IGNOU B.Ed Entrance Exam Solved Previous Years Papers

IGNOU B.Ed. Entrance Exam Previous Year 2008 Solved Paper
Solved Papers : General English :: Reasoning :: General Awareness :: Teaching :: Science :: Mathematics :: Social Science :: English

(iii) Social Science Solved Paper

121. The Treaty of Sreerangapattanam was between Tipu Sultan and—
(A) Cornwallis (B) Clive
(C) Warren Hastings (D) Wellesley

122. The famous Besnagar Pillar Inscription of century 150 BC refers to the great theistic cult of—
(A) Panchika and Hariti (B) Pashupatis
(C) Krishna-Vasudeva (D) Shakti

123. What is a water hyacinth ?
(A) A weed (B) A medicinal plant
(C) A decorative plant (D) A highly sought after plant

124. To which of the following bills must the President accord his sanction without sending it back for recommendations ?
(A) Ordinary bills (B) Finance bills
(C) Bills passed by both the houses of Parliament (D) Bills seeking amendment to the Constitution

125. The amendment procedure of the Indian Constitution has been modelled on the constitutional pattern of—
(A) Canada (B) USA
(C) Switzerland (D) South Africa

126. Indian Railways tied up with which of the following to launch a co-branded card and
traveller loyalty card to tap the huge railway passengers market ?
(A) BoB card (B) Citibank card
(C) SBI card (D) None of these

127. Which bank advertises itself as the world’s local bank ?
(A) Citibank (B) HSBC
(C) ICICI Bank (D) ABN Amro

128. In which state is Silent Valley located ?
(A) Tamil Nadu (B) Kerala
(C) Assam (D) Arunachal Pradesh

129. Which of the following is not a promotional and motivational measure suggested in the National Population Policy 2000 ?
(A) Reward Panchayat and Zila Parishad for promoting small family norm
(B) Incentive to adopt two child norm
(C) Couples below poverty line will be given health insurance plans
(D) Banning abortion facilities (looking at female infanticides)

130. Who said, “HANOZ DELHI DOOR AST” ?
(A) Nizamuddin Aulia (B) Farid
(C) Nasiruddin (D) None of these

131. In which of the following constitutional documents did the British Government for the first time, officially lay down as the goal of constitutional development in India, not only dominion status, but also responsible Government ?
(A) Indian Council Act, 1892 (B) Indian Council Act, 1909
(C) Government of India Act, 1919 (D) Government of India Act, 1935

132. In which state is chromite abundantly found ?
(A) Maharashtra (B) Madhya Pradesh
(C) Orissa (D) Karnataka

133. For what is the Manas Sanctuary in Assam known ?
(A) Bear (B) Tiger
(C) Wild ass (D) Birds

134. The Rajya Sabha can take initiative in—
(A) Censuring a Central Minister (B) Creating a new All India Service
(C) Considering Money Bills (D) Appointing judges

135. Which of the following provides the largest part of the demand for loanable funds in
India ?
(A) Hire purchase borrowers (B) Private house purchasers
(C) Corporate businesses (D) Farmers

136. Who amongst the following was impeached in England for acts committed as Governor General of India ?
(A) Wellesley (B) Cavendish Bentinck
(C) Cornwallis (D) Warren Hastings

137. The National Stock Exchange of India (NSEI) was inaugurated in—
(A) July 1992 (B) July 1993
(C) July 1994 (D) July 1995

138. One of the major towns of the Godavari region in the Satavahana kingdom was—
(A) Pratishthana (B) Arikamedu
(C) Kokkhai (D) Maski

139. In the Islamic (Mughal) buildings that came up in India, the elements of decoration did not include—
(A) Calligraphy (B) Depiction of living beings
(C) Geometry (D) Foliage

140. Jaya is the name of a high yielding variety of—
(A) Wheat (B) Rice
(C) Bajra (D) Cotton
Answers :
121. (A) 122. (A) 123. (A) 124. (B) 125. (D) 126. (C) 127. (B) 128. (B) 129. (D) 130. (A)
131. (C) 132. (C) 133. (B) 134. (B) 135. (C) 136. (D)
137. (A) November 1992 (Incorporation)
April 1993 (Recognition as a stock exchange)
June 1994 (Commenced operation in the
wholesale Debt Market segment in June 1994.138. (A) 139. (B) 140. (B)


Comments & Contact Form


Email *

Message *