Indian Polity - Objective GK Questions

Indian Polity - Objective Questions
More Questions : [ 1 ] [ 2 ] [ 3 ] [ 4 ] [ 5 ]
151. What was the number of the princely states in India at the time of partition ?
(A) 555
(B) 558
(C) 560
(D) 562

152. Which of the following is true for the Indian judicial system ?
(A) It is controlled by the Parliament
(B) The Supreme Court of India is controlled by the Parliament and the High Courts are controlled by the State Legislative Assemblies
(C) It is an independent institution
(D) None of the above

153. Who is the 37th Chief Justice of India ?
(A) Ram Jethmalani
(B) Y. K. Sabharwal
(C) Bijubhai Patnaik
(D) K. G. Balkrishnan

154. The Finance Commission is constituted under arti-0cle .……....... of the constitution of India.
(A) 275
(B) 280
(C) 282
(D) None of the above

155. In which general election did the Congress Party lose majority in the Parliament for the first time ?
(A) 1967
(B) 1977
(C) 1980
(D) None of the above

156. Who was the President of India at the time of proclamation of emergency in the year 1976 ?
(A) V. V. Giri
(B) Giani Zail Singh
(C) Fakhruddin Ali Ahmad
(D) Shankar Dayal Sharma

157. Assertion (A) : The number of the members of the Union Public Service Commission is prescribed in the constitution of India.
Reason (R) : The Union Public Service Commission was constituted under the provisions in the Constitution of India.
Codes :
(A) Both A and R are individually true and R is the correct explanation of A
(B) Both A and R are individually true but R is not the correct explanation of A
(C) A is true but R is false
(D) A is false but R is true

158. Which one of the following statements is not correct ?
(A) The Vice-President of India holds office for a period of five years
(B) The Vice-President of India can be removed by a simple majority of votes passed in the Rajya Sabha only
(C) The Vice-President of India continues to be in office even after the expiry of his term till his successor talkes over
(D) The Supreme Court of India has to look into all disputes with regard to the election the Vice-President of India

159. Consider the following statements :
1. A money bill cannot be introduced in the Council of States.
2. The Council of States cannot reject a money bill nor amend it.
Which of the statements given above is/are correct ?
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2

160. Which one of the following is not a parliamentary committee ?
(A) Demands for grants committee
(B) Committee on public accounts
(C) Committee on public under takings
(D) Committee on estimates

161. Which one of the following is the correct sequence of union territories of India in the increasing order of there area ?
(A) Puducherry – Lakshadweep – Chandigarh – Andaman and Nicobar Islands
(B) Lakshadweep – Chandigarh – Andaman and Nicobar Islands – Puducherry
(C) Lakshadweep – Chandigarh Puducherry – Andaman and Nicobar Islands
(D) Puducherry – Chandigarh Andaman and Nicobar Islands – Lakshadweep

162. What was the scheme to reduce interest burden of the state Government of India through gradual conversion of high cost debt into a low cost debt known as ?
(A) Debt – swap scheme
(B) Debt – write off scheme
(C) Grants–in–aid scheme
(D) Debt consolidation scheme

163. Which one of the following states/Uts of the country has more than fifty per cent tribal population of the total population ?
(A) Andaman and Nicobar Islands
(B) Dadra and Nagar Haveli
(C) Himachal Pradesh
(D) Puducherry

164. The objective of the Eklavya Model Residential Schools is to provide quality education to which of the following ?
(A) Scheduled caste students
(B) Tribal students
(C) Orphan girl students
(D) Unorganized women labour

165. Under which article of the Constitution of India can the President of India be impeached ?
(A) Article 61
(B) Article 75
(C) Article 76
(D) Article 356

166. Assertion (A) : The council of ministers in the union of India is collectively responsible both to Lok Sabha and the Rajya Sabha.
Reason (R) : The members of both the Lok Sabha and the Rajya Sabha are eligible to be the ministers of the Union Government.
Codes :(A) Both A and R are individually true and R is the correct explanation of A
(B) Both A and R are individually true but R is not the correct explanation of A
(C) A is true but R is false
(D) A is false but R is true

167. Consider the following statements :
1. The judges (inquiry) bill 2006 contemplates to establish a judicial council which will receive complaints against Judges of the Supreme Court including the Chief Justice of India, High Court Chief Justices and Judges.
2. Under the protection of women from Domestic Violence Act, 2005 a woman can file a petition before a Ist class judicial magistrate. Which of the statements given above is/are correct ?
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2

168. Which of the following constitution Amendment Acts seeks that the size of the Councils of Ministers at the centre and in a state must not exceed 15 per cent of the total number of members in the Lok Sabha and the total number of members of the Legislative Assembly of that state respectively ?
(A) 91st
(B) 93rd
(C) 95th
(D) 97th

169. Consider the following statements in respect of financial emergency under Article 360 of the Constitution of India :
1. A proclamation of financial emergency issued shall cease to operate at the expiration of two months, unless before the expiration of that period it has been approved by the resolutions of both Houses of Parliament.
2. If any proclamation of financial emergency is in operation, it is competent for the President of India to issue direction for the reduction of salaries and allowances of all or any class of person serving in connection with the affairs of the union but excluding the judges of the Supreme Court and the High Courts.
Which of the statements given above is/are correct ?
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2

170. Who was the speaker of the first Lok-Sabha ?
(A) Hukam Singh
(B) G. V. Mavalankar
(C) K. M. Munshi
(D) U. N. Dhebar

171. Consider the following statements :
1. The mode of removal of a judge of a High Court in India is same as that of removal of a judge of the Supreme Court.
2. After retirement from the office, a permanent judge of a High Court can not plead or act in any court or before any authority in India.
Which of the statements given above is/are correct ?
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2

172. Which one of the following is the correct chronological order of the formation of the following as full states of the Indian Union ?
(A) Sikkim – Arunachal Pradesh – Nagaland – Haryana
(B) Nagaland – Haryana – Sikkim – Arunachal Pradesh
(C) Sikkim – Haryana – Nagaland – Arunachal Pradesh
(D) Nagaland – Arunachal Pradesh – Sikkim – Haryana

173. Under the Constitution, the power to issue a writ of Habeas Corpus is vested in—
(A) High Court alone
(B) Both Supreme Court and High Courts
(C) All courts down to the District Courts
(D) None of these

174. What are the residuary powers ?
(A) Powers which are enumerated in the state list
(B) Powers which are included in the state list
(C) Powers which are enumerated in the concurrent list
(D) Powers which are not mentioned in any of the lists

175. ‘Diet’ is the name of the Parliament of which Nation ?
(A) China
(B) Japan
(C) Vietnam
(D) Germany

176. Which of the following is not a Fundamental Right?
(A) Right to equality
(B) Right to property
(C) Right to freedom
(D) Right to constitutional remedies

177. The Fundamental Rights in our Constitution are inspired by the Constitution of—
(A) United States of America
(B) United Kingdom
(C) Switzerland
(D) Canada

178. Who was the President of the Republic of India who consistently described Indian secularism as ‘Sarve Dharma Samabhav’ ?
(A) Dr. S. Radhakrishnan
(B) Dr. Jakir Hussain
(C) Dr. Rajendra Prasad
(D) Giani Zail Singh

179. How many members of the Rajya Sabha are nominated by the president ?
(A) Five
(B) Twelve
(C) One-fifth of the total members
(D) Ten

180. Which Article of the Constitution of India abolishes untouchability and forbids its practice in any form ?
(A) Article 16
(B) Article 17
(C) Article 18
(D) Article 15

Answers with Hints
151. (D) 152. (C) 153. (D) 154. (B) 155. (B) 156. (C)
157. (D) The President under Article 318 (a) of Constitution of India determines the number of members of the commission and their conditions of service and make provision with respect to the number of members.
158. (B) 159. (C) 160. (A) 161. (C) 162. (A) 163. (B) 164. (B)
165. (A) Under Article 61 the President can be impeached. Its bill can be introduced in either of both the houses of parliament.
166. (D) According to the Article (75) the Council of Ministers shall be collectively responsible to the house of the people. Ministers may be chosen from among members of either house and a minister who is a member of one house has a right to speak in and to take part in the proceeding of the other house he has no ‘right’ to vote in the house of which he is not a member Article (88).
167. (C) 168. (A) 169. (A) 170. (B) 171. (C) 172. (B) 173. (B) 174. (D) 175. (B)
176. (B) Right to property was removed from the list of fundamental rights by the 44th amendment of the Constitution in 1979.
177. (A) 178. (A) 179. (B)
180. (B) Article 15—Any discrimination on the basis of race, caste, birth place or religion is illegal.
Article 16—Equality to all citizens in employment.
Article 18—Abolition of all titles except military honour or title conferred on the basis of educational accomplishments.

Loading...

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *