General Science Objective Questions

More Science Questions : [ 1 ] [ 2 ] [ 3 ] [ 4 ] [ 5 ] [ 6 ] [ 7 ] [ 8 ] [ 9 ] [ 10 ]

General Science questions and qnswers with tests for practice free online. These questions not only develop of your I.Q. but will useful for upcoming government exams also.

1. The element common to all acids is–
(A) Oxygen (B) Hydrogen
(C) Nitrogen (D) Sulphur (Ans : B)

2. Gobar gas contains mainly–
(A) Methane (B) Carbon dioxide
(C) Butane (D) Carbon Monoxide (Ans : A)

3. The most malleable metal is–
(A) Silver (B) Gold
(C) Aluminium (D) Sodium (Ans : B)

4. Which of the following is used in making smoke bombs ?
(A) Sulphur (B) Phosphorus
(C) Hydrogen (D) Carbon (Ans : B)

5. Caustic Soda is–
(A) Nacl (B) Na2CO3
(C) NaOH (D) NaHCO3 (Ans : C)

6. Chemical formula of Water glass is–
(A) Na2SiO3 (B) Al2O3
(C) NaAlO2 (D) CaSiO3 (Ans : A)

7. The hardest substance available in earth is–
(A) Platinum (B) Silicon
(C) Diamond (D) Gold (Ans : C)

8. Which of the following is the best conductor of electricity ?
(A) Zinc (B) Copper
(C) Gold (D) Silver (Ans : D)

9. The ratio of pure gold in 18 carat gold is–
(A) 60% (B) 75%
(C) 80% (D) 100% (Ans : B)

10. Which radioactive pollutant has recently drawn the attention of the public due to its occurance in the building materials ?
(A) Radium (B) Radon
(C) Thorium (D) Plutonium (Ans : C)

11. In an atomic explosion enormous energy is released which is due to the–
(A) Conversions of neutrons into protons (B) Conversion of chemical energy into nuclear energy
(C) Conversion of mechanical energy into nuclear energy (D) Conversion of mass into energy (Ans : D)

12. Which of the following is used as a coolant in nuclear reactors ?
(A) Heavy water (B) Cadmium
(C) Liquid sodium (D) Graphite (Ans : C)

13. In vulcanization, natural rubber is heated with–
(A) Carbon (B) Sulphur
(C) Silicon (D) Phosphorus (Ans : B)

14. Which type of fire extinguisher is used for petroleum fire ?
(A) Foam type (B) Soda acid type
(C) Powder type (D) None of these (Ans : C)

15. Which is/ are the important raw materials in cement industry ?
(A) Limestone (B) Gypsum and Clay
(C) Clay (D) Limestone and Clay (Ans : D)

16. A mixture of iron filings and sand can be separated by–
(A) Heating (B) Sublimation
(C) Hand picking (D) Magnetic Separation (Ans : D)

17. In which of the following process, Vanadium Pentoxide is used as a catalyst ?
(A) Contact process (B) Haber process
(C) Solvary process (D) None of these (Ans : A)

18. The rate of chemical reaction does not depend on–
(A) Concentration (B) Catalyst
(C) Temperature (D) Pressure (Ans : D)

19. The vitamin which can be synthesized in the gut by bacterial action is–
(A) vitamin B1 (B) vitmain B2
(C) vitmain B12 (D) All above (Ans : D)

20. Deficiency of vitamin D causes–
(A) rickets (B) beri-beri
(C) scurvy (D) night blindness (Ans : A)

21. Which one of the following is the best source of vitamin A?
(A) Apple (B) Carrot
(C) Amla (D) Raddish (Ans : B)

22. Which of the following is not a chemical reaction ?
(A) Burning of paper (B) Digestion of food
(C) Conversion of water into steam (D) Burning of coal (Ans : C)

23. Which of the following is a chemical change ?
(A) Rusting of iron (B) Tempering of iron
(C) Melting of iron (D) Bending of iron (Ans : A)

24. Photoelectric effect was discovered by–
(A) Einstein (B) Hertz
(C) Bohr (D) Plank (Ans : A)

25. The hydrogenation of the vegetables oils takes place in the presence of finely divided–
(A) aluminium (B) charcoal
(C) silica (D) nickel (Ans : D)


Comments & Contact Form


Email *

Message *