RAS RTS Previous Year Question Paper 2007 (Fully Solved)

R.A.S./R.T.S. (Pre.) Examination, 2007
Public Administration : Solved Paper
(Held on 23-12-2007)

1. Under which Article of Constitution the Governor of State is bound to lay before House of Legislature the Annual Financial Statement of State ?
(A) Article-111 (B) Article-117
(C) Article-202 (D) Article-203
Ans : (C)

2. In Britain, responsibility for Central Co-ordination and Management of Civil Services is divided between—
(A) Cabinet office and Treasury (B) Treasury and Home Department
(C) Prime Minister and Home Department (D) Cabinet Office and Prime Minister Office
Ans : (B)

3. Who is in-charge of Office of Public Service and Science in Britain ?
(A) Cabinet Secretary (B) The Chancellor of the Duchy of Lancaster
(C) Lord Chancellor (D) Chancellor of Exchequer
Ans : (A)

4. The term ‘Economic and Social Planning’ is included in Indian Constitution. In which part of following this provision has been made ?
(A) Directive Principles for State Policy (B) Preamble of Constitution
(C) Union List (D) Concurrent List
Ans : (D)

5. Who was the first Lokayukta of Rajasthan ?
(A) K.P.S. Menon (B) I.G. Dua
(C) D.P. Gupta (D) M.C. Jain
Ans : (C)

6. Match list-I with list-II and select the correct answer—
List-I (Kind of Budget)(a) Line Item Budget (b) Performance Budget
(c) Planning Programming Budget. (d) Zero-based Budget.
List-II (Basic Orientation of Budget)
1. Control 2. Decision making
3. Management 4. Planning
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 3 4 2
(B) 1 3 2 4
(C) 1 2 3 4
(D) 1 4 2 3
Ans : (A)

7. Personnel administration of employees of Zila Parishad and Panchayat Samiti in Rajasthan is managed by—
(A) Zila Parishad (B) State Government
(C) District Administration (D) Zila Establishment Committee
Ans : (A)

8. Who will make rules for the more convenient transaction of business of Government of India and for allocation among Ministers of the said business ?
(A) President (B) Cabinet Secretariat
(C) Prime Minister (D) Parliament
Ans : (A)

9. Which one is not characteristics of ‘Sala Model’ of Riggs ?
(A) Actual behaviour is similar to formal expectations (B) Institutional corruption
(C) Nepotism in recruitment (D) Above all
Ans : (A)

10. Discussion on organisation of Planning Commission is incomplete without reference to its attached bodies. Consider the following—
1. Programme Evaluation Organisation 2. National Informatic Centre
3. Plan Finance Division 4. Department of Rural Development
Which organisations are attached to Planning Commission ?
Codes :(A) 1 and 2
(B) 1 and 3
(C) 2 and 3
(D) 1 and 4
Ans : (A)

11. In which year the institution of Lokayukta was established in Rajasthan ?
(A) 1970 (B) 1971
(C) 1972 (D) 1973
Ans : (D)

12. Who had recommended for productive planning with a constitutional status in India ?
(A) Pt. Jawaharlal, Nehru (B) Dr. Rajendra Prasad
(C) Dr. B. R. Ambedkar (D) K.C. Neogi
Ans : (C)

13. ‘The Collector sometimes when overburdened with work, grumbles that he has the life of a dog, but knows that he has work of a man.’ Who said it ?
(A) L.S.S.O. Malley (B) Ramsay MacDonald
(C) Mangat Rai (D) P.R. Dubhasi
Ans : (A)

14. The CLECTS is prismatic society of Riggs are—
(A) Elite groups who use traditional clouts to win election (B) Hereditary leaders of castegroup
(C) Elected leader of middle class (D) Influential political leader
Ans : (A)

15. The Parliamentary Commissioner for Administration in England is Parliamentary Ombudsman.
Consider the following—
1. Is independent of Government.
2. Investigates complaints referred through Member of Parliament.
3. Investigates complaint about Government policy.
4. Reports his findings to Member of Parliament.
What are the characteristics of Parliamentary Commissioner for Administration ?
Codes :
(A) 1 and 2
(B) 1, 2 and 3
(C) 1, 2 and 4
(D) Above all
Ans : (C)

16. Who has coined the term Cybernetics ?
(A) Weaver (B) Wilber Schramm
(C) Claude Shannon (D) Norbert Weiner
Ans : (D)

17. Consider the following steps—
1. Identification of problem 2. Search for alternatives
3. Evaluation of alternatives 4. Comparison of alternatives
Which of the above is the correct step of decision-making ?
(A) 1, 4, 3, 2
(B) 1, 3, 2, 4
(C) 1, 2, 4, 3
(D) 1, 2, 3, 4
Ans : (C)

18. According to Likert, which of the following types of leadership is the most successful and effective ?
(A) Exploitative-authoritative (B) Benevolent-authoritative
(C) Participative (D) Consultative
Ans : (C)

19. The Theory X assumption did not cover which of the following ?
(A) Most of workers not inherently dislike work
(B) Most of people must be coerced, controlled or threatened for the achievement of organizational goals
(C) The average human being prefers to be directed
(D) They have relatively little ambitions and wants
Ans : (A)

20. Which one of the following is covered under Eleventh Schedule of the Indian Constitution ?
(A) Union List (B) State List
(C) Allocation of seats in the Council of States
(D) Jurisdiction of functions of Panchayats
Ans : (D)

21. In a communication process, the sender of information seeks to establish a commonness with the receiver of information.
Consider the following—
1. When interacting with others, words, letters etc. are used.
2. Two or more persons are involved in communication.
3. The interaction process is motivated by sharing of information towards common
4. Above all.
What are the characteristics of communication ?
Codes :
(A) 1 (B) 4 (C) 3 (D) 2
Ans : (B)

22. Which of the following Provisions of Indian Constitution provides constitutional safeguards to Civil Servants ?
(A) Article 309 (B) Article 310
(C) Article 311 (D) Article 32
Ans : (C)

23. Before the introduction of money bill in Lok Sabha, whose recommendation is necessary ?
(A) President (B) Prime-Minister
(C) Speaker (D) Chairman of the Rajya Sabha
Ans : (A)

24. The reservation in appointments in favour of any backward class has a constitutional base. In which Article of Indian Constitution such provision has been made ?
(A) Article 16 (i) (B) Article 16 (ii)
(C) Article 16 (iii) (D) Article 16 (iv)
Ans : (D)

25. Match list-I with list-II and select the correct answer—
List-I (Statements)
(a) Budget is series of goals with price tag attached.
(b) Finance is the fuel of Administrative Machinery.
(c) Government is Finance.
(d) All undertakings depend upon finance, hence foremost, attention shall be paid to the treasury.
List-II (Thinkers)
1. Kautilya
2. Lloyd George
3. P. K. Wattal
4. Aron Wildavski
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 4 2 1 3
(B) 1 2 3 4
(C) 3 1 4 2
(D) 4 3 2 1
Ans : (D)

26. Match list-I with list-II and select the correct answer —
List-I (Thinkers)
(a) Mouney and Reiley (b) Etzioni
(c) Marvick (d) Gouldner
List-II (Kinds of Leadership)1. Institutionists, Specials, Hybrids.
2. Titular Leaders, controller, true organisers.
3. Officials, Informal Leaders, Formal Leaders.
4. Locals and Cosmopolitans.
Codes :(a) (b) (c) (d)
(A) 2 3 1 4
(B) 1 3 2 4
(C) 1 2 4 3
(D) 2 1 4 3
Ans : (B)

27. Which one of the following is not the merit of Rank classification ?
(A) It is easy to understand and administer (B) It defines the contents of any job in detail
(C) It encourages career opportunities (D) It attracts competent persons to the service
Ans : (B)

28. Match list-I with list-II and select the correct—
List-I (Item)
(a) Constitution of Municipalities (b) Reservation of seats in Municipal bodies.
(c) State Finance Commission. (d) Term of Municipalities.
List-II (Articles of the Constitution)
1. 343 Q 2. 243 T
3. 243 Y 4. 243 U
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 4 3
(B) 1 2 3 4
(C) 3 2 1 4
(D) 1 4 3 2
Ans : (B)

29. Which one of the following Writs gives the direction to an official for performance of duty ?
(A) Habeas Corpus (B) Mandamus
(C) Certiorari (D) Quo-Warranto
Ans : (B)

30. Which of the following are the tools of budgetary control exercised by the Parliament ?
1. Cut Motions 2. Financial Committees of Parliament.
3. Comptroller and Auditor General of India. 4. Approval of estimates for demands.
Codes :(A) 1 and 2
(B) 1 and 3
(C) 2 and 3
(D) Above all
Ans : (D)

31. Which one of the following is not the function of Public Officials ?
(A) To implement Government Policy (B) To advise the political executive on policy matters
(C) To maintain Public relations (D) To make the decision on policy
Ans : (D)

32. Which one of the following statements is not correct in respect of French Civil Services ?
(A) Recruitment and training are combined in the ENA
(B) The corps is a basic unit of Civil Services
(C) Ecole Polytechnique does not conduct training for higher technical corps
(D) It is elitist and very legalistic
Ans : (C)

33. ‘No Tax shall be levied or collected except by authority of Law’. Which Article of Indian Constitution provides this ?
(A) 110 (B) 117
(C) 265 (D) 266
Ans : (C)

34. The elections for various Panchayati Raj bodies in Rajasthan are managed by—
(A) Election Commission (B) State Election Commission
(C) Directorate of Panchayati Raj (D) Zila Parishad
Ans : (B)

35. The body of apex of the system of Administrative Court in France is the—
(A) Constitutional Council (B) Economic and Social Council
(C) Council of State (D) Court of Accounts
Ans : (C)

36. Who among the following is considered as first comparativist in Public Administration ?
(A) Woodrow Wilson (B) Goodnow
(C) L.D. White (D) Fred Riggs
Ans : (A)

37. Which of the following is not characteristic of Development Administration ?
(A) Goal orientation (B) Change orientation
(C) Result orientation (D) Effectiveness
Ans : (C)

38. Which one of the following is not correct about anonymity of Civil Servants ?
(A) They cannot be criticised by name in the Legislature
(B) The minister concerned defends actions of Civil servant of his department
(C) Civil servants perform their official duty as per rules
(D) They cannot be held responsible for their acts of omission and commission
Ans : (D)

39. In Rajasthan, State PIanning Board was created on the recommendation of—
(A) Rajasthan Administrative Reforms Committee, 1967
(B) Secretariat Procedure Committee, 1971
(C) Secretariat Re-organisation Committee, 1969
(D) Secretaries Committee of the Government of Rajasthan, 1962
Ans : (A)

40. ‘The Chief Secretary’s job is not a technician’s or even a professional’s, he is not a knowledgable engineer, nor even a first class magistrate, he is a part of process of Government and in a democratic republic, part of human process.’ Who said it ?
(A) E.N. Magat Rai
(B) Dharmvir
(C) V. D. Murti
(D) Mohan Mukherjee
Ans : (A)

41. ‘Heuristics’ in context of decision making imply—
(A) Error and Trial method (B) Rational decision making
(C) Decision based on deep analysis (D) Decision based on bounded rationality
Ans : (A)

42. The ‘quorum’ for meetings of any Panchayati Raj body as per Rajasthan Panchayati Raj Act is—
(A) 1/10 of total members (B) 1/3 of total members
(C) 1/4 of total members (D) None of above
Ans : (B)

43. Consider the following statements—
1. Budget is an economic horoscope of the country
2. Budget is a political document which provides a glimpse of entire philosophy of Government
3. Budget is formulated by Legislature
4. The budget is the nut-bolts of Public Policy
Which of the above are characteristics of Budget ?
(A) 1 and 2
(B) 1, 2 and 4
(C) 1, 2 and 3
(D) 2, 3 and 4
Ans : (B)

44. Match list-I with list-II and select the correct answer—
List-I (Model)
(a) Linking Pin Model (b) Decision Tree
(c) Garbage Cane Model (d) Theory X and Theory Y
List-II (Given by)
1. Mc Gregor 2. Likert
3. Duncan 4. Cohen, March and Olson
5. Fred Fiedler
Codes :(a) (b) (c) (d)
(A) 2 3 4 1
(B) 3 4 5 1
(C) 4 5 3 1
(D) 2 4 3 1
Ans : (D)

Directions—(Q. 45-46) The following two items consists of two statements, one labelled as the ‘Assertion’ (A) and the other as ‘Reason’ (R). Carefully examine these two statements and select the answers to these items using codes given below—
Codes :(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not correct explanation of (A).
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Ans : (B)

45. Assertion (A) : The Council of Ministers shall be collective responsible to the House of People.
Reason (R) : The Minister shall hold office during the pleasure of President.
Ans : (B)

46. Assertion (A) : Ordinances should be promulgated only where absolutely necessary. A responsible Government should be careful about it.
Reason (R) : It gives the executive a clear power to legislate and is an encroachment on the jurisdiction of the Parliament.
Ans : (C)

47. Who said that in the science of administration whether public or private, the basic good is efficiency ?
(A) Urwick (B) Luther Gulick
(C) Henri Fayol (D) J.D. Mooney
Ans : (C)

48. Match list-I with list-II and select the correct answer—
List-I (Statements)(a) Public Administration stand in danger of … senescence.
(b) That Public Administration is that lusty young giant of a decade ago, may now evaporate as a field.
(c) Public Administrationists as administrative Platonists.
(d) Public Administrationists has an uncomfortable and second class citizenship.
List-II (Authors)
1. Martin Landau 2. Paul Appleby
3. Waldo 4. F.M. Marx
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 4 3 2 1
(B) 4 2 1 3
(C) 1 2 3 4
(D) 4 1 2 3
Ans : (D)

49. Who said that Politics has to do with policies or expression of State will while Administration has to do with the execution of these policies ?
(A) Woodrow Wilson (B) Goodnow
(C) Waldo (D) J.M. Gaus
Ans : (A)

50. Who said that administration is knowledge, knowledge is power. Administration is power, this simplistic syllogism is major reality of our post-industrial age—
(A) James D. Carrol (B) James Fallows
(C) Jimmy Carter (D) John F. Kennedy
Ans : (A)

( Next Questions 51-100 )


Comments & Contact Form


Email *

Message *