General Science Objective Questions and Answers

More Science Questions : [ 2 ] [ 3 ] [ 4 ] [ 5 ] [ 6 ] [ 7 ] [ 8 ] [ 9 ] [ 10 ]

General Science questions and answers with tests for practice free online. These questions not only develop of your I.Q. but will useful for upcoming government exams also.

1. Which of the following is the lightest metal ?
(A) Mercury (B) Silver
(C) Lithium (D) Lead (Ans : C)

2. The most important ore of Aluminium is–
(A) Bauxite (B) Calamine
(C) Calcite (D) Galena (Ans : A)

3. The element present in the largest amount in rocks and minerals is–
(A) Carbon (B) Silicon
(C) Hydrogen (D) Aluminium (Ans : B)

4. The chemial name of Uria is–
(A) Aneurin (B) Chloroetane
(C) Carbamide (D) None of these (Ans : C)

5. Permanent hardness of water can be removed by adding–
(A) Potassium Permanganate (B) Chlorine
(C) Bleaching Powder (D) Washing Soda (Ans : D)

6. The formula of Plaster of Paris is–
(A) CaSO4 (B) CaSO4, 2H2O
(C) 2CaSO4, 4H2O (D) 2CaSO4, H2O (Ans : D)

7. Liquefied Petroleum gas (LPG) consists of mainly–
(A) Methane, Ethane and Hexane (B) Ethane, Hexane and Nonane
(C) Methane, Butane and Propane (D) Methane, Hexane and Nonane (Ans : C)

8. The metal that is present in Photo Films is–
(A) Mercury (B) Platinium
(C) Magnesium (D) Silver (Ans : D)

9. Which of the following is in liquid form at room temperature ?
(A) Cerium (B) Sodium
(C) Francium (D) Lithium (Ans : C)

10. The property of a substance to absorb moisture from the air on exposure is called–
(A) Osmosis (B) Desiccation
(C) Efflorescence (D) Deliquescene (Ans : D)

11. Brass gets discoloured in air due to the presence of which gas in air–
(A) Carbon dioxide (B) Oxygen
(C) Hydrogen Sulphide (D) Nitrogen (Ans : C)

12. Quartz crystals normally used in quartz clocks etc. is chemically–
(A) Sodium Silicate (B) Silicon dioxide
(C) Germenium dioxide (D) A mixture of (B) and (C) (Ans : B)

13. Which of the following elements is non-radioactive?
(A) Uranium (B) Thorium
(C) Plutonium (D) Zirconium (Ans : D)

14. According to Dalton’s atomic theory the smallest particle which can exist independently is–
(A) An atom (B) A molecule
(C) A cation (D) An anion (Ans : A)

15. The recent atomic weight scale is based on–
(A) 1H1 (B) 1H2
(C) 6C12 (D) 8O16 (Ans : C)

16. The major ingredient of leather is–
(A) Carbohydrate (B) Collagen
(C) Polymer (D) Nucleic acid (Ans : B)

17. Glass is made from the mixture of–
(A) Quartz and mica (B) Sand and salt
(C) Sand and silicates (D) None of these (Ans : C)

18. Epoxy resins is used as–
(A) Moth repellants (B) Insecticides
(C) Detergents (D) Adhesives (Ans : D)

19. One fathom is equal to–
(A) 6 metres (B) 6 feet
(C) 60 feet (D) 60 cms (Ans : B)

20. What is the unit for measuring the pitch or frequency of sound ?
(A) Coulomb (B) Hum
(C) Cycles (D) Decible (Ans : D)

21. The fastest acting enzyme in the biological kingdom is–
(A) lipase (B) amylase
(C) carboxypeptidase (D) carbonic anhydrase (Ans : D)

22. Lightening cause rainfall because–
(A) It cause combination of oxygen and nitrogen (B) Some of the gas molecules become bigger
(C) It activate H2O molecule (D) Photo-electricity reaction starts (Ans : C)

23. Nitrification means–
(A) Liquifaction of nitrogen (B) Convert the atmospheric nitrogen to effective nitrogen compound.
(C) Production of nitrogen from air (D) Conversion of nitrogen to nitric acid. (Ans : B)

24. Cell membrane is–
(A) permeable (B) selectively permeable
(C) semipermeable (D) impermeable (Ans : C)

25. Polythene is industrially prepared by the polymerisation of–
(A) methane (B) styrene
(C) acetylene (D) ethylene (Ans : D)


Comments & Contact Form


Email *

Message *