General Science Objective Questions

More Science Questions : [ 1 ] [ 2 ] [ 3 ] [ 4 ] [ 5 ] [ 6 ] [ 7 ] [ 8 ] [ 9 ] [ 10 ]

General Science questions and qnswers with tests for practice free online. These questions not only develop of your I.Q. but will useful for upcoming government exams also.

1. Tetraethyl lead is used as–
(A) Mosquito repellent (B) Pain Killer
(C) Fire extinguisher (D) Petrol additive (Ans : D)

2. Which of the following is used in beauty parlours for hair setting ?
(A) Phosphorus (B) Sulphur
(C) Chlorine (D) Silicon (Ans : B)

3. Which of the following is a non-metal that remains liquid in room temperature ?
(A) Bromine (B) Chlorine
(C) Helium (D) Phosphorus (Ans : A)

4. Which of the following is not a bleaching agent?
(A) Sulpher di-oxide (B) Carbon di-oxide
(C) Sodium hypochlorite (D) Chlorine (Ans : B)

5. The gas usually filled in electric bulb is–
(A) Hydrogen (B) Oxygen
(C) Nitrogen (D) Carbon di-oxide (Ans : C)

6. Heavy water is–
(A) Tritium oxide (B) Deuterium oxide
(C) Rain water (D) Water at 4°C (Ans : B)

7. Cow milk is a rich source of–
(A) Vitamin A (B) Vitamin B1
(C) Vitamin C (D) Vitamin D (Ans : B)

8. The element found in the surface of the Moon is–
(A) Tin (B) Tungsten
(C) Tantalum (D) Titanium (Ans : D)

9. The average salinity of sea water is–
(A) 2% (B) 3%
(C) 2.5% (D) 3.5% (Ans : D)

10. The isotope of Uranium capable of sustaining chain reaction is–
(A) U 235 (B) U 238
(C) U 239 (D) None of these (Ans : A)

11. Radioactive disintegration of Uranium ultimately results in formation of–
(A) Radium (B) Thorium
(C) Polonium (D) Lead (Ans : D)

12. Atom bomb is made on the basis of–
(A) Nuclear fusion (B) Nuclear fission
(C) Both (A) and (B) (D) None of these (Ans : B)

13. Which of the following is the petroleum wax ?
(A) Bees wax (B) Carnauba wax
(C) Paraffin wax (D) Jojoba wax (Ans : C)

14. Which of the following fibres is generally preferred for making gauze and lint ?
(A) Cotton (B) Rayon
(C) Nylon (D) Terylene (Ans : B)

15. Rubber is coagulated from latex by adding–
(A) Hydrochloric acid (B) Acetic acid
(C) Sulphuric acid (D) Carbonic acid (Ans : B)

16. Which of the following metals can displace hydrogen from dilute acids ?
(A) Zinc (B) Gold
(C) Copper (D) Silver (Ans : A)

17. Reaction of alcohol, with carboxylic acid is known as–
(A) Substitution reaction (B) Addition reaction
(C) Esterification (D) Hydrogenation (Ans : C)

18. Saponification involves the hydrolysis of fats and oils by–
(A) Water (B) Washing soda
(C) Stearic acid (D) Caustic acid (Ans : D)

19. Ascorbic acid is–
(A) Vitamin K (B) Vitamin B
(C) Vitamin A (D) Vitamin C (Ans : D)

20. Sterility in some animals is caused due to deficiency of–
(A) vitamin B (B) vitamin D
(C) vitamin B12 (D) vitamin E (Ans : D)

21. At the boiling temperature an enzyme becomes–
(A) killed (B) denatured
(C) uneffected (D) inactivated (Ans : B)

22. The penetrating power is maximum in–
(A) a-rays (B) b-rays
(C) g-rays (D) cathode rays (Ans : A)

23. Which of the following rays carry no charge ?
(A) Cathode rays (B) X-rays
(C) a-rays (D) Positive rays (Ans : B)

24. An atom bomb is based on the principle of–
(A) Chemical reaction (B) Chain reaction in the form of fission
(C) Nuclear fusion (D) None (Ans : B)

25. In which of the following processes light energy is converted into chemical energy ?
(A) Respiration (B) Fermentation
(C) Photosynthesis (D) Photorespiration (Ans : C)

Loading...

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *