General Science Objective Questions

More Science Questions : [ 1 ] [ 2 ] [ 3 ] [ 4 ] [ 5 ] [ 6 ] [ 7 ] [ 8 ] [ 9 ] [ 10 ]

General Science questions and qnswers with tests for practice free online. These questions not only develop of your I.Q. but will useful for upcoming government exams also.

1. Which of the following is the best conductor of Electricity ?
(A) Ordinary water (B) Sea water
(C) Boiled water (D) Distilled water (Ans : B)

2. Balloons are filled with–
(A) Helium (B) Oxygen
(C) Nitrogen (D) Argon (Ans : A)

3. The charcoal used to decolourise raw sugar is–
(A) Animal charcoal (B) Sugar charcoal
(C) Cocoanut charcoal (D) Wood charcoal (Ans : D)

4. Washing soda is the common name of–
(A) Calcium Carbonate (B) Calcium Bi-Carbonate
(C) Sodium Carbonate (D) Sodium Bi-Carbonate (Ans : C)

5. The filament of electric bulb is made of–
(A) Iron (B) Nichrome
(C) Tungsten (D) Graphite (Ans : C)

6. Bleaching powder is made from–
(A) Sulphur dioxide and gypsum (B) Chlorine and Charcoal
(C) Soda ash and lime (D) Lime and Chlorine (Ans : D)

7. Brass is an alloy of–
(A) Nickel and Copper (B) Copper and Silver
(C) Nickel and Zinc (D) Zinc and Copper (Ans : D)

8. The element required for Solar energy conversion–
(A) Beryllium (B) Silicon
(C) Tantalum (D) Ultra pure carbon (Ans : B)

9. Monazite is an ore of–
(A) Sodium (B) Titanium
(C) Thorium (D) Zirconium (Ans : C)

10. The gas usually causing explosions in coal mines is–
(A) Hydrogen (B) Carbon monoxide
(C) Air (D) Methane (Ans : D)

11. Cotton fibers are made of–
(A) cellulose (B) starch
(C) proteins (D) fats (Ans : A)

12. Which of the following ores does not contain iron?
(A) Haematite (B) Magnetite
(C) Limonite (D) Cassiterite (Ans : D)

13. Which variety of glass is heat resistant ?
(A) Hard glass (B) Flint glass
(C) Pyrex glass (D) Bottle glass (Ans : C)

14. Which of the following is used for removing air bubbles from glass during its manufacture ?
(A) Fledspar (B) Arsenic oxide
(C) Potassium Carbonate (D) Soda Ash (Ans : B)

15. What are soaps ?
(A) Salts of silicates (B) Ester of heavy fatty acids
(C) Sodium or potassium salts of heavier fatty acids (D) Mixture of glycerol and alcohol (Ans : C)

16. In which following processes light energy is converted into chemical energy ?
(A) Respiration (B) Fermentation
(C) Photosynthesis (D) Photorespiration (Ans : C)

17. Cooking oil can be converted into vegetables ghee by the process of–
(A) Oxidation (B) Hydrogenation
(C) Distillation (D) Crystallisation (Ans : B)

18. Photosynthesis is–
(A) An exothermic process (B) An endothermic process
(C) A neutral process (D) A thermostatic process (Ans : B)

19. J. B. Sumner isolated first enzyme from Jackbeans as–
(A) amylase (B) trypsin
(C) urease (D) renin (Ans : C)

20. Enzymes are absent in–
(A) fungi (B) bacteria
(C) viruses (D) algae (Ans : C)

21. The enzymes sucrase acts on–
(A) sucrose only (B) sucrose and starch
(C) all disaccharides (D) any organic monomer (Ans : A)

22. C.T. Scanning uses–
(A) Ultrasound waves (B) Gamma rays
(C) X-rays (D) None of the above (Ans : A)

23. Chemically ‘speropolenin’ is a / an–
(A) co-polymer of carotinoid and fatty acid (B) Carbohydrate
(C) Propene (D) Lactic acid (Ans : A)

24. A mixture of salt and sand can be separated by–
(A) Sublimation (B) Dissolving water
(C) Gravity separation (D) Dry distillation (Ans : B)

25. PVC is obtained by the polymerisation of–
(A) propane (B) vinyl chloride
(C) styrene (D) Acetylene (Ans : B)

Loading...

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *