General Science Objective Questions

More Questions Science : [ 1 ] [ 2 ] [ 3 ] [ 4 ] [ 5 ] [ 6 ] [ 7 ] [ 8 ] [ 9 ] [ 10 ]

General Science questions and qnswers with tests for practice free online. These questions not only develop of your I.Q. but will useful for upcoming government exams also.

1. The most abundant metal in the earth’s crust is–
(A) Zinc (B) Copper
(C) Aluminium (D) Iron (Ans : C)

2. The gas used to extinguish fire is–
(A) Neon (B) Nitrogen
(C) Carbon dioxide (D) Carbon Monoxide (Ans : C)

3. In which of the following activities Silicon Carbide is used ?
(A) Making cement and glass (B) Disinfecting water and ponds
(C) Making castes for statues (D) Cutting very hard substances (Ans : D)

4. The two elements that are frequently used for making transistors are–
(A) Boron and Aluminium (B) Silicon and Germenium
(C) Iridium and Tungsten (D) Niobium and Columbium (Ans : B)

5. Which of the following gas is not known as green house gas ?
(A) Methane (B) Carbon dioxide
(C) Nitrous oxide (D) CFC (Ans : C)

6. Which of the following is not a neutral oxide ?
(A) Carbon Monoxide (B) Sulphur Dioxide
(C) Water (D) Nitric Oxide (Ans : B)

7. Potassium Permanganate is used for purifying drinking water, because–
(A) It dissolves the impurities of water (B) It is a sterilizing agent
(C) It is an oxidising agent (D) It is a reducing agent. (Ans : C)

8. The presence of which of the following salts in water causes corrosion in steam boilers ?
(A) Sodium Chloride (B) Magnesium Chloride
(C) Calcium bicarbonate (D) Potassium bicarbonate (Ans : B)

9. Water is a good solvent of ionic salts because–
(A) It has no colour (B) It has a boiling point
(C) It has a high dipole moment (D) It has a high specific heat (Ans : C)

10. Nuclear fission is caused by the impact of–
(A) Proton (B) Electron
(C) Neutron (D) (A) and (b) (Ans : C)

11. Which is a good nuclear fuel ?
(A) Uranium – 238 (B) Neptunium – 239
(C) Thorium – 236 (D) Plutonium – 236 (Ans : C)

12. Long distance photography is facilitated by–
(A) Visible light (B) X-rays
(C) Infra Red rays (D) Ultra violet rays (Ans : C)

13. Which of the following is used in making artificial sweetener saccharine ?
(A) Benzene (B) Toluene
(C) Phenol (D) Aniline (Ans : B)

14. Rayon is chemically–
(A) Glucose (B) Amylase
(C) Cellulose (D) Peptin (Ans : C)

15. Which of following is used as a filter in rubber tyres?
(A) Graphite (B) Coal
(C) Coke (D) Carbon Black (Ans : D)

16. Which of the following substances exhibit the property of sublimation ?
(A) Ice (B) Wax
(C) Camphor (D) Ethyl Alcohol (Ans : C)

17. Combustion is the process in which–
(A) Heat is produced (B) Light is produced
(C) Heat and Light is produced (D) None of these (Ans : C)

18. The chemical used as a fixer in photography is–
(A) Borax (B) Sodium thiosulphate
(C) Sodium Sulphate (D) Ammonium persulphate (Ans : B)

19. Vitamins are–
(A) inorganic substances which cannot be synthesized by animals
(B) inorganic by animals
(C) organic substances that cannot be generally synthesized by animals
(D) organic substances which can be commonly synthesized by animals (Ans : C)

20. Richest source of vitamin B1 (thiamine) is–
(A) cod liver oil (B) curd
(C) whole bread meal (D) eggs (Ans : C)

21. One of these vitamins is called erythrocyte maturation factor–
(A) A (B) C
(C) K (D) B12 (Ans : D)

22. Saponification involves the hydrolysis of fats and oils by–
(A) water (B) washing soda
(C) stearic acid (D) caustic soda (Ans : D)

23. Photo-synthesis is a/ an–
(A) exothermic process (B) endothermic process
(C) a neutral process (D) a thermostatic process (Ans : B)

24. Which of the following is a physical change ?
(A) oxidation (B) reduction
(C) sublimation (D) decomposition (Ans : C)

25. The process by which an organic compound breaks down into simpler compounds on heating to high temperature is known as–
(A) Aromatisation (B) Polymerisation
(C) Pyrolysis (D) Reduction (Ans : C)

Loading...

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *