Quiz on Indian Economy

1. On September 16, 2010 RBI has hiked the key rates. Which were the rates raised by RBI ?
(A) Bank Rate and CRR (B) CRR and Repo Rate
(C) Repo Rate and Reverse Repo Rate (D) Repo Rate and CRR
Ans : (C)

2. During 2008-09, the saving percentage of household sector in private sector stands at—
(A) 22•6% (B) 23•3%
(C) 26•3% (D) 31•1%
Ans : (A)

3. As per the report on State of Forest released on February 13, 2008, what is the percentage coverage of forest area in the total geographical area of the country ?
(A) 22•20% (B) 21•30%
(C) 20•60% (D) 19•90%
Ans : (C)


4. 13th Finance Commission was constituted under the Chairmanship of—
(A) Y. S. P. Thorat (B) Vijai L. Kelkar
(C) T. S. Vijayan (D) Laxmi Narayan
Ans : (B)

5. SEBI is a—
(A) Statutory body (B) Advisory body
(C) Constitutional body (D) Non-statutory body
Ans : (A)

6. Bank Cash Transaction Tax (BCTT) was withdrawn w.e.f.—
(A) January 1, 2009 (B) March 1, 2009
(C) March 31, 2009 (D) April 1, 2009
Ans : (D)

7. When was the SAARC established ?
(A) On December 8, 1984 (B) On January 1, 1984
(C) On December 8, 1985 (D) On January 1, 1985
Ans : (C)

8. What is the present number of member countries of European Economic Community ?
(A) 15 (B) 12
(C) 25 (D) 20
Ans : (B)

9. Which Committee recommended abolition of tax rebates under section 88 ?
(A) Chelliah Committee (B) Kelkar Committee
(C) Shome Committee (D) None of the above
Ans : (B)

10. Which of the following countries is not the members of European Union ?
(A) Switzerland (B) Malta
(C) The Czeck Republic (D) Poland
Ans : (A)

11. Pradhanmantri Bharat Jodo Pariyojna is related to—
(A) Communication (B) Social Integration
(C) Linking of Rivers (D) Development of Highways
Ans : (D)

12. ‘Sagarmala’ is a name associated with—
(A) A drilling vessel (B) A project of port development
(C) Oil well in Indian Ocean (D) None of the above
Ans : (B)

13. Tarapore Committee submitted its report on “Full Convertibility on Rupee” in—
(A) Current account (B) Capital account
(C) Both in current as well as in capital account (D) Special Drawing Rights (SDR)
Ans : (B)

14. The repo rate w.e.f. September 16, 2010 stands at—
(A) 5•0% (B) 5•25%
(C) 5•75% (D) 6•0%
Ans : (D)

15. Airport Development Fees (ADF) has been imposed at Delhi & Mumbai airports to be paid by passengers w.e.f.—
(A) January 1, 2009 (B) March 1, 2009
(C) April 1, 2009 (D) May 1, 2009
Ans : (C)

16. CENVAT is related to—
(A) Sales Tax (B) Excise Duty
(C) Custom Duty (D) Service Tax
Ans : (B)

17. Aam Admi Bima Yojana provides social security to—
(A) All labours in rural areas
(B) All landless labours living below poverty line in rural areas
(C) All labours in urban areas
(D) All labours in both rural as well as urban areas
Ans : (B)

18. According to 2001 census urbanrural population ratio is about—
(A) 35 : 65 (B) 32 : 68
(C) 28 : 72 (D) 25 : 75
Ans : (C)

19. CSO has revised India’s GDP growth rate for 2009-10—
(A) From 7•4% to 7•2% (B) From 7•2% to 7•4%
(C) From 6•7% to 7•2% (D) From 7•4% to 7•6%
Ans : (B)

20. According to 2001 census the state having highest urban population is—
(A) U.P. (B) Maharashtra
(C) Tamil Nadu (D) Kerala
Ans : (B)

Loading...

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *