IGNOU B.Ed Entrance Exam Solved Previous Years Papers

IGNOU B.Ed. Entrance Exam Previous Year 2008 Solved Paper

Part-B
(iv) English Solved Paper

141. Choose the word opposite in meaning to ‘Dormant’—
(A) Inert (B) Deaf
(C) Indulgence (D) Active

142. Choose the word opposite in meaning to ‘Malignant’—
(A) Virulent (B) Benign
(C) Prudent (D) Swallow

143. The word ‘Tacit’ means—
(A) Formal (B) Fear
(C) Silent (D) Celestial

144. The word ‘Enunciate’ means—
(A) Matter (B) Express
(C) Evil (D) Detest

145. ‘One who is well-versed in the science of languages is called a—
(A) Philosopher (B) Theologist
(C) Philologist (D) Zoologist

146. ‘A person who abstains from all kinds of alcoholic drinks’ is called a—
(A) Drunkard (B) Angler
(C) Teetotaller (D) Heretic

147. Choose the correctly spelt word—
(A) Coloqial (B) Coloquial
(C) Colloqial (D) Colloquial

148. Choose the misspelt word—
(A) Percieve (B) Believe
(C) Relieve (D) Receive

149. Choose what expresses the meaning of the phrase ‘a black sheep’—
(A) Stranger (B) Convict
(C) Gentleman (D) A family member one disapproves of

150. Choose what expresses the meaning of ‘pull the wool over one’s eye’—
(A) Delay (B) Encourage
(C) Suppress (D) Deceive

151. Choose the passive voice of—‘Who ate my cheese?’
(A) By whom is my cheese being eaten ?
(B) By whom was my cheese eaten ?
(C) By whom will my cheese be eaten ?
(D) By whom was my cheese been eaten ?

152. Choose the indirect speech of—My father said, ‘Study hard’—
(A) My father scolded me to study hard
(B) My father asked me to study hard
(C) My father requested me to study hard
(D) My father said that I must study hard

153. Choose the most appropriate word to fill in the blank in the sentence—
My father is angry …… me.
(A) On (B) With
(C) In (D) Over

154. Choose the most appropriate word to fill in the blank in the sentence—
Trust …… God, and do your duty.
(A) Of (B) With
(C) In (D) On

155. Who wrote the poem ‘Tintern Abbey’ ?
(A) Keats (B) Shelley
(C) Wordsworth (D) Byron

156. Who wrote the novel ‘A Tale of Two Cities’ ?
(A) Austen (B) Dickens
(C) Hardy (D) Bronte

157. Who wrote the play ‘All’s well that ends well’ ?
(A) Brecht (B) Eugene O’Neill
(C) Shaw (D) Shakespeare

158. Farmer Boldwood and Sergeant Troy are characters in the novel—
(A) The Mayor of Casterbridge (B) Far from the Madding Crowd
(C) The Return of the Native (D) Tess of the d’Urbervilles

159. Robert Browning was a poet of which period in literature ?
(A) Age of Reason (B) Romantic Period
(C) Victorian Period (D) Modern Period

160. Which of the following is not a language skill?
(A) Reading (B) Writing
(C) Thinking (D) Speaking

Answers :
141. (D) 142. (B) 143. (C) 144. (B) 145. (C) 146. (C) 147. (D)
148. (A) 149. (D) 150. (D) 151. (B) 152. (B)
153. (B) 154. (C) 155. (C) 156. (B) 157. (D)158. (B) 159. (C) 160. (C)

Loading...

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *