Corporation Bank P.O. Exam, 2011 : General Awareness

Corporation Bank Probationary Officers Exam., 2011
(Held on 16-1-2011)
General Awareness on Socio-Economic Developments : Solved Paper

1. As per the decision taken by the Govt. of India now the National Rural Employment Guarantee Act is extended to all the districts of India. This means it will now be applicable to about—
(A) 200 districts
(B) 300 districts
(C) 400 districts
(D) 500 districts
(E) 626 districts
Ans : (E)

2. Which of the following is the amount of insurance cover provided to the workers of the unorganized sector under Rashtriya Swasthya Bima Yojana ?
(A) Rs. 10,000
(B) Rs. 20,000
(C) Rs. 30,000
(D) Rs. 40,000
(E) Rs. 50,000
Ans : (C)

3. Which of the following banks has taken over the Centurion Bank of Punjab ?
(A) ICICI Bank
(B) IDBI Bank
(C) HDFC Bank
(D) AXIS Bank
(E) None of these
Ans : (C)


4. Unique Identification Authority of India will set up data base for—
(A) Identity and biometrics details of Indian residents
(B) Identity and biometrics details of Indian citizens
(C) Identity and biometrics details of person’s residents in India or visiting India
(D) All the above
(E) None of these
Ans : (D)

5. The biggest Public Sector undertaking in the country is—
(A) Iron and steel plants
(B) Roadways
(C) Railways
(D) Airways
(E) None of these
Ans : (C)

6. Which of the following is Horticulture Crop ?
(A) Paddy
(B) Wheat
(C) Mango
(D) Bajara
(E) None of these
Ans : (C)

7. Which of the following nation is considered the originator of the concept of Micro Finance ?
(A) India
(B) Bangladesh
(C) South Africa
(D) USA
(E) None of these
Ans : (B)

8. Very often we read in news papers about 3G or 3rd Generation technology. This is a set of standards used for which of the following purposes ?
(A) To combat climatic changes
(B) Production of Nuclear Energy
(C) Film Production
(D) Mobile Telecommunications
(E) All of these
Ans : (D)

9. What is the full form of ‘ULIP’, the term which was in the news recently ?
(A) Universal Life and Investment Plan
(B) Unit Loan and Insurance Plan
(C) Universal Loan and Investment Plan
(D) Uniformly Loaded Investment Plan
(E) Unit Linked Insurance Plan
Ans : (E)

10. The main function of I. M. F. is to—
(A) Finance investment loans to developing countries
(B) Act as a private sector lending arm of the World Bank
(C) Help to solve balance of payment problems of member countries
(D) Arrange international deposits from banks
(E) None of these
Ans : (C)

11. The difference between visible exports and visible imports is defined as—
(A) Balance of trade
(B) Balance of payment
(C) Balanced terms of trade
(D) Gains from trade
(E) All the above
Ans : (A)

12. Invisible Export means export—
(A) Services
(B) Prohibited goods
(C) Unrecorded goods
(D) Goods through smuggling
(E) All the above
Ans : (A)

13. ‘Indira Gandhi Canal’ which is around 450 km long provide irrigation facility mainly to which of the following states ?
(A) Punjab
(B) Haryana
(C) Madhya Pradesh
(D) Gujarat
(E) Rajasthan
Ans : (E)

14. The rate of MAT has been increased from the present 15% to 18% with effect from April 2010. What is the full form of MAT ?
(A) Maximum Alternate Tax
(B) Minimum Alternate Tax
(C) Minimum Affordable Tax
(D) Maximum Affordable Tax
(E) None of these
Ans : (B)

15. RBI has asked banks to make a plan to provide banking services to all villages having a population upto 2000. This directive issued by the RBI will fall in which of the following categories ?
(A) Plan for Financial Inclusion
(B) Efforts to meet the targets of Priority Sector Lending
(C) Extension of Relief Packages to the Farmers
(D) Plan for opening more rural branches
(E) None of these
Ans : (D)

16. Which of the following is not a part of the scheduled banking structure in India ?
(A) Money Lenders
(B) Public Sector Banks
(C) Private Sector Banks
(D) Regional Rural Banks
(E) State Cooperative Banks
Ans : (A)

17. The rate of interest on Savings Bank Account is stipulated by—
(A) The concerned bank
(B) RBI
(C) Indian Banks Association
(D) Government of India
(E) Banking Codes and Standards Board of India
Ans : (B)

18. Many times we read a term CBS used in banking operation. What is the full form of the letter ‘C’ in the term ‘CBS’ ?
(A) Core
(B) Credit
(C) Continuous
(D) Complete
(E) None of these
Ans : (A)

19. In the year 2010, Commonwealth Games were organized in which of the following countries ?
(A) China
(B) South Africa
(C) Canada
(D) Brazil
(E) India
Ans : (E)

20. Which of the following metals is used for generation of nuclear Energy by most of the Nuclear Power Plants ?
(A) Zinc
(B) Platinum
(C) Uranium
(D) Nickel
(E) None of these
Ans : (C)

21. Many a time we read a term ‘PPP’ in financial dailies/magazines. What is the full form of the same as used in financial world ?
(A) Public Per Capita Power
(B) Per Capita Potential Purchases
(C) Purchasing Power Parity
(D) Present Purchasing Power
(E) None of these
Ans : (C)

22. The recent press report indicates that one of the Economies of the world took over another Economy in GDP terms to gain nubmer Two, ranking at world level. Which one of the following country is that ?
(A) Japan
(B) China
(C) Germany
(D) Australia
(E) India
Ans : (A)

23. Which of the following villagers received first lot of UID numbers ?
(A) Vaijapur in Maharashtra
(B) Bedkihal in Karnataka
(C) Tembhli in Maharashtra
(D) Navagam in Gujarat
(E) None of these
Ans : (C)

24. The highest weight in the revised Wholesale Price Index, implemented from September 2010 is given to which of the following item ?
(A) Fuel
(B) Food items
(C) Manufactured items
(D) Primary Articles
(E) All of these
Ans : (E)

25. Which one of the following is a driving force influencing the industrial growth of an economy ?
(A) Economic Factors only
(B) Investment only
(C) Innovation/Market Base only
(D) Only (A) and (B)
(E) All (A), (B) and (C)
Ans : (E)

26. What do you understand by Community Development programmes ?
(A) Villages participation in the programme
(B) A movement to promote better living for the whole community
(C) A movement to promote better living for the whole community with the assistance of local Government
(D) A movement designed to promote better living for the whole community with the active participation and on the initiative of the community
(E) None of these
Ans : (A)

27. In which one of the following activities percentage share of cooperative sector is the highest ?
(A) Agricultural Credit disbursement
(B) Sugar production
(C) Wheat procurement
(D) Fertilizer distribution
(E) Handlooms
Ans : (E)

28. What is a Panchayati Raj ?
(A) It is a community development programme
(B) It is a cooperative movement
(C) It is a scheme of self governance
(D) It is an exercise in decentralisation of administrative authority
(E) It is an out dated system, not followed now
Ans : (D)

29. Which one of the following is the updated base for Wholesale Price Index (WPI) ?
(A) 2002-2003
(B) 2003-2004
(C) 2004-2005
(D) 2005-2006
(E) 2006-2007
Ans : (C)

30. What is a Green Index ?
(A) It measures nation’s wealth according to GNP per capita
(B) It measures nation’s wealth according to GDP per captia
(C) It measures nation’s wealth according to provisions of control on Green house gases
(D) It measures nation’s wealth in terms of coverage of forest area
(E) None of these
Ans : (D)

31. In which one of the following city, 2012 Olympics are proposed to be held ?
(A) Frankfurt
(B) London
(C) Tokyo
(D) Washington
(E) Dubai
Ans : (B)

32. In which one of the following states, Rosa Power Plant is located ?
(A) U.P.
(B) M.P.
(C) Orissa
(D) Haryana
(E) Punjab
Ans : (A)

33. Which one of the following is present Saving Bank Interest Rate (in percentage terms) ?
(A) 3•0
(B) 3•5
(C) 4•0
(D) 4•5
(E) 5•0
Ans : (B)

34. For calculation of poverty line in rural area, which one of the following calories consumption per day per person has been stipulated by Planning Commission ?
(A) 2000
(B) 2100
(C) 2400
(D) 2500
(E) None of these
Ans : (C)

35. Who is Julian Assange ?
(A) Founder, Googles
(B) Founder, Rediffmail
(C) Nominee, Nobel Prize for Literature 2010
(D) Founder, WikiLeaks
(E) None of these
Ans : (D)

36. For which one of the following States, interloculators’ panel has been appointed by the Centre ?
(A) Manipur
(B) Arunachal Pradesh
(C) Assam
(D) Nagaland
(E) J&K
Ans : (E)

37. Expand the term BCBS.
(A) Bank’s Committee on Banking Supervision
(B) Basel Committee on Banking Supervision
(C) Bank’s Commission on Banking Supervision
(D) Basel Commission on Banking Supervision
(E) None of these
Ans : (B)

38. By which one of the following years, Government proposes to introduce IFRS norms ?
(A) April 2011
(B) October 2011
(C) April 2012
(D) October 2012
(E) None of these
Ans : (A)

39. As per World Development Report 2009, if the poverty is measured by the international poverty line standard of below a dollar a day, approximately what per cent of people will be living in India below poverty line ?
(A) 25•0
(B) 27•5
(C) 34•5
(D) 58•5
(E) 10•5
Ans : (B)

40. Who is Kaushik Basu ?
(A) Dy. Governor, RBI
(B) Member Planning Commission
(C) Chairman, Prime Ministers’ Economic Advisory Council
(D) Chief Economic Advisor
(E) Secretary-General FICCI
Ans : (D)

41. In a Poverty Pyramid index, which one of the following segments of population face highest poverty risk ?
(A) Formal wage employment
(B) Informal Self Employment : Employers
(C) Regular Informal Wage employment
(D) Informal Self Employment : own account
(E) Casual Informal Wage Employment and domestic work
Ans : (A)

42. Which one of the following is a Self Employment Programme for Educated Unemployed Youth ?
(A) Prime Minister’s Rozgar Yojana
(B) Swaran Jayanti Sahakari Rozgar Yojana
(C) National Social Assistance Programme
(D) Swaran Jayanti Gram Swarozgar Yojana
(E) None of these
Ans : (A)

43. In which one of the following States, Sariska Tiger Reserve is located ?
(A) M. P.
(B) Gujarat
(C) Rajasthan
(D) West Bengal
(E) Orissa
Ans : (C)

44. Who is Mohammed Yunus ?
(A) Finance Minister, Bangladesh
(B) Founder, Grameen Bank
(C) Nobel Laureate for peace
(D) Foreign Minister, Pakistan
(E) Founder Micro Finance Institutions in India
Ans : (B)

45. Which one of the following is the primary source of energy in India ?
(A) Hydel Power
(B) Natural Gas
(C) Coal
(D) Naptha
(E) Non-conventional energy
Ans : (C)

46. At which one of the following rate, the Central Bank lends to banks against government securities ?
(A) Repo Rate
(B) Reverse Repo Rate
(C) Bank Rate
(D) SLR
(E) CRR
Ans : (E)

47. Which one of the following is not a member of BASIC ?
(A) India
(B) China
(C) South Africa
(D) Brazil
(E) Indonesia
Ans : (E)

48. Which one of the following Corporate Groups has argued in Supreme Court that leaks of Radia Tapes has affected its reputation ?
(A) RIL
(B) Jindal Steels
(C) Bajaj Group
(D) Adani Group
(E) Tata Group
Ans : (E)

49. Yuan currency belongs to which one of the following countries ?
(A) Japan
(B) Thailand
(C) South Korea
(D) China
(E) Vietnam
Ans : (D)

50. Aung San Sau Kyi, Nobel Peace Prize Winner belongs to which one of the following countries ?
(A) China
(B) North Korea
(C) South Korea
(D) Japan
(E) Myanmar
Ans : (E)

Loading...

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *