Indian Economy Quiz

1. Which of the following public sector enterprises is not in the list of companies being considered for ‘Maharatna’ status ?
(A) ONGC (B) SAIL
(C) NTPC (D) OIL
Ans : (D)

2. Asian Development Fund was created by—
(A) Asian Development Bank (B) World Bank
(C) IMF (D) SAARC
Ans : (A)

3. Bhandari Committee was related to—
(A) The entry of private units in telecommunication sector
(B) The reorganisation of Railway Zones
(C) The reconstruction of RRB
(D) The reforms in oil sector
Ans : (C)


4. What is Green Gold ?
(A) Tea (B) Coffee
(C) Gold (D) Rice
Ans : (A)

5. The headquarters of ILO is at—
(A) Washington (B) Geneva
(C) The Hague (D) Manila
Ans : (B)

6. The headquarters of EEC is in—
(A) Brussels (B) Maastricht
(C) Washington (D) London
Ans : (A)

7. The thickest layer of coal is found at—
(A) Singrauli (B) Dhanbad
(C) Barauni (D) Sohagpur
Ans : (A)

8. Who was the Chairman of the expert committee which suggested a formula on ‘Consumption Expenditure’ for identifying BPL families ?
(A) Abhijit Sen (B) Suresh Tendulkar
(C) C. Rangrajan (D) Mihir Shah
Ans : (B)

9. What is ‘Mercosur’ ?
(A) A programme of World Bank for accelerating development work in backward countries
(B) Free Trade Zone of nations of South America
(C) A treaty between Iran and Iraq
(D) A treaty between India and Nepal for trade
Ans : (B)

10. The headquarter of OPEC (Organisation of Petroleum Countries) is at—
(A) Viena (B) Kuwait City
(C) Algeria (D) Tehran
Ans : (A)

11. The Leadership Award for excellence in power sector has been bagged by—
(A) Power Grid Corporation (B) NTPC
(C) Reliance Power (D) JP Hydro
Ans : (B)

12. Which institution provides long run finance to industries ?
(A) UTI (B) LIC
(C) GIC (D) All of these
Ans : (D)

13. New Integrated Train Enquiry System has been launched on July 17, 2007 with number to be dialed as—
(A) 131 (B) 137
(C) 138 (D) 139
Ans : (D)

14. Railway Budget in India was separated from general budget in—
(A) 1924-25 (B) 1941-42
(C) 1947-48 (D) 1950-51
Ans : (A)

15. Statutory Liquidity Ratio (SLR) has been raised by RBI w.e.f. November 7, 2009. The new SLR is—
(A) 26% (B) 25%
(C) 24% (D) 23%
Ans : (B)

16. Which is true for ‘Indian Tourism Development Corporation’ ?
(A) It is a public sector enterprise
(B) It was constituted in 1966
(C) It constructs and manages Hotels and Restaurants at various parts of country
(D) All of these
Ans : (D)

17. National Sample Survey (NSS) was established in—
(A) 1950 (B) 1951
(C) 1952 (D) 1947
Ans : (A)

18. In which fuel, the government has decided to mix ‘marker’ for identifying adulteration ?
(A) Kerosene (B) Diesel
(C) Petrol (D) All of these
Ans : (A)

19. Which statement is true for Gold Bond Scheme ?
(A) Minimum limit of gold deposit is 500 gms.
(B) No upper limit of gold deposit
(C) No investigation of source of deposited gold
(D) All of these
Ans : (D)

20. According to the latest amendment in Banking Regulation Act, nationalised bank can release a share of total paid up capital upto a maximum ceiling of—
(A) 40% (B) 49%
(C) 51% (D) 100%
Ans : (B)

Loading...

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *