Dena Bank Clerk Exam, 2011: English Language Solved Paper

Dena Bank Clerk Exam., 2011
(Held on 6-3-2011)
English Language : Solved Paper


Directions– (Q. 1–15) Read the following passage carefully and answer the questions given below it. Certain words / expressions are given in bold in the passage to help you locate them while answering some of the questions.

"My God, it speaks" uttered the Emperor of Brazil and the receiver of the Telephone slipped from his hand and banged aground. At the other end Alexander Graham Bell was still on line.

This incident goes back to 1876 when at an exhibition in Philadelphia (USA), Alexander Graham Bell was giving a demonstration of his new invention. This strange instrument known as Telephone was to revolutionize life in the years to come.

Bell was born at Edinborough, Scotland. He was a teacher and, was dedicated to the noble cause of teaching the deaf and the dumb. Due to a severe illness, Bell was sent to Canada in 1870, where too he got engaged in helping the dumb-deaf to hear and speak. Thereafter, he shifted to the USA but continued with his work by opening a school for deaf and dumb.

Bell was fond of scientific inventions and was ever engaged in making some machines in his spare time. While at Boston, he tried to communicate through metal wire. His companion in this work was Watson. One day while experimenting with his instrument, Bell spoke to Watson standing at a distance. Watson was taken by a pleasant surprise as he had heard Bell clearly through his instrument. The instrument was a success and Bell patented it.

Graham Bell had some sterling qualities of head and heart. Apart from being an artist, he was a kind human being, ready to help the needy. He established an institution for the deaf and dumb children. He died in 1922 in Canada. The entire Northern America paid him a tribute by hanging up their telephones for awhile during his funeral.

1. Which of the following is not mentioned in the passage as a quality of Graham Bell ?
(A) Lover of art
(B) Kind natured person
(C) Cooperative individual
(D) Curiosity
(E) All these are mentioned
Ans : (D)

2. The words uttered by the Emperor of Brazil suggest that he was extremely–
(A) angry
(B) insulted
(C) surprised
(D) agitated
(E) sad
Ans : (C)

3. Which of the following made Bell to invent telephone ?
(A) His activity of teaching
(B) His service to the deaf and dumb
(C) His keen interest in scientific inventions
(D) Encouragement received from Watson
(E) The request from Emperor of Brazil
Ans : (C)


4. What according to the passage was the contribution of invention of telephone ?
(A) Interaction between two persons at some distance was possible
(B) Rich people were able to communicate with others
(C) Graham Bell could converse with Watson regarding invention through telephone
(D) It revolutionized human life
(E) None of these
Ans : (A)

5. Graham Bell made the telephone call of his invention to the Emperor from the city of –
(A) Edinborough
(B) Philadelphia
(C) Brazil
(D) Boston
(E) None of these
Ans : (B)

6. The teaching activity undertaken by Bell was considered 'noble' particularly because–
(A) he was teaching the physically under-privileged persons
(B) there was nobody else in the field of education
(C) he was not accepting any salary for that job
(D) he was a very famous scientist of his times
(E) None of these
Ans : (A)

7. The North Americans paid their last respects to Bell by–
(A) attending his funeral
(B) suspending telephone lines for some time during his funeral
(C) establishing an institution for the deaf and dumb children
(D) showing their readiness to help the poor and needy
(E) patenting his invention
Ans : (B)

8. Bell had gone to Canada in 1870 for–
(A) treating a patient who was seriously ill
(B) helping the deaf and dumb children to hear and speak
(C) undergoing medical treatment for himself
(D) devoting his full time to his invention
(E) giving demonstration of his invention
Ans : (C)

9. Bell establishing an institution for the deaf and dumb children shows that he was–
(A) an expert scientist
(B) a curious explorer
(C) a dedicated social worker
(D) genuinely emphatic towards the technology
(E) None of these
Ans : (C)

Directions–(Q. 10–12) Choose the word or group of words which is MOST NEARLY THE SAME in meaning as the word printed in bold as used in the passage.

10. Dedicated
(A) Appointed
(B) Deployed
(C) Devoted
(D) Religious
(E) Noteworthy
Ans : (C)

11. Apart from
(A) In addition to
(B) At a long distance
(C) Separated from
(D) Inspite of
(E) As against
Ans : (C)

12. Revolutionize
(A) Affect adversely
(B) Develop gradually
(C) Illuminate completely
(D) Change drastically
(E) Emphasize favourably
Ans : (D)

Directions– (Q. 13–15) Choose the word which is MOST OPPOSITE in meaning of the word printed in bold as used in the passage.

13. Pleasant
(A) Admirable
(B) Disgusting
(C) Nice
(D) Indecent
(E) Unexpected
Ans : (B)

14. Strange
(A) Familiar
(B) Unseen
(C) Illfamed
(D) Novel
(E) Conservative
Ans : (A)

15. Continued
(A) Irregular
(B) Destroyed
(C) Reckoned
(D) Suspended
(E) Carried on
Ans : (D)

Directions– (Q. 16–30) Read each sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The letter of that part is the answer. If there is no error, the answer is (E) i.e. 'No error'. (Ignore the errors of punctuation, if any).

16. It was clear from the way (A) / they were behaving (B) / that they had been (C) / lost their senses. (D) No error (E)
Ans : (C)

17. A small piece (A) / of bread is (B) / better than (C) / having nothing to eat. (D) No error (E)
Ans : (E)

18. When he had been (A) / walked along the road (B) / a wild and ferocious dog (C) / hit him hard and knocked him down. (D) No error (E)
Ans : (A)

19. That boy possess (A) / three beautiful pens (B) / but he would not (C) / show them to anyone. (D) No error (E)
Ans : (C)

20. I am grateful to you (A) / and all your friends (B) / for Showing sympathy (C) / and kindness with me. (D) No error (E)
Ans : (D)

21. Though I had been (A) / his friend for quite a long time, (B) / I refused to help him (C) / because his ill nature. (D) No error (E)
Ans : (D)

22. Families are (A) / fortunate enough to own (B) / a house in the city (C) / are very few. (D) No error (E)
Ans : (E)

23. Ramesh has been both (A) / a dishonestly person (B) / and a gambler (C) / since his childhood. (D) No error (E)
Ans : (B)

24. Everyone of us know (A) / that he is not capable of (B) / remaining under water (C) / for such a long time. (D) No error (E)
Ans : (A)

25. He is the man (A) / who I know (B) / has helped my son (C) / in the final examination. (D) No error (E)
Ans : (B)

26. The number of employees (A) / reporting sick (B) / has reduced significantly (C) / because of the incentive. (D) No error (E)
Ans : (E)

27. Your television set (A) / is superior to (B) / our television set (C) / by all respects. (D) No error (E)
Ans : (D)

28. I have been (A) / living in Hyderabad (B) / at my uncle (C) / since my birth. (D) No error (E)
Ans : (C)

29. The leader was so shrewd (A) / that he could not deceive (B) / by the words of (C) / the sycophant courtiers. (D) No error (E)
Ans : (B)

30. The boy who was guilt for (A) / having broken the window glass (B) / came out (C) / with the truth. (D) No error (E)
Ans : (A)

Directions– (Q. 31–35) Rearrange the following sentences (1), (2), (3), (4), (5) and (6) in proper sequence to form a meaningful paragraph; then answer the questions given below them.
1. He felt that his honest ways were responsible for the poverty and starvation of his family.
2. Sixteen miles away from Mysore, there is a dense forest.
3. He told them how his honesty was useless and asked if he should try an alternative.
4. They 1old him that they would prefer starving to dishonesty.
5. Once there lived a poor but honest woodcutter in the forest.
6. So he wanted to discuss his feeling with his wife and children.

31. Which of the following should be the SECOND sentence ?
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4
(E) 5
Ans : (E)

32. Which of the following should be the FIFTH sentence ?
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4
(E) 5
Ans : (C)

33. Which of the following should be the FIRST sentence ?
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4
(E) 5
Ans : (B)

34. Which of the following should be the SIXTH (LAST) sentence ?
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4
(E) 5
Ans : (D)

35. Which of the following should be the THIRD sentence ?
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4
(E) 5
Ans : (A)

Directions– (Q. 36–40) Pick out the most effective word from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningful complete.

36. You must ensure the correctness of the information before…………….to conclusion.
(A) drawing
(B) enabling
(C) leaning
(D) jumping
(E) examining
Ans : (A)

37. The rocket…………….the target and did not cause any casualty.
(A) sensed
(B) reached
(C) missed
(D) exploded
(E) aimed
Ans : (C)

38. It is desirable to take…………….in any business if you want to make profit.
(A) advice
(B) risk
(C) loan
(D) recourse
(E) perseverance
Ans : (B)

39. They wasted all the money on purchase of some…………….items.
(A) excellent
(B) important
(C) significant
(D) quality
(E) trivial
Ans : (E)

40. When he found the wallet his face glowed but soon it faded as the wallet was…………….
(A) empty
(B) vacant
(C) recovered
(D) stolen
(E) expensive
Ans : (A)

Directions– (Q. 41–50) In the following passage, there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.

Jamshedji Tata is ...(41)... to be the path-finder of modern industrial builders. He is known as the grandfather of the Indian industry for his acumen and enthusiasm. Nobody else could have ...(42)... of the new industries started by Jamshedji at that time when industrial ...(43)... and revolution was yet to come to India.

Jamshedji's father Nasarvanji Tata used to trade in jute with China and Britain. He started...(44) ...from India. Jamshedji started a cloth mill in Nagpur more than hundred years ago. At that time almost all the …(45)... used to come from Lancashire in England. What Jamshedji ...(46)... was praiseworthy.

Jamshedji ...(47)... very well that an industrial revolution can only be brought in the country by setting up iron and steel industry …(48). ..he did not live to see the industry he had in mind, he had done all...(49)... work. In fact, he laid the ground work for it. He had planned the entire steel city now known as Jamshedpur, complete with streets, roads, schools, parks, play grounds, temples, mosques, churches, etc. His...(50) ...was fulfilled by his sons, Sir Dorabji Tata and Sir Rattan Tata, when they started the Tata Iron & Steel Factory in 1907 just after three years of his death.

41. (A) rewarded
(B) agreed
(C) empowere?
(D) determined
(E) considered
Ans : (E)

42. (A) absolved
(B) thought
(C) ventured
(D) set
(E) planned
Ans : (B)

43. (A) imports
(B) acts
(C) machinery
(D) awakening
(E) factories
Ans : (D)

44. (A) export
(B) industries
(C) import
(D) trade
(E) dispatch
Ans : (A)

45. (A) goods
(B) imports
(C) cloth
(D) machines
(E) industries
Ans : (C)

46. (A) did
(B) dreamt
(C) agreed
(D) told
(E) meant
Ans : (A)

47. (A) felt
(B) advocated
(C) planned
(D) thought
(E) knew
Ans : (E)

48. (A) Because
(B) Although
(C) Surprisingly
(D) Luckily
(E) Even
Ans : (B)

49. (A) insignificant
(B) complete
(C) trivial
(D) preliminary
(E) external
Ans : (D)

50. (A) need
(B) task
(C) dream
(D) industry
(E) sentiment
Ans : (C)

Loading...

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *