IGNOU B.Ed Entrance Exam Solved Previous Years Papers

IGNOU B.Ed. Entrance Exam Previous Year 2008 Solved Paper

Part-B Section–V
Subject Competence (i) Science

following passage carefully and pick out the best answer out of the our choices given in the questions that follow.81. Clothes do not dry quickly on a rainy day because on a rainy day—
(A) Humidity is high (B) Humidity is low
(C) Temperature becomes high (D) Atmospheric pressure rises

82. Joule is the unit of—
(A) Force (B) Power
(C) Energy (D) Pressure

83. The audible range of hearing for average human beings is—
(A) 20 Hz to 20 KHz (B) 2 Hz to 20 Hz
(C) 2 Hz to 20 KHz (D) 2 KHz to 20 KHz

84. Tritium is an—
(A) Isobar of Hydrogen (B) Isotope of Hydrogen
(C) Isobar of helium (D) Isotope of helium

85. Which of the following ions helps in the
opening and closing of stomata ?
(A) Na(B) K+
(C) Ca++ (D) None of the above

86. Which of the following does not have plus (+) or minus (–) signs marked on it ?
(A) Resistor (B) Ammeter
(C) Voltmeter (D) Battery

87. Photosynthesis is a—
(A) Catabolic process (B) Anabolic process
(C) Amphibolic process (D) All of these

88. If a mirror forms an erect but diminished image of an object placed anywhere infront of it, is a—
(A) Concave Mirror (B) Plane Mirror
(C) Convex Mirror (D) Concave and convex Mirror (both)

89. The instrument to measure atmospheric pressure is called—
(A) Pyrometer (B) Thermopile
(C) Barometer (D) Manometer

90. Orange colour of the setting sun is due to—
(A) Reflection of light (B) Diffusion of light
(C) Scattering of light (D) Polarisation of light

91. What is the final colour of blue litmus when a dilute solution of NaOH is added to it ?
(A) Red (B) Pink
(C) Orange (D) Blue

92. Pick the odd one out—
(A) Fermentation (B) Aerobic Respiration
(C) Anaerobic Respiration (D) Breathing

93. Hypotonic solution as compared to Hypertonic solution has—
(A) More solute (B) Less solute
(C) Same solute (D) Nothing can be said about the amount of solute

94. Volt is the unit of—
(A) Charge (B) Current
(C) Resistance (D) Potential difference

95. Two resistors having resistances of 1 ohm and 2 ohms respectively are connected is series with a battery. The current through the 2 ohms resistor is 2 amperes. The current through the 1 ohm resistor will be—
(A) 0·5 amp (B) 1 amp
(C) 2 amp (D) 4 amp

96. The addition of which one of the following will decrease the pH value of water ?
(A) Caustic Soda (B) Baking soda
(C) Salt (D) Hydrochloric acid

97. The branch of science that deals with tumours is—
(A) Osteology (B) Anatomy
(C) Oncology (D) Urology

98. Pneumonia is a disease associated with—
(A) Liver (B) Lungs
(C) Gums (D) Kidney

99. ‘Decibel’ is a measure of—
(A) Time (B) Distance
(C) Intensity of sound (D) Energy

100. Which of the following have the highest frequency ?
(A) Heat waves (B) Sound waves
(C) Ultraviolet rays (D) Gamma rays
Answers with Explanation :
81. (A) 82. (C) 83. (A) 84. (B) 85. (B) 86. (A) 87. (C) 88. (C) 89. (C) 90. (C) 91. (D)
92. (A) Fermentation is an enzymatic transformation of organic substracts. Rest three do not need enzymatic transformation.
93. (B) 94. (D)
95. (C) In series connection same current flows through all the resistances.
96. (D) 97. (C) 98. (B) 99. (C) 100. (D)

Loading...

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *