Law Objective Questions and Answers

Objective and Practice Questions for Law

1. Finance Commission of India submits its report to—
(A) President of India (B) Chief justice of India
(C) Prime Minister (D) Vice President
Ans : (A)

2. What is the nature of Finance Commission—
(A) Advisory (B) Binding
(C) Appellate (D) Executive
Ans : (A)

3. What kind of body is Election Commission—
(A) Permanent and independent body (B) Permanently dependent on Executive
(C) Independent body (D) Depends on Parliament
Ans : (A)

4. Why Election Commission is an all India Body as it Iis—
(A) Common to both central and state Govt (B) Common for more than one state
(C) Only for Central Govt (D) Only for State Govt
Ans : (A)

5. Chief Election Commissioner is entitled to same salary & facilities as are provided to —
(A) Judge of SC (B) Judge of HC
(C) Member Parliament (D) Member of Legislative Assembly
Ans : (A)

6. Chief Election Commissioner is appointed by—
(A) Prime Minister (B) Parliament
(C) President (D) Vice President
Ans : (C)

7. The word Socialist was added by the________ Constitutional Amendment—
(A) 44 th (B) 42nd
(C) 25th (D) 24th
Ans : ( B)

8. Consolidated Fund of India and States is mentioned in which Article of the Constitution—
(A) Art 215 (B) Art 234
(C) Art 226 (D) Art 227
Ans : (C)

9. The Railway Budget was separated from the General Budget in the year—
(A) 1925 (B) 1923
(C) 1921 (D) 1924
Ans : (D)

10. The Indian Federal system is modeled on the federal system of—
(A) USA (B) UK
(C) Canada (D) France
Ans : (C)

11. The Government of India can borrow from outside on the security of its consolidated fund, it is mentioned in —
(A) Art 233 (B) Art 294
(C) Art 287 (D) Art 292
Ans : (D)

12. Which Court is regarded as the Guardian of the Fundamental Rights of the people—
(A) Privy Council (B) Federal Court
(C) High Court (D) Supreme Court
Ans : (D)

13. Right to Property is a legal Right mentioned in which Article of the Indian Constitution—
(A) 332 (B) 339 A
(C) 230 D (D) 330A
Ans : (D)

14 Emergency Provisions of Constitution of India are borrowed from—
(A) German Reich (B) USA
(C) USSR (D) UK
Ans : (A)

15 Presidential Form of Government has been borrowed from—
(A) USA (B) USSR
(C) UK (D) France
Ans : (A)

16 Directive Principles of state Policy are taken from—
(A) UK Constitution (B) French Constitution
(C) USSR constitution (D) Irish Constitution
Ans : (D)

17 Which Regulating Act introduced the process of Centralisation—
(A) Regulation Act 1617 (B) Regulating Act 1773
(C) Regulating Act 1569 (D) Regulating Act 1680
Ans : (B)

18 The First Indian High Courts Act came into existence in—
(A) 1867 (B) 1861
(C) 1864 (D) 1865
Ans : (B)

19 When was the Advocates Act came into existence—
(A) 1962 (B) 1963
(C) 1961 (D) 1968
Ans : (C)

20. Name the newly created democracy of the world—
(A) Nepal (B) Bhutan
(C) Myanmar (D) Bangladesh
Ans : (B)

21 Who has been conferred King Charles II Medal by Royal Society for his contribution to the promotion of science and science in society in India—
(A) Pratibha Patel (B) Manmohan Singh
(C) Sonia Gandhi (D) APJ Abdul Kalam
Ans (D)

21. Which act empowered the Governor-General to alter the local limits of the jurisdiction of the HC —
(A) High Courts Act 1864 (B) High Courts Act 1856
(C) High Courts Act 1865 (D) High Courts Act 1863
Ans : (C )

22. Which Indian State was the first to be formed on Linguistic basis—
(A) Arunanchal Pradesh (B) Haryana
(C) Punjab (D) Andhra Pradesh
Ans : (D)

23. Andhra Pradesh was created by taking Telugu speaking areas of—
(A) Madras, Kerala, Bombay (B) Kerala, Bombay, Gujrat
(C) Gujrat, Central Province, Kerala, Madras (D) Madras, Bombay, Central Province
Ans : (D)

24. When was Pondicherry handed over by French to India and added as UT—
(A) 1956 (B) 1923
(C) 1954 (D) 1955
Ans : (C)

Loading...

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *