Indian National Movement Related Questions Answers

Indian History Questions and Answers

1. Which of the following was started first by Mahatma Gandhi ?
(A) Non-cooperation (B) Civil Disobedience
(C) Quit India Movement (D) Champaran
Ans : (D)

2. Mahatma Gandhi used for the first time hunger strike as a weapon during—
(A) Kheda Satyagraha (B) Ahmedabad Strike
(C) Bardoli Satyagraha (D) Champaran Satyagraha
Ans : (B)

3. The Dandi March is associated with—
(A) Partition of Bengal (B) Khilafat Movement
(C) Non-cooperation Movement (D) Civil Disobedience Movement
Ans : (D)

4. Which one of the following leaders did not support the ‘Khilafat Movement’ ?
(A) Swami Shraddhanand (B) Madan Mohan Malviya
(C) Mohammad Ali Jinnah (D) Jawahar Lal Nehru
Ans : (C)

5. Ali brothers are related to which of the following ?
(A) Khilafat Movement (B) Quit India Movement
(C) Indian National Congress (D) Fascism
Ans : (A)

6. The key leaders of Khilafat Movement were—
(A) Syed Ahmad Khan and Agha khan
(B) Mohammad Ali and Shaukat Ali
(C) Muhammad Iqbal and Salimullah Khan
(D) Muhammad Ali Jinnah and Sikandar Hayat Khan
Ans : (B)

7. At which place was the All India Khilafat Conference held in 1919 ?
(A) Lucknow (B) Delhi (C) Aligarh (D) Porbandar
Ans : (B)

8. Who organized the Satyagraha Sabha whose members took a pledge to disobey the Rowlatt Acts ?
(A) Saifuddin Kitchlew (B) Motilal Nehru
(C) Maulana Shaukat Ali (D) Mahatma Gandhi
Ans : (D)

9. What prompted the British Government to arrest Gandhi and get him convicted after the suspension of the Non-cooperation movement ?
(A) It wanted to create terror in the hearts of other nationalists
(B) It wanted to ensure that there was no resurgence of the movement
(C) It wanted to save Gandhi from public disgrace for suspending the movement
(D) It took advantage of the division among the nationalist forces caused by the suspension of the Non-cooperation Movement.
Ans : (D)

10. The resolution for non-cooperation was passed by—
(A) By the Congress at the special session held in Calcutta in 1920
(B) By the Khilafat Committee
(C) By Gandhi immediately after the Jallianwalla Bagh Tragedy
(D) Simultaneously by the Congress and Khilafat Committee
Ans : (A)

11. The boycott of foreign cloth during the Non-cooperation Movement—
(A) Was not agreeable to the masses
(B) Caused a striking fall in the value of imports of foreign cloth in 1921-22
(C) Had little impact on the economy
(D) Made the government relax controls on exports of Indian goods
Ans : (B)

12. How did the Non-cooperation Movement affect the Congress?
(A) It became a more business like body with a Working Committee and Constitution
(B) Once again the control shifted from moderates to extremists
(C) From constitutional agitation it changed its method to passive resistance
(D) It became the leader of the masses in the nationalist struggle to win freedom from British rule
Ans : (D)

13. In which district is Dandi associated with the March of Gandhi, is located ?
(A) Mehsana (B) Bhuj (C) Nausari (D) Dwarka
Ans : (C)

14. Which one of the following is not correct about Mahatma Gandhi’s Dandi March ?
(A) It was a pedestrian March
(B) It began with 8 Satyagrahis comprising Hindus, Muslims and Christians
(C) Its motive was to violate salt law
(D) Reaching the sea-shore Mahatma Gandhi did not manufacture the salt
Ans : (D)

15. What is the correct chronological order of Gandhian Movements ?
1. Rowlatt Acts Movement 2. Khera Movement
3. Champaran Movement 4. Ahmedabad Mill strike
(A) 3, 4, 2, 1
(B) 3, 2, 4, 1
(C) 2, 3, 4, 1
(D) 2, 3, 1, 4
Ans : (A)

16. With which event did the Civil Disobedience Movement started ?
(A) Prohibition of wine (B) Breaking salt law
(C) Protesting high land Revenue (D) Boycotting foreign clothes
Ans : (B)

17. On which occasion the slogan ‘Nagpur Chalo’ was raised ?
(A) Dandi March (B) Non-cooperation Movement
(C) Quit India Movement (D) Jhanda Satyagrah
Ans : (D)

18. When did Kasturba Gandhi die in prison ?
(A) 1905 (B) 1919 (C) 1934 (D) 1944
Ans : (D)

19. The main reason for criticizing the Gandhi-Irwin pact was—
(A) Communal electorate
(B) Banning of peaceful processions
(C) Lacked the provision of saving the hangings of freedom fighters
(D) Amnesty to the political prisoners
Ans : (C)

20. What was the immediate reaction of the government to the Salt Satyagraha and the Dandi March ?
(A) The government resorted to repressive measures
(B) It took measures to prevent the mischief from spreading
(C) It did not take it seriously
(D) The Congress was banned
Ans : (C)


Comments & Contact Form


Email *

Message *