economic inequalities ?
(A) Abolition of machinery
(B) Establishment of village industries
(C) Adoption of non-violence
(D) Trusteeship theory
Ans : (D)

9. Who said that "Oh! Disrespectable democracy! I love you!" ?
(A) G. B. Shaw
(B) Carpenter
(C) Lord Bryce
(D) Appa Dorai
Ans : (A)

10. The member-states of the U.N.O. have delegated the primary responsibility for maintaining world peace and security to the–
(A) General Assembly
(B) Economic and Social Council (EcoSoC)
(C) Security Council
(D) International Court of Justice
Ans : (C)

11. Which one of the following was the last Buddhist text produced in India ?
(A) Divya Vandana
(B) Dohakosa
(C) Vajrachedika
(D) Vamsathapakasini
Ans : (C)

12. Arthasastra was written by–
(A) Dhanananda
(B) Kautilya
(C) Bimbisara
(D) Pushyamitra
Ans : (B)

13. Who translated Ramayana into Persian ?
(A) Abul Fazl
(B) Badauni
(C) Abdul Latif
(D) Isar Das
Ans : (A)

14. Which one of the following was the first English ship that came to India ?
(A) Elizabeth
(B) Bengal
(C) Red Dragon
(D) Mayflower
Ans : (A)

15. The All India Muslim League was founded by–
(A) Maulana Ahmed Ali
(B) Mohammad Ali Jinnah
(C) Agha Khan
(D) Hakim Ajmal Khan
Ans : (C)

16. Golden Revolution refers to–
(A) Sericulture
(B) Horticulture
(C) Apiculture
(D) Viticulture
Ans : (B)

17. Which one of the following is a major port on the East Coast of India ?
(A) Kandla
(B) Vishakhapattnam
(C) Karikal
(D) Pondicherry (Puducherry)
Ans : (B)

18. The approximate circumference of the Earth is–
(A) 13,000 km
(B) 20,000 km
(C) 25,000 km
(D) 30,000 km
Ans : (A)

19. When did India join the International Tsunami Warning System ?
(A) 2004
(B) 2005
(C) 2006
(D) 2007
Ans : (A)

20. 'Cod' is a variety of–
(A) Goat
(B) Fish
(C) Crop
(D) Coral
Ans : (B)

21. A large number of identical plants can be obtained in a short span of time through–
(A) Large number of seeds of a single plant
(B) Stem cuttings
(C) Tissue culture technique
(D) Hydroponics method
Ans : (C)

22. The smallest flowering plant is–
(A) Wolffia
(B) Lemma
(C) Azolla
(D) Ficus
Ans : (A)

23. Leukaemia or blood cancer is characterised by abnormal increase of the–
(A) Red blood cells
(B) White blood cells
(C) Blood platelets
(D) Blood plasma
Ans : (B)

24. The total number of bones in our body is–
(A) 226
(B) 206
(C) 256
(D) 236
Ans : (B)

25. The poison of honey bee is–
(A) Acidic
(B) Alkaline
(C) Saltish
(D) Protein
Ans : (A)

26. Birds which swim in water have–
(A) Webbed feet
(B) Broad wings
(C) Long beaks
(D) Toes with claws
Ans : (A)

27. A balloon filled with helium rises in air because–
(A) Air exerts an upward force on the balloon
(B) The balloon is weightless
(C) Helium is less dense than air
(D) Helium pushes down on the air below the balloon
Ans : (C)

28. One can distinguish a telescope from a microscope by observing–
(A) Length
(B) Colour
(C) Size of the lens
(D) Length and size of the lens
Ans : (C)

29. The sound produced by a bat is–
(A) Audible
(B) Subsonic
(C) Infrasonic
(D) Ultrasonic
Ans : (D)

30. When a bar magnet is cut into two equal halves, the pole strength of each piece–
(A) Becomes double
(B) Becomes half
(C) Becomes zero
(D) Remains the same
Ans : (D)

31. Cooking oil is converted into vegetable ghee by the process of–
(A) Crystallisation
(B) Condensation
(C) Hydrogenation
(D) Oxidation
Ans : (C)

32. Rusting of iron requires–
(A) Oxygen and carbon dioxide
(8) Oxygen and water
(C) Carbon dioxide only
(0) Oxygen only
Ans : (B)

33. Glass is a–
(A) Pure solid
(B) Supercooled liquid
(C) Gel
(D) Polymer
Ans : (B)

34. Uranium eventually decays into a stable isotope of–
(A) Radium
(B) Thorium
(C) Lead
(D) Polonium
Ans : (C)

35. Which of the toxic heavy metals is found in modem tannery industries ?
(A) Nickel
(B) Zinc
(C) Chromium
(D) Lead
Ans : (C)

36. Which of the following contains high content of lead ?
(A) Coal
(B) Cooking gas
(C) High octane fuel
(D) Low octane fuel
Ans : (C)

37. Electrostatic precipitator is used to control–
(A) Air pollution
(B) Water pollution
(C) Solid waste
(D) Noise pollution
Ans : (A)

38. National Environmental Engineering Research Institute is located at–
(A) Pune
(B) Delhi
(C) Nagpur
(D) Chennai
Ans : (C)

39. A new technology which provides the ability to create an artificial world and have people interact with it is called–
(A) Televirtuality
(B) Virtual reality
(C) Alternate reality
(D) 3-D reality
Ans : (A)

40. A parallel port is most often used by a–
(A) Printer
(B) Monitor
(C) Mouse
(D) External storage device
Ans : (A)

41. Kuchipudi is a dance-drama associated with the State of–
(A) Assam
(B) Andhra Pradesh
(C) Odisha
(D) Manipur
Ans : (B)

42. X-rayswere discovered by–
(A) Faraday
(B) Roentgen
(C) H. Davy
(D) Lavoisier
Ans : (B)

43. Who among the following is not a recipient of Dadasaheb Phalke Award ?
(A) V. Shantaram
(B) Raj Kapoor
(C) Mukesh Bhatt
(D) Lata Mangeshkar
Ans : (C)

44. The book 'Great Soul: Mahatma Gandhi and His Struggle with India' was in news some time back and was banned in some Indian States including Gujarat. The author of the book is–
(A) Joseph Lelyveld
(B) Michael Ondaatje
(C) Jack Welch
(D) Duncan Green
Ans : (A)

45. The secret operation carried out successfully by the US Navy Seals, in which Osama Bin Laden, the world's most wanted terrorist was killed, was code-named as–
(A) Jasmine
(B) Rose
(C) Geronimo
(D) Cobra
Ans : (C)

46. As per the latest 'Sample Registration Survey Report' released some time back by the Census Office at New Delhi, there has been a significant improvement in the 'Newborn Mortality Rate' per 1000 live births in India during the period 1990-2009. What has been the percentage drop during this period ?
(A) 33%
(B) 29%
(C) 35%
(D) 42%
Ans : (A)

47. Premlata Agarwal has become the oldest Indian woman to scale Mount Everest at the age of 45. She belongs to the State of–
(A) Jharkhand
(B) Uttar Pradesh
(C) Rajasthan
(D) Bihar
Ans : (A)

48. The government set up a committee headed by the Chairman, Central Board of Direct Taxes some time back to go into–
(A) Codification of tax laws
(B) The entire structure of tax laws including the question of imposition of bank tax
(C) The concerns of the foreign investors in India with regard to taxation matters
(D) Aspects of generation of black money, its transfer abroad and bringing back such money into India's legitimate financial system
Ans : (D)

49. Who got the 'Purple Cap' for taking maximum number of wickets in IPL-4 series ?
(A) Harbhajan Singh
(B) Lasith Malinga
(C) Daniel Vettori
(D) Albie Morkel
Ans : (B)

50. At which place did the Union Finance Minister, Pranab Mukherjee lay the foundation stone for anew banknote paper mill some time back ?
(A) Surat
(B) Aurangabad
(C) Mysore
(D) Guntur
Ans : (C)

Loading...

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *